Op zoek naar eenvoudige, natuurlijke oplossingen om bladluizen in je tuinkas te voorkomen? Deze kleine parasiet is de grootste vijand van planten! Er zijn verschillende soorten bladluizen: zwarte bladluis, groene bladluis, witte bladluis, rozenbladluis, etc. Elke soort heeft zijn favoriete planten: tomaten, bonen, erwten, komkommers, appelbomen, etc. Deze kleine roofdieren vallen de planten aan (bladeren en wortels), waardoor ze kwetsbaarder worden voor ziekten.

Gelukkig zijn er eenvoudige, natuurlijke recepten om deze parasieten te elimineren! Zwarte zeep, brandnetel purine, werende planten... Hoe gebruik je je kas op de juiste manier? In deze gids vertelt ID Market je alles over de natuurlijke producten die je kunt gebruiken om je planten te beschermen!

Hoe weet je of je bladluiskolonies in je tuin hebt?

In kassen woekeren bladluizen vanaf de lente op planten. Bladluizen zijn kleine, plaagachtige insecten die planten van blad tot wortel leegzuigen, waardoor ze verzwakken en kwetsbaarder worden voor ziekten.

In een moestuin kunnen bladluiskolonies veel schade aanrichten. Bladluizen vallen alle soorten planten aan: fruitbomen, groenten, bloemen, enz. Om ze te voorkomen, moet je je kas regelmatig luchten. Sommige serres hebben zelfs een raam met een muskietennet om te voorkomen dat ze verschijnen.

Het is makkelijk om ze te herkennen, maar hier zijn een paar waarschuwingssignalen:

  • Droge bladeren
  • Verkleuring en vergeling van bladeren
  • Afvallende bladeren
  • Vallende bladeren
  • Enz.

De afwezigheid van natuurlijke vijanden zoals zweefvliegen of lieveheersbeestjes moedigt hun verschijning aan. Bovendien draagt de aanwezigheid van mieren bij aan hun overleving! Ze zijn dol op de honingdauw die bladluizen produceren. Ze hebben er dus belang bij om die te beschermen..

Gelukkig zijn er enkele zeer effectieve natuurlijke behandelingen voor deze verwoestende parasieten. Werende planten, nuttige insecten, zwarte zeep, witte azijn... Bovendien zijn sommige modellen kassen op IDMarket.com voorzien van muskietengaas aan de zijkanten om bladluizen buiten te houden.

Une serre dans un potager sans pucerons
Al onze tips om je kas bladluisvrij te houden

De verschillende methoden om van bladluizen af te komen

Tuinhelpers

Lieveheersbeestjes zijn bijzonder dol op bladluizen! Een lieveheersbeestje kan wel 200 bladluizen per dag eten! Lieveheersbeestjeslarven zijn verkrijgbaar bij tuincentra. Het duurt tot 3 weken voor ze volwassen zijn. Een lieveheersbeestje vernietigt de eieren, larven en kolonies van bladluizen..

Andere nuttige insecten, zoals vogels en zweefvliegen, zijn ook zeer effectief in het doden van bladluizen

Welke verjagende planten?

Bepaalde planten zijn zeer effectief om bladluizen op afstand te houden. Lavendel, salie, basilicum, munt en tijm staan allemaal bekend om hun afstotende eigenschappen. Voor een optimaal effect is het aan te raden om ze dicht bij je moestuin te kweken en ze niet te mengen met je andere gewassen.

Goed om te weten: sommige planten, zoals Oost-Indische kers, zijn een favoriet maaltje voor dit ongedierte... Deze plant is een ware magneet voor bladluizen, die zich erop storten om ze te verslinden en hun aandacht af te leiden van je andere gewassen.

Purines

Bladluizen kunnen worden weggejaagd door purines van varens of brandnetels... Purines hebben namelijk zeer effectieve insectendodende en schimmeldodende eigenschappen om van deze parasieten af te komen.

Belangrijk: deze oplossing pakt niet alleen kolonies parasieten aan, maar ook de nuttige organismen in je moestuin. Gebruik alleen vloeibare mest als je geen nuttige organismen in je tuin hebt.

Zeepsop (zwarte zeep)

Heb je bladluizen opgemerkt op je rozen, fruitbomen of tomatenplanten? Een zelfgemaakte tip is om vloeibare zwarte zeep (4 eetlepels) te verdunnen in een liter water. Spuit de oplossing over je planten (stengels en bladeren). De zeep doodt niet alleen de bladluizen, maar verwijdert ook de honingdauw van de bladeren.

Knoflook

Een ander natuurlijk thuisrecept is het maken van een knoflookmaceratie. Zo doe je dat:

- Neem 1 kg knoflook, snijd in kleine stukjes;
- Laat 24 uur weken in water;
- Kook na 24 uur gedurende 30 minuten;
- Laat afkoelen;
- Filter en spuit deze oplossing rechtstreeks op de bladluizen.

Een kas met horren

In een kas zal een raam met muskietengaas de toegang van deze parasieten beperken. Dankzij het fijne gaas zijn je planten beter beschermd. Voordat jeeen kas koopt, is het belangrijk om de eigenschappen van het product te kennen. Op IDMarket.com worden veel serre-modellen geleverd met een muskietennet.

Hoe bereid ik de grond voor om bladluizen te voorkomen?

Een andere manier om bladluizen te voorkomen is om de grond voor te bereiden door deze te verrijken en te voorzien van alle voedingsstoffen die nodig zijn om bladluizen te weerstaan. Door bijvoorbeeld het hele jaar door groenbemesting te gebruiken, kun je de verspreiding van bacteriën verminderen en de bodemkwaliteit verbeteren.

Of het nu klei, kalk, humus of zand is, elke bodem is anders. Je moet rekening houden met de specifieke kenmerken van je bodem als je hem op de juiste manier wilt bemesten.

Welke vragen moet je jezelf stellen om het gebruik van je tuinkas te optimaliseren?

- Hoe regel je de temperatuur in een kas?
- Hoe ventileer je een kas goed?
- Hoe geef je een kas water in de winter?