Denk je erover om je eigen moestuin te ontwikkelen door een kas in je tuin te plaatsen? Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor kassen. De juiste materiaalkeuze om je afdak te bouwen, zowel voor de structuur als voor de panelen, bepaalt de sterkte en levensduur. Van alle materialen presenteren we hier de aluminium tuinkas. Ontdek de voor- en nadelen van het kiezen van een aluminium tuinkas.

De voordelen van een aluminium tuinkas

Heb je vragen over aluminium tuinkassen?
De voordelen van aluminium ten opzichte van andere materialen zijn als volgt:

  • Dit materiaal roest niet en heeft weinig onderhoud nodig
  • Aluminium is dun en licht, in tegenstelling tot andere materialen zoals hout. Het biedt weinig windweerstand
  • Elke aluminium kasring die de structuur van je overkapping vormt, is stevig en werpt weinig schaduw op je groenten
  • Een aluminium kas kan worden gebruikt om je groentegewassen of klein fruit te beschermen, afhankelijk van je behoeften, dankzij de keuze uit verschillende hoogtes


Kiezen voor een aluminium kas om je fruit, groenten en kruiden te kweken, betekent jezelf de vraag stellen welke hoogte en breedte je nodig hebt. Beoordeel je behoeften op basis van je gewoonten en consumptieniveaus, en ook op basis van de aanbevolen afstand tussen je planten. Tot slot, als je eenmaal het juiste materiaal hebt gekozen voor de structuur van je kas, vergeet dan niet het materiaal te kiezen dat zal worden gebruikt om de hoepels te bedekken. De transparantie van het materiaal, de lichtdoorlatendheid en het vermogen om warmte om te zetten zijn punten die je goed moet bestuderen.

De voordelen van een broeikas zijn talrijk, ongeacht het materiaal dat je kiest voor de constructie:

  • Je beschermt je planten tegen slecht weer, wind en vorst, die vaak destructief zijn
  • Je kunt lucht, licht en warmte naar wens regelen
  • Je planten rijpen sneller
  • Je kunt je kas het hele jaar door gebruiken en je producten lokaal en gezonder eten
  • Kasgrond is minder gevoelig voor plotselinge temperatuurschommelingen

Je hebt de voordelen van aluminium ontdekt, maar er zijn ook nadelen

De nadelen van een aluminium kas

Wat zijn de nadelen van aluminium als je een schuilplaats voor je planten wilt bouwen?

  • Aluminium is geen goede isolator. Daarom vormt het een koudebrug
  • Je aluminium serre zal potentieel kwetsbaar zijn als hij te licht is. Aluminium mag dan wel robuust zijn, maar als de structuur van je overkapping te dun is, kan deze bij de eerste windvlaag uit elkaar knikken. Kies een dikker materiaal afhankelijk van de grootte van uw serre
  • Sommige soorten aluminium kunnen oxideren en beschadigd raken. De kwaliteit van het aluminium dat je kiest heeft een grote invloed op de esthetiek, maar vormt geen structureel gevaar (geen roest of schade aan de kern van het materiaal)

Prijs van een aluminium serre

Wilt u een idee hebben van de prijs van uw aluminium serre? Is het mogelijk om een goedkope aluminium serre van goede kwaliteit te vinden? De prijs van uw kas hangt natuurlijk af van de grootte en het materiaal dat gebruikt wordt voor de panelen die de structuur bedekken. Voor een aluminium serre van 4,5 m² kunnen de prijzen bijvoorbeeld variëren van €300 tot €800.

Je hebt nu de voor- en nadelen van aluminium ontdekt. Wist u dat er ook andere materialen worden gebruikt voor de bouw van tuinkassen? Ontdek ze met ID Market:

Stalen kas
PVC kunststof kas
Glazen kas