Groenten en fruit kweken in een kas is een zeer effectieve manier om groenten en fruit in de tuin te kweken. In feite biedt het houden van je planten onder zo'n afdak veel voordelen:

  • Snellere rijping van groenten en fruit
  • Een langere productieperiode
  • Grond die minder snel bevriest
  • Fruit en groenten beschermd tegen slakken, kevers en andere schadelijke insecten


Hoewel er geen twijfel bestaat over de voordelen van dit type kweekmethode, is het belangrijk om te weten dat er verschillende materialen beschikbaar zijn voor een tuinkas en dat de keuze ervan invloed heeft op de sterkte van de beschutting en de opbrengst van de producten. Terwijl de traditionele tunnelkas met plastic folie vaak de voorkeur geniet om praktische en economische redenen, kan de glazen tuinkas een zeer effectieve optie zijn. Hier worden de voor- en nadelen van glas nader bekeken.

De voordelen van een glazen kas

Er zijn veel voordelen aan glas, waarvan de eerste esthetisch is. Een glazen kas in het midden van een tuin geeft deze meteen een bepaald cachet. Glas creëert niet alleen een designruimte, maar biedt ook uitzicht op de planten.

Een glazen tuinkas is ook uiterst effectief om optimaal van de zon te profiteren. Het tuinbouwglas dat voor dit type overkapping wordt gebruikt, is behandeld om bijna 90% van het licht van buiten binnen te laten, terwijl het beschermt tegen ultraviolette straling. Dit is een zeer belangrijk detail, want het zorgt voor meer comfort bij het werken binnenshuis. Bovendien beperkt deze behandeling het vergrootglaseffect dat gewassen zou kunnen verbranden.

Een glazen kas produceert ook condensatie die anders is dan bij een plastic kas. Condens in een glazen kas valt niet direct op de zaailingen, maar loopt langs de muren naar beneden. Dit is een groot voordeel, omdat dit gecondenseerde water ziektes kan veroorzaken, zoals valse meeldauw bij tomaten. De meest geavanceerde glazen kassen zijn uitgerust met goten om te voorkomen dat dit water dat langs de muren naar beneden glijdt in de grond terechtkomt.

Het laatste voordeel van een glazen kas is de stevigheid. In tegenstelling tot wat je zou denken, is het geharde glas dat in kassen wordt gebruikt extreem duurzaam. En als het zou breken, zou het versplinteren in duizenden kleine, stompe stukjes, zoals de voorruit van een auto.

De nadelen van een glazen kas

Hoewel de glazen kas een van de meest effectieve oplossingen is, heeft het ook een paar nadelen. Ten eerste is glas een zwaar materiaal. Als je een glazen kas wilt installeren, heb je een stevige constructie van hoge kwaliteit nodig.

Ten tweede is het niet onmogelijk dat de muren van een glazen kas breken, hoewel ze erg stevig zijn. Daarom is het van vitaal belang om de juiste locatie te kiezen voor uw serre:

  • Het is niet aan te raden om hem te dicht bij het dak te plaatsen, waar dakpannen zouden kunnen vallen
  • Plaats hem niet onder een boom
  • Het is niet aan te raden om de kas te plaatsen waar veel sneeuw valt


Als de serre niet is voorzien van geharde glaspanelen, is hij veel kwetsbaarder en zelfs gevaarlijker. Er kunnen ongelukken gebeuren, vooral als er kinderen in de tuin spelen.

Prijs van een glazen kas

Kortom, een glazen tuinkas vereist een stevige structuur en geharde glaspanelen van goede kwaliteit, twee factoren die de prijs al snel opdrijven. Het is dan ook moeilijk om een glazen tuinkas te vinden voor minder dan 500 euro. De grootste kassen kunnen enkele duizenden euro's kosten.

Als je op zoek bent naar goedkopere oplossingen, kun je voor tuinkassen ook andere materialen gebruiken:

Stalen tuinkassen
Aluminium tuinkassen
PVC kunststof tuinkassen