Stel je voor dat je elke ochtend verse eieren kunt rapen! Nou, dat is het dagelijks leven voor mensen die legkippen in hun tuin houden. En het is niet zo ingewikkeld, want 3 kippen zijn genoeg om iets meer dan een dozijn eieren per week te produceren. Je moet ze echter wel een dak boven hun hoofd kunnen bieden. Maar wat is de juiste grootte voor een kippenhok? Dat is een legitieme vraag, want net als elk ander dier dat je adopteert, verdient een kip het om goed behandeld te worden door een fatsoenlijk onderkomen en een box die past bij haar grootte. Het is duidelijk dat hoe groter het aantal kippen, hoe groter de ruimte moet zijn. Daarom moet je, voordat je een trio vogels adopteert, thuis voldoende ruimte hebben voor 3 kippen.

Criteria waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de grootte van je kippenhok

Je 3 legkippen kiezen

Er zijn meer dan 200 grote kippenrassen, allemaal met een ander prijskaartje en een verschillend aantal eieren per jaar:

  • Rode hen; tot 300 eieren per jaar
  • Harco hen; tussen 280 en 300 eieren per jaar
  • Vorwerk hen; tussen 170 en 190 eieren per jaar
  • Sussex hen; tot 250 eieren per jaar
  • La Coucou de Rennes; tot 120 eieren per jaar

Het houden van drie Harco kippen, bijvoorbeeld, garandeert een gezin 16 goede eieren per week. Je kunt ook twee kippen en een haan nemen, die snel kuikens zullen produceren.

De juiste grootte van een kippenhok voor 3 kippen en de leefruimte

Voordat je echter je eigen achtertuin gaat inrichten, moet je ervoor zorgen dat je genoeg ruimte in je tuin hebt. Een kippenhok voor 3 kippen moet minstens 1,5 m² groot zijn, met een minimum van 0,5 m² per dier. Voor grotere rassen moet het kippenhok 3 m² zijn.

Het is van vitaal belang om een kippenhok voor 3 kippen te kiezen dat groot genoeg is, omdat het opsluiten van vogels in een te kleine ruimte kan leiden tot gedragsproblemen. Kippen kunnen gestrest, depressief en in sommige gevallen zelfs kannibalistisch worden. Soms worden ze zelfs agressief tegen elkaar; dit staat bekend als pikken. Ten slotte kan te weinig ruimte ook de verspreiding van ziekten en parasieten (schurft, rode luizen, enz.) in de hand werken.

De grootte van het kippenhok is niet het enige waar je aan moet denken bij het adopteren van drie kippen. Elke kip heeft een ruimte van minstens 10 m² nodig om haar poten te strekken en naar hartenlust te pikken. Voor drie kippen heb je tussen de 30 en 60 m² nodig, afhankelijk van de soort. Je kunt kiezen voor een houten of draadhok voor deze ruimte.

Als je kippen wispelturig zijn, kun je ook een volière plaatsen om te voorkomen dat ze ontsnappen.

Poules dans leur enclos

Met welk budget moet ik rekening houden bij de aanschaf van een kippenhok voor 3 kippen?

De gemiddelde prijs van een kippenhok voor 3 kippen ligt rond de €100, maar het kan ook meer dan €200 zijn, afhankelijk van het materiaal van de hut en of het al is uitgerust met alle accessoires die nodig zijn voor het comfort van de kippen. Aan de onderkant van de markt vind je over het algemeen houten kippenhokken die als bouwpakket worden geleverd. Tegen hogere prijzen vind je kunststof kippenhokken, die vaak steviger zijn en beter bestand tegen vocht.

Welk materiaal je ook kiest, het is belangrijk om te investeren in een kooi met accessoires die het leven van je kippen makkelijker en comfortabeler maken:

  • In een kippenhok met een nestkast voor 3 kippen kunnen de vogels in alle rust nestelen en eieren leggen
  • Een zitstok creëert een natuurlijkere habitat
  • Met een open dak kunt u het kippenhok schoonmaken en de eieren gemakkelijker rapen
  • De drinkbak is een goed alternatief voor de waterbak, waar het water stagneert, waardoor een broedplaats voor parasieten ontstaat
  • De voederbak voorziet ze van een continue aanvoer van zaden

Je hoeft alleen nog maar het kippenhok te kiezen dat bij je budget past. Als je denkt aan een groter of kleiner kippenhok, ID Market heeft een hele reeks goedkope kippenhokken waaruit je kunt kiezen:

- Kippenhok formaat voor 1 kip
- Kippenhok formaat voor 2 kippen
- Kippenhok formaat voor 4 kippen