Wil je je eigen moestuin kweken? Een tuinkas is de beste plek om je planten en groenten het hele jaar door te kweken... Om je tuinkas effectief te gebruiken, zelfs in de winter, zijn er regels die je moet volgen voor het intelligent bewateren van je zaailingen. Welk bewateringssysteem moet je gebruiken? Hoe moet je je moestuinplanten water geven volgens het seizoen? Hoe moet je je planten en zaailingen irrigeren? Hoe moet u uw kas gebruiken? In deze gids geeft ID Market u alle adviezen en tips die u nodig hebt om het bewateren in uw tuinkas van A tot Z te regelen.

Hoe bewatert u uw kas

Als u het hele jaar door verse groenten en fruit wilt oogsten, is het essentieel om uw gewassen efficiënt en verstandig water te geven, omdat dit bepaalt hoe goed ze zich ontwikkelen. Onder glas krijgt een moestuin geen regenwater... Handmatig of automatisch water geven is dus van vitaal belang voor de groei van je gewassen (groenten en fruit). In serres moet de bewatering regelmatig zijn en goed aangepast aan de waterbehoeften van je planten, om de best mogelijke groei van je zaailingen te bevorderen.

Voor een optimale bewatering van je planten moet je rekening houden met een aantal factoren:

- Water geven aanpassen aan het seizoen
- Luchttemperatuur binnenshuis
- Niveau van zonlicht
- Vochtigheidsgraad

Goed om te weten: tijdens de winterperiode ligt de ideale vochtigheidsgraad tussen 25 en 45% om je gewassen te helpen gedijen.

Als je planten te weinig of te veel water krijgen, zullen ze niet overleven. Onvoldoende water geven kan de volgende schade veroorzaken:

  • Problemen met de wortelontwikkeling, verzwakking van de plant, enz
  • Overmatig of onjuist water geven leidt tot wortelrot
  • Vergeeling en/of verlies van bladeren
  • Proliferatie van ziekteveroorzakende bacteriën
  • Oogsten van slechte kwaliteit (lage opbrengst, gebrek aan smaak, ongewoon uiterlijk)
  • Risico op verzilting van de grond (door watertekort)
Une serre tunnel dans un jardin en hiver
Volg onze tips voor het besproeien van je kas in de winter

Wanneer moet je je gewassen water geven?

In kassen is watermanagement een essentieel onderdeel van tuinieren. Om je planten goed te laten groeien, is het essentieel om de irrigatie goed onder controle te hebben! Wanneer de temperatuur binnenshuis stijgt, zal alleen een efficiënt irrigatiesysteem je planten koel houden.

Als je voor het eerst gaat tuinieren, moet je gewoon leren om de grond te observeren om te weten of hij water nodig heeft of niet. Als de grond gemakkelijk verkruimelt, is hij droog en moet je water geven. Zo eenvoudig is het! Het kan echter droog zijn aan de oppervlakte en vochtig diep van binnen. Een truc is om een vinger in de grond te steken om te controleren of hij echt droog is.

Als de grond daarentegen normale tekenen van vocht vertoont (geur), geef dan niet onnodig water. Overmatig water geven bevordert de groei van schimmels en ziekten die schadelijk zijn voor je planten.

Als je wilt weten of een plant 'dorstig' is, zijn er een paar verklikkerlichten:

- Bladeren zijn slap en hangen
- Stengels zijn droog en worden geel of bruin
- Bladeren hebben de neiging om te krullen

Wist je dat? De grondboor is een veelzijdig gereedschap dat voor verschillende tuinklussen kan worden gebruikt... Hij boort moeiteloos in de grond in je tuin, waardoor het gemakkelijker wordt om je struiken te wortelen of schuttingpalen te plaatsen. Je kunt het ook gebruiken om te controleren of de grond voldoende vochtig is.

Hoe moet je je planten water geven in de winter?

Ongeacht het seizoen moeten je planten water krijgen. In de winter is een goede voorbereiding van de grond een belangrijke voorwaarde om ze te voorzien van alle voedingsstoffen die ze nodig hebben en om het water geven te optimaliseren.

Hoe bereid je de grond voor in de winter?

  • Maak de grond schoon door onkruid te verwijderen
  • Keer de grond om met een spade
  • Bemest de grond met meststoffen

Hoe kan ik het water geven in de winter optimaliseren?

In de winter is regelmatig water geven essentieel om je planten en zaailingen in goede omstandigheden te laten groeien. Er is echter minder water nodig dan in de zomer.

Hier zijn een paar tips om je groenten goed gehydrateerd te houden in de winter:

  • Installeer een waterbak in de kas die je kunt aansluiten op een goot of regenwateropvang.
  • Plaats een poreuze slang tussen je planten voor effectieve irrigatie;
  • Installeer een druppelirrigatiesysteem: het druppelsysteem maakt het makkelijker om je planten water te geven in de winter. Met deze techniek wordt er direct aan de voet van de planten water gegeven (om bladeren te vermijden), waardoor je tijd en water bespaart.

Welke vragen moet je jezelf stellen om het gebruik van je tuinkas te optimaliseren?

- Hoe regel ik de temperatuur in een kas?
- Hoe ventileer ik een kas goed?
- Hoe houd ik mijn kas vrij van bladluizen?