Heb je net een prachtige tunnelkas, kas of polycarbonaat kas gekocht en geïnstalleerd in je tuin? Hier is wat advies over hoe je je nieuwe kas moet onderhouden: het is belangrijk om hem elk jaar (of aan het begin van het seizoen) goed schoon te maken, zodat je gewassen en planten zo goed mogelijk groeien.

Bekijk voor een overzicht onze gids: Hoe installeert en onderhoudt u uw kas?

Routinematig onderhoud en reiniging van uw tuinkas

Voor alle soorten kassen geldt dat het regelmatig schoonmaken van de werkoppervlakken en tuingereedschap (gereedschap, slangen en potten) cruciaal is om de verspreiding van bacteriën en schimmels te beperken. Gebruik indien mogelijk natuurlijke producten (zoals zwarte zeep) om de plekken waar je werkt en de binnenkant van de muren van je kas schoon te maken.

Voor tunnelkassen en, in het algemeen, alle kassen die bedekt zijn met plastic zeil, is het aan te raden om het zeil elke drie maanden te desinfecteren, dus minstens één keer per seizoen. Als je zeil aangetast is door onzuiverheden, zal het minder licht doorlaten, wat niet ideaal is voor het kweken van planten en groenten. Goed onderhoud betekent vooral regelmatig met water al het vuil (afval, stof) schoonmaken dat zich in je tunnelkas kan ophopen.

Hoe maak ik kassen met glazen of polycarbonaat ramen schoon? Antwoord: het is allemaal hetzelfde, voorjaars-, zomer-, herfst- en winterreiniging zijn allemaal essentieel. In alle gevallen, of het nu gaat om een tunnelkas of een kas met glazen ruiten, moeten de binnen- en buitenkant van elke wand gedesinfecteerd worden.

Waarschuwing: gebruik geen bleekmiddel om anti-UV plastic folie te reinigen, omdat dit de folie kan verkleuren. Gebruik in plaats daarvan een natuurlijk ontsmettingsmiddel en een zachte spons.

Om de levensduur van je installatie te verlengen en je gewassen optimaal te beschermen, moet je naast de oppervlakken ook de structuur van de kas onderhouden, zoals de stalen buizen, hoepels, houten staanders, enz.

Het zeil en de structuur van uw tunnelkas repareren

Voor metalen structuren moet je vooral op roest letten! Aarzel niet om bij de aankoop te kiezen voor kassen met een gegalvaniseerde stalen structuur. Als je kas van aluminium is, geen probleem: dit metaal roest helemaal niet. Om het probleem van roest op de metalen onderdelen van je kas (zoals deurscharnieren, buisbevestigingen, enz.) te bestrijden, moet je niet aarzelen om specifieke roestwerende producten te gebruiken die het metaal beschermen tegen vocht.

Als er gaten in je dekzeil zitten, is het essentieel om deze te repareren. Anders is je kas misschien wel geventileerd, maar veel minder effectief in het beschermen van je planten: het is doorlatend voor de kou in de winter, lekt warmte in de zomer en is minder bestand tegen weer en wind. Het is daarom essentieel om de gaten in je dekzeil te repareren, ofwel door een reparatieset te kopen bij ID Market, of door speciaal plakband voor plastic dekzeilen te gebruiken (aan de binnen- en buitenkant aan te brengen, dus aan beide kanten van het gat).

Als het dekzeil op je kas te beschadigd is, of als je geen tijd hebt om te veel gaten te repareren, kun je het altijd vervangen: over het algemeen is het altijd sneller om een nieuw dekzeil te installeren dan om het oude te repareren.

Un rayon de soleil éclaire une serre verdoyante
Ontdek al onze tips voor het schoonmaken van een tuinkas

Beluchting en ventilatie voor uw tuinkas

Om ervoor te zorgen dat je tuinkas goed onderhouden wordt, moet je de vochtigheidsgraad binnen controleren. Als er te veel vocht is, loop je het risico dat er zich schimmels en parasieten ontwikkelen op de planten en de grond.

In de zomer en winter kun je bijvoorbeeld de deur van je tunnelkas open laten staan om goed te ventileren, eventueel 's nachts. Dit hangt natuurlijk af van hoe koud het in jouw regio is. Het belangrijkste is om de luchtvochtigheid binnen op een constant niveau te houden.

Andere vragen die je jezelf moet stellen bij het installeren en onderhouden van je tuinkas:

- Waar moet je je tuinkas in de tuin plaatsen?
- Welke oriëntatie moet je kiezen voor je tuinkas?