Denk je er al lang over om legkippen in je tuin te zetten, zodat je van hun verse eieren kunt genieten? Voordat je ze verwelkomt, moet je een schuilplaats installeren zodat ze warm kunnen blijven en in alle rust hun eieren kunnen leggen. Maar wat is de juiste oppervlakte voor een kippenhok?

Om de grootte van het kippenhok te bepalen, moet je van tevoren twee beslissingen nemen. Ten eerste het aantal vogels dat je gaat houden. Wat dit eerste punt betreft, is het belangrijk om te onthouden dat kippen erg sociale dieren zijn. Ze zijn gewend om in een achtertuin te leven met andere kippen. Daarom is het het beste om minstens twee kippen te nemen, zodat ze zich niet vervelen en zich normaal gedragen. Een andere factor die de grootte van een kippenhok voor 2 kippen bepaalt, is het vogelras. En met meer dan 200 grote rassen is de keuze enorm. Des te meer omdat het van invloed is op de grootte van het kippenhok en de leefruimte, maar ook op de prijs van het dier en het aantal eieren dat per jaar wordt gelegd.

Vijf kippenrassen die gemakkelijk te houden zijn

KippenrasGemiddelde prijs van een kipAantal eieren per kip per jaar
Rode henVanaf €10Tot €300
De HarkoRond €30Tot €300
De MaransRond €30Tot €200
La GâtinaiseRond €25Tot €200
BourbonnaiseRond €25Tot €200
Deux poules Harco

Bereken de oppervlakte van een kippenhok voor 2 kippen ?

Ideale grootte van een kippenhok voor 2 kippen

Als je wilt investeren in een kippenhok voor 2 kippen, moet je een onderkomen kiezen dat groot genoeg is om je kippen het best mogelijke comfort te bieden. Afhankelijk van het kippenras moet je rekening houden met 0,5 tot 1,5 m² per kip. Voor een koppel dwergkippen, zoals de Marans, is een oppervlakte van 1 m² voldoende. Voor grotere rassen, zoals Harco of Gâtinaise, moet een kippenhok voor 2 hennen tussen de 2 en 3 m² groot zijn.

Hoe groot is het hok?

Dan is er nog de kwestie van de leefruimte, want kippen kunnen niet zomaar in hun kooi leven. Ze moeten genoeg ruimte hebben om hun favoriete bezigheid uit te oefenen: op insecten jagen. Op dit punt is het raam wijd, omdat we ervan uitgaan dat een oppervlakte voor 2 kippen tussen de 20 en 40 m² moet zijn.

Nu je alle technische details op een rijtje hebt, hoef je alleen nog maar het verblijf te bouwen, een kippenhok voor 2 kippen te kiezen en het kippenras te installeren dat je wilt. Dan kun je elke ochtend verse eieren kopen. Als je kiest voor een koppel rode hennen, krijg je tot wel 12 eieren per week, wat meer dan genoeg is voor een gezin van 4.

La poule rousse pond jusqu’à 300 œufs par an

Indeling van een kippenhok voor 2 kippen

De verschillende accessoires

Zodra het kippenhok is geïnstalleerd, kan het worden ingericht om het leven van de kippen aangenamer te maken:

  • Een nestkast geeft de kippen een knus nest om eieren in te leggen en te broeden;
  • Een zitstok creëert een natuurlijke habitat, omdat kippen gewend zijn om op de zitstok te zitten om zich te beschermen tegen roofdieren;
  • Een drinkbak zorgt ervoor dat ze continu kunnen drinken;
  • Een voederbak zorgt ervoor dat ze altijd goed zaad hebben.

Houten of plastic kippenhok?

Als het gaat om het materiaal van het kippenhok, worden houten kippenhokken regelmatig afgezet tegen kunststof kippenhokken. Het eerste alternatief is over het algemeen het minst duur, omdat houten kippenhokken vaak in kitvorm worden geleverd. Je kunt ook kiezen uit verschillende soorten hout (composiet, compleet, eenvoudig), of zelfs je eigen hout maken. Er zijn veel handleidingen op internet te vinden om je te helpen een kippenhok te bouwen van bijvoorbeeld pallets.
Kunststof kippenhokken hebben het voordeel dat ze makkelijker schoon te maken zijn en beter ventileren. Het zorgt voor een gezondere, minder vochtige omgeving voor je kippen. Zo lopen ze minder kans op bepaalde aandoeningen aan de luchtwegen of andere parasieten (pootschurft, rode luizen, enz.).

Wat het aantal kippen dat je wilt adopteren ook is, op ID Market vind je een van de goedkoper dan gemiddelde kippenhokken (sommige modellen kunnen ook gebruikt worden als konijnenhok):

Oppervlakte voor 1 kip
Oppervlakte voor 3 kippen
Oppervlakte voor 4 kippen