Wil je beginnen met het kweken van groenten en fruit in een kas in je tuin? Voordat je deze schuilplaats bouwt, is het belangrijk om het beste materiaal voor een kas te kiezen. De materiaalkeuze is bepalend voor de stevigheid van de kas en heeft een grote invloed op de ontwikkeling van de gewassen binnenin. Aluminium, staal, hout... Welke tuinkas moet je kiezen? Laten we ons richten op de stalen kas, een solide oplossing die snel en eenvoudig te installeren is, maar ook nadelen kan hebben.

De voordelen van een stalen kas

De keuze voor een stalen serre kan een strategische beslissing zijn. Simpelweg omdat staal een erg sterk materiaal is: het is flexibel en robuust en het is ook erg gemakkelijk om mee te werken. Het is daarom mogelijk om heel eenvoudig stalen kasringen te maken, evenals andere ronde afwerkingen die charme kunnen toevoegen aan de overkapping. Deze buigzaamheid maakt staal het ideale materiaal voor het bouwen van kassen met een aanzienlijke hoogte en breedte. Als je geen klusser bent, kun je een tunnelkas van 24 m² of een kleinere van 6 m² kopen.

Tot slot heb je bij dit type overkapping een ruime keuze aan panelen om de kas mee te bedekken. Je kunt kiezen voor plastic folie, glas of PVC-panelen.

Hoe groot de kas ook is, als je voor deze oplossing kiest om je gewassen te beschermen, heb je alle kans op succes. Kweken onder glas heeft veel voordelen:

  • Het beschermt groenten tegen vocht en de bijbehorende ziekten, zoals valse meeldauw, die tomaten aantast
  • De kas voorkomt dat de grond bevriest
  • Het beschermt groenten en fruit tegen hevige regen die ze zou kunnen beschadigen
  • Het biedt een warmere ruimte, waardoor groenten en fruit sneller rijpen
  • Je kunt langer van je gewassen genieten
  • Het beperkt de verspreiding van schadelijke insecten: slakken, kevers, enz

Met deze kweekmethode kun je genieten van tomaten, aardbeien, paprika's, etc., allemaal vers en van gecontroleerde oorsprong.

De nadelen van een kas met stalen structuur

De stalen kas is een vrij effectieve oplossing, maar als hij de tand des tijds en de elementen moet doorstaan, moet hij zorgvuldig worden gekozen. Ten eerste is het belangrijk om te controleren of de kas gemaakt is van gegalvaniseerde stalen buizen en of ze behandeld zijn om roest te voorkomen. Zonder deze voorwaarden zal roest zich snel op de buizen nestelen, waardoor de levensduur van de tuinkas aanzienlijk wordt verkort. Het feit dat je voor een stalen tuinkas van goede kwaliteit hebt gekozen, betekent echter niet dat je hem niet hoeft te onderhouden. Staal, zelfs gegalvaniseerd staal, kan temperamentvol zijn. Het is dus belangrijk om waakzaam te zijn bij het zien van roest en het te behandelen met een roestwerend middel.

Prijs van een stalen kas

Stalen kassen zijn er in alle prijsklassen, maar er zijn verschillende factoren die het verschil kunnen bepalen:

  • De grootte van de kas
  • De kwaliteit van de gekozen materialen
  • Of de stalen structuur van de kas en de panelen apart worden gekocht


Het is echter de moeite waard om op te merken dat van een tunnelkas van 6 m² tot een groter model van 24 m² het prijsverschil wel vier keer zo groot kan zijn, variërend van ongeveer vijftig euro tot ongeveer 200 euro.

Wil je je groenten beschermen met een stalen tunnelkas? Bezoek IDMarket voor al onze formaten. Of je nu op zoek bent naar een grote polytunnel van 18 m² voor je grote perceel of een kleinere polytunnel van 12 m² die in je tuin past, op IDMarket vind je de juiste uitrusting voor jouw behoeften.

Als de stalen buiskas niet geschikt is voor u, moet u weten dat er ook andere materialen kunnen worden gebruikt:

Aluminium kas
PVC kas
Glazen kas