Wil je beginnen met kweken onder glas? Een tuinkas is de ideale oplossing om vroeg te zaaien en te anticiperen op de oogst van groenten en fruit. Deze structuur is gemakkelijk te installeren, biedt voldoende licht en creëert het hele jaar door een microklimaat dat bevorderlijk is voor de groei van planten. In de kas is temperatuurbeheer een belangrijke factor! Het bepaalt het succes van uw oogsten... Hoe gebruiktu uw kas op de juiste manier? In deze gids geeft ID Market u advies over hoe u de temperatuur in uw tuinkassen kunt regelen.

Waarom is het belangrijk om de temperatuur in een tuinkas te regelen?

Om het kweken in kassen te optimaliseren, is het regelen van de temperatuur binnen een essentieel criterium. In een koude kas ligt de ideale temperatuur tussen 10 en 15°C. Zowel in de winter als in de zomer, overdag of 's nachts, is temperatuurbeheersing een belangrijk punt... Om ervoor te zorgen dat je gewassen in de best mogelijke omstandigheden groeien, zijn er enkele zeer effectieve technieken om het microklimaat in een tuinkas te regelen.

Wat is het natuurlijke broeikaseffect in een kas?

De warmte in de kas neemt toe onder invloed van het broeikaseffect, waardoor een microklimaat ontstaat dat gunstig is voor de groei van je planten... Dit fenomeen wordt versterkt dankzij de wanden van de kas, die van verschillende materialen kunnen zijn gemaakt: plastic, glas of polycarbonaat. Dit natuurlijke proces vangt een deel van de zonnewarmte op, die wordt vastgehouden in de grond voordat het weer wordt afgegeven aan de lucht... In een kas helpen waterdamp en CO2 om deze zonne-energie op te vangen via de muren.

Boven de 30°C in een kas kan de hitte de gezondheid van je planten schaden, daarom is het zo belangrijk om de temperatuur laag te houden.

Hoe regel je de temperatuur in een kas?

Goede ventilatie in een kas is de sleutel tot het succes van je gewassen. Je kas moet regelmatig geventileerd worden, zelfs in de winter.

In de zomer is ventilatie essentieel om je planten en zaailingen te beschermen, die kunnen stikken in de hitte.

Er zijn verschillende technieken om de temperatuur in een kas te regelen:

  • Het schoorsteeneffect: onder het broeikaseffect kan de temperatuur snel stijgen, daarom moet je je tuinkas ventileren met behulp van het "schoorsteeneffect". Deuren en ramen laten de lucht gemakkelijker circuleren, waardoor de hitte en vochtigheid binnenshuis (die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van bacteriën en schimmels) afnemen.
  • Creëer schaduw: om je tuinkas te beschermen tegen de zomerhitte, is een oplossing om een schaduwdoek/net over je constructie te installeren. Net als een dekzeil kan het doek eenvoudig aan de buitenkant van de kas worden bevestigd, waardoor de temperatuur tot 10°C kan dalen.
  • Een effectief irrigatiesysteem: kies voor een effectief irrigatiesysteem om je planten koel te houden, vooral als je er niet bent. Voor grote kassen raden we aan om een automatisch druppelirrigatiesysteem te installeren.

Tip: in de zomer is het een goed idee om de deuren van je kas 's nachts omhoog te doen om de temperatuur binnen te verlagen.

Une serre à tomates à la porte et aux côtés relevables
Leer hoe u de temperatuur in uw kas kunt regelen met ID Market

Hoe isoleer je je kas in de winter?

In de winter is de binnentemperatuur van een ongeïsoleerde tuinkas nauwelijks hoger dan de buitentemperatuur... Dus als het buiten 0°C is, zal het binnen in de kas nauwelijks 1 tot 2°C zijn. De ideale temperatuur moet echter tussen 10 en 15°C liggen, zodat je planten en zaailingen zich goed kunnen ontwikkelen.

Hier zijn een paar tips om een paar graden te besparen in je kas IDMarket:

  • Verhoog de isolatie met een schaduwdoek

In de winter zal het installeren van een schaduwdoek over de kas het warmteverlies verminderen. Een andere tip is om de muren van de kas te isoleren met noppenfolie of polystyreenplaten.

  • Installeer bijverwarming

Af en toe kan een bijverwarming (elektrisch, olie of gas) worden gebruikt om de temperatuur te verhogen bij vorst of temperaturen onder nul.

  • De warme laag

Bij deze techniek wordt een bak gevuld met paardenmest gemengd met plantenafval. Door het gistingsproces komt er warmte vrij en wordt de temperatuur gedurende minstens een maand verhoogd.

Welke vragen moet je jezelf stellen om het gebruik van je tuinkas te optimaliseren?

- Hoe ventileer ik een kas op de juiste manier?
- Hoe geef ik een kas water in de winter?
- Hoe houd ik mijn kas bladluisvrij?