In Frankrijk vereisen de stedenbouwkundige en planologische voorschriften dat een bouwvergunning wordt aangevraagd voor elke nieuwbouw of uitbreiding van een bestaand gebouw. Deze voorschriften zijn van toepassing op gebouwen die aan een huis vastzitten, zoals tuinhuisjes en kassen, zwembaden en, meer in het algemeen, alle overdekte ruimtes met een voetafdruk.

Welke toestemming heb je nodig om een kas in je tuin te plaatsen (tunnelkas, sierkas, enz.)? Moet je belasting betalen op deze nieuwe toevoeging aan je huis? Volg de gids!

Als je nog geen keuze hebt gemaakt voor een bepaald model tuinkas, bekijk dan onze pagina's over de juiste vragen bij het kiezen van een tuinkas.

Heb ik een bouwvergunning nodig om een kas op mijn land te bouwen?

De vraag of je een vergunning of bouwvergunning nodig hebt om een serre in je tuin te plaatsen is een belangrijke: als je je niet houdt aan de bouwvoorschriften met betrekking tot bouwaanvragen, kun je financiële boetes krijgen.

En als het werk dat je hebt uitgevoerd illegaal blijkt te zijn, kun je zelfs worden veroordeeld tot het afbreken van het nieuwe gebouw! Ons advies is om de wettelijke procedures te volgen. Wat zijn de regels voor het bouwen van een kas op je land, of het nu een tunnelkas is voor het kweken van groenten of een sierkas? Heb je een bouwvergunning nodig voor een kas?

Vue sur l’intérieur d’une serre en cours d’arrosage
Heb je toestemming nodig om een kas te installeren?

Geen formaliteiten voor kleine tuinkassen (minder dan 5 m²)

Laten we eerst de zeer kleine serres behandelen: als je project een tuinkas betreft met een voetafdruk van minder dan 5 vierkante meter, ben je vrijgesteld van alle formaliteiten, aangezien er geen bouwvergunning nodig is voor een gebouw van deze grootte.

Een voorafgaande werkaangifte indienen voor serres met een oppervlakte tussen 5 m² en 20 m²

Als je van plan bent om werken uit te voeren aan een kas of tunnelkas die hoger is dan 1,80 meter en een grondoppervlakte heeft tussen 5 en 20 vierkante meter, moet je gewoon een voorafgaande werkaangifte indienen op het gemeentehuis van je gemeente. Deze voorafgaande verklaring is een Cerfa-formulier uitgegeven door het Ministerie van stedenbouw (Cerfa-formulier nr. 13404*09), waarop je de technische kenmerken van je project vermeldt.

Een stedenbouwkundige vergunning aanvragen voor serres groter dan 20 m²

Voor grote tuinkassen met een hoogte van meer dan 1,80 meter en een grondoppervlakte van meer dan 20 m² heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig om aan de slag te gaan. Deze keer moet je het Cerfa-formulier nr. 13406*10 invullen en indienen op het gemeentehuis.

Nogmaals, als u een formulier hebt ingevuld voordat u met de werkzaamheden aan uw kas begint, is dit hetzelfde als aangifte doen en zult u ongetwijfeld de zogenaamde bouwvergunningbelasting moeten betalen.

Is een kas onderworpen aan bouwvergunningbelasting?

Zoals we net hebben gezien, geeft de regelgeving heel precies het kader aan van de vergunningen die moeten worden aangevraagd (voorafgaande aangifte en bouwvergunning), afhankelijk van de oppervlakte van de kas die je bij je huis wilt plaatsen. Wat de bouwvergunning betreft, zijn de regels heel eenvoudig: als je naar het gemeentehuis moest om met de werkzaamheden te beginnen, dan is je nieuwe serre onderworpen aan de belasting, waarvan het bedrag afhangt van de oppervlakte en de hoogte.

De taxe d'aménagement is een lokale belasting die in twee delen is verdeeld: het ene deel gaat naar het gemeentehuis (gemeentelijk deel) en het andere naar het departement (departementaal deel) of naar de regio in het geval van Ile-de-France. Elk van deze lokale overheden past zijn eigen berekening toe om tot het eindbedrag te komen.

Voor meer details over dit bedrag en over de berekeningsmethode van het gemeentelijke en departementale deel van de bouwvergunningbelasting, evenals over de gevallen van vrijstelling (kleine oppervlakte, hoogte minder dan 1,80 meter), kunt u terecht in onze gids: is een serre belastbaar?