Als je precies wilt weten waar je eieren vandaan komen, is de beste oplossing om ze van je eigen kippen te krijgen. Kippen houden in je eigen tuin is niet zo ingewikkeld. Het enige wat je nodig hebt is een beetje ruimte, een fatsoenlijk dak boven het hoofd van je kippen en een goede verzorging. Daar staan veel voordelen tegenover:

  • Ongeveer twintig eieren per week van een gecontroleerde bron, door vier kippen te houden
  • Een gezonder dieet
  • Een dier dat je afval drastisch vermindert door het eten van je restjes, groenteschillen, schelpen van zeevruchten, enz
  • Vermaak in de tuin

Maar voordat je begint met het houden van kippen, is er één vraag die je jezelf moet stellen: hoeveel vloeroppervlak is er nodig per kip in een kippenhok?

Voor 4 kippen moet het vloeroppervlak tussen de 2 en 6 m² zijn

Vier kippen: een kippenhok met XXL-uitrusting

Als je 4 kippen adopteert, moet je kiezen voor een groot kippenhok. Een kippenhok voor 4 kippen moet minstens 2 m² groot zijn. Deze grootte, die in het onderste bereik ligt, is alleen geschikt voor kleinere hoenderachtigen, zoals bepaalde dwerghennenrassen. Voor grotere vogels moet het hok voor 4 hennen soms wel 6 m² groot zijn. Kortom, je hebt tussen de 0,5 en 1,5 m² per kip nodig, afhankelijk van de soort.

Het kippenhok moet goed uitgerust zijn, want een lege hut is niet genoeg om de kippen comfortabel te houden, vooral als het er veel zijn. Daarom kun je kiezen voor een groot XXL-kippenhok dat is uitgerust met een nestkast, een zitstok of een open dak, zodat je het hok gemakkelijker kunt schoonmaken.

Verwaarloos de grootte van het hok niet

De grootte van het kippenhok is niet het enige belangrijke om te berekenen. Je hebt ook een voldoende groot hok nodig, met een oppervlakte van 10 tot 20 m² per kip. De minimale oppervlakte voor 4 kippen is dus 40 m². Gras is het beste voor de vloer, omdat kippen graag op insecten jagen en op de grond scharrelen. Voor de wanden van de leefruimte kan draadomheining of zelfs een volière essentieel zijn om je kippen te beschermen tegen roofdieren. Op het platteland of in de stad, kippen zijn een gemakkelijke prooi voor vossen en marters. Het is ook een goed idee om een vuilnisbak in het verblijf te plaatsen. De kippen kunnen zich wentelen in dit kleine houten hok gevuld met droge aarde om zich te ontdoen van bepaalde parasieten.

Mijn dagelijkse routine bij het kopen van een kippenhok voor 4 kippen

De kippen voeren en hun leefruimte verzorgen

Heb je net kippen gekocht? Dan moet je nu dagelijks voor ze zorgen. Stap één: geef ze te eten! Hoewel kippen dol zijn op restjes, moet je ze toch een andere voedselbron geven. Ze houden van zaden of granen en eten gemiddeld 130g per dag per kip.

Bij het houden van kippen thuis komt ook wat onderhoud kijken. Om te voorkomen dat de kippen ziek worden of parasieten oplopen, moeten ze regelmatig worden schoongemaakt. Voor een kippenhok met 4 kippen moet je het kippenhok ongeveer elke 10 dagen schoonmaken.


Poule nourrie au grain

Hoeveel eieren kunnen 4 kippen per week produceren?

Als je goed voor je 4 kippen zorgt, word je elke ochtend beloond met verse eieren! Afhankelijk van de soort kunnen leghennen tussen de 120 en 300 eieren per jaar leggen. Dus als je bijvoorbeeld 4 Harco kippen adopteert, krijg je waarschijnlijk zo'n twintig eieren per week, wat meer dan genoeg is voor een gezin van 5 kinderen.

Je kunt er ook voor kiezen om een paar kippen en een haan te adopteren om je kweek uit te breiden. Geef het tijd en je kippen zullen gaan broeden, totdat er kuikens worden geboren. Je moet echter wel bereid zijn om het beroemde gekraai van de haan elke ochtend te verdragen. Je moet je er ook van bewust zijn dat de haan een zeer temperamentvol dier is. Daarom is het belangrijk om slechts één haan te houden in een pluimveestal met maximaal 8 hennen. Het is echter mogelijk om 2 hanen te houden voor een dozijn hennen, als ze elkaar kunnen verdragen. Hiervoor is het het beste als ze samen zijn opgegroeid.

Als je klaar bent om kippen te adopteren, maar wilt beginnen met een kleiner kippenhok, bekijk dan onze andere grote kippenhokken voor minder op ID Market.

Hoeveel ruimte is er nodig voor 1 kip?
Hoeveel ruimte is er nodig voor 2 kippen?
Hoeveel ruimte is er nodig voor 3 kippen?

Un coq et quatre poules