Heb je besloten omeen tuinkas te kopen om je eigen groenten en fruit te kweken? Tunnelkas, aangebouwde kas, tomatenkas, koude kas, polycarbonaatkas, gematigde kas, 4-seizoenen kas, enz. Er zijn modellen op de markt in verschillende maten en materialen om te voldoen aan de behoeften van je moestuin. Hoe regel je de temperatuur in je kas? Hoe zorg je voor goede ventilatie in een tunnelkas? Hoe kies je een tuinkas? Hoe pas je water geven in kassen aan? In deze gids vindt u al het advies van ID Market over hoe u het beste uit uw kas kunt halen.

Hoe regel ik de temperatuur in een kas?

Hoeregel je de temperatuur in een kas? Om ervoor te zorgen dat uw fruit- en groenteplanten in goede omstandigheden groeien, is het essentieel om een temperatuur te handhaven die bevorderlijk is voor hun ontwikkeling, zelfs onder een afdak. Tomatenplanten, aubergines, prei... Sommige groenten zijn niet erg bestand tegen temperatuurschommelingen en daarom is het zo belangrijk om een betrouwbare en veilige installatie te kiezen voor je moestuin.

De meeste tuinkassen zijn gemaakt van transparante materialen (plastic folie, glas, polycarbonaat) die een goede bescherming bieden tegen de kou en voldoende licht voor de planten om te groeien. Het broeikaseffect onder het plastic zeil bevordert de groei van de planten. Het is dus essentieel om een zonnige plek te kiezen met blootstelling aan de wind om luchtstromen en plantengroei te stimuleren.

In de winter kunnen planten niet tegen vorst en kou (vooral tomatenplanten). Als de buitentemperatuur bijvoorbeeld negatief of bijna 0°C is, is de kans groot dat de vorst zich ook naar de tunnelkas verspreidt.

Tip: bij vorst is het aan te raden om een winterkap te gebruiken om je tunnelkas te beschermen en je meest gevoelige gewassen te beschermen. En in de zomer, als de temperatuur stijgt, kan de kas veranderen in een echte oven! Het is belangrijk om schaduw te creëren door de kas te bedekken met een schaduwdoek om de hitte weg te houden en de temperatuur onder controle.

Hoe ventileer je een kas op de juiste manier?

Als algemene regel geldt dat het belangrijk is om je tuinkas regelmatig te ventileren, zowel in de winter als in de zomer. Te veel vocht kan leiden tot de verspreiding van bacteriën en ziekten in de kas. In de zomer zal de gecombineerde werking van de zon en het broeikaseffect de temperatuur in de kas overmatig doen stijgen.

Goede ventilatie is daarom essentieel, vooral in de zomer, om de lucht te verversen en de vochtigheid te verminderen. En om te voorkomen dat je groenteplanten verbranden, moeten ze dagelijks water krijgen. Veel modellen tunnelkassen van folie hebben een grote deur en verschillende openingen in de zijwanden om de ventilatie te vergemakkelijken, zodat er een luchtstroom ontstaat die de atmosfeer afkoelt.

Hoe moet je een kas ventileren afhankelijk van het seizoen?

  • In de winter moet je je tuinkas regelmatig luchten en de deuren overdag enkele uren open laten om schimmelvorming te voorkomen.
  • In de zomer schijnt de zon hard, warmt de grond op en neemt het broeikaseffect toe. Het is aan te raden om de deuren van de tuinkas 's nachts open te laten om condensatie te voorkomen.
Une serre de jardin abritant des tomates
Een broeikas op de juiste manier gebruiken: al ons advies!

Hoe geef je een kas water in de winter?

Onder een plastic kas zijn je gewassen erg waterhongerig, omdat ze geen regenwater krijgen... En als je je grond geen water geeft, zal deze uitdrogen en geen voedingsstoffen meer krijgen. Bovendien hebben verschillende planten verschillende hoeveelheden water nodig. Daarom is het belangrijk om hun specifieke behoeften te kennen en je kasgewassen te organiseren door soorten te groeperen die dezelfde water- en onderhoudsbehoeften hebben.

Hoe geef je een kas water afhankelijk van het seizoen?

  • Tijdens het warme seizoen vertienvoudigt de behoefte aan water door verdamping, dus dagelijks water geven is essentieel. Druppelbesproeiing, zwaartekrachtbesproeiing, microbesproeiing, appelbesproeiing... je hebt de keuze uit verschillende besproeiingssystemen om voor je gewassen te zorgen.
  • Tijdens het winterseizoen is de behoefte aan besproeiing niet hetzelfde vanwege de gematigde temperaturen. Om de 2 of 3 dagen water geven is voldoende (de grond houdt het vocht beter vast).

Tip: als je groenten in je moestuin wilt kweken, gebruik dan een regenwateropvangbak. Zo spaar je de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet en bespaar je tegelijkertijd geld.

Hoe kan ik bladluizen in mijn kas vermijden?

Een bladluizenplaag in een kas kan je planten verwoesten! Deze kleine insecten voeden zich met planten van stengel tot wortel, verzwakken ze en maken ze kwetsbaar voor andere ziekten... Hoe kan ik bladluizen voorkomen? Ben je op zoek naar effectieve oplossingen om ze te voorkomen? Hier volgen enkele tips:

  • Laat genoeg ruimte tussen elke plant om overbevolking te voorkomen
  • Ventileer goed om de lucht te verversen
  • De grond moet goed gedraineerd zijn (controleer het vochtgehalte van de grond)
  • Verwijder regelmatig onkruid
  • Kweek werende planten (lavendel, salie, knoflook)