Voordat u uw gloednieuwe tuinkas installeert, raden we u ten zeerste aan om zorgvuldig na te denken over de locatiekeuze en vooraf te beslissen over de meest effectieve oriëntatie ten opzichte van de zon. Er zijn een hele reeks klassieke fouten, die min of meer gemakkelijk te vermijden zijn, die u waarschijnlijk zult maken bij de installatie van uw tuinkas.

Net als bij fruit en groenten moet je goede ideeën de tijd geven om te rijpen! Als je op het punt staat omeen tuinkas te kopen, is het nog beter: neem de tijd om goed na te denken over de ideale tuinkas in termen van je kweekdoelen en de ruimte die je nodig hebt om comfortabel te tuinieren in je kasmoestuin of sierkas. De installatie zal daarna des te eenvoudiger zijn.

Bekijk voor een overzicht onze gids: Hoe kies je een tuinkas?

Waar moet mijn tunnelkas in de tuin geplaatst worden?

Natuurlijk hebben je planten en groenten veel zorg en aandacht nodig om goed te groeien, maar ze hebben vooral veel zonlicht nodig. Om te weten waar je je tunnelkas in de tuin moet plaatsen, moet je op zoek gaan naar de meest heldere plek op je perceel, zonder schaduwplekken, ongeacht het tijdstip van de dag.

De kas mag vooral niet in de schaduw van je huis staan, vooral niet in de vroege ochtend of avond. Hoe doe je dat, of hoe vind je de schaduwen op je perceel? Grazend licht produceert vaak enorme schaduwen die op het zeil of glas van je tuinkas terecht kunnen komen.

De eenvoudigste manier om dit te doen is om kleine markeringen op de grond te planten wanneer de schaduwen het diepst zijn. Je moet ook de schaduwen van bomen in de gaten houden om te bepalen of ze door de locatie lopen die je in gedachten hebt voor je tuinkas. Met behulp van de markeringen op de grond kun je de locatie voor je tunnelkas optimaliseren.

De sterkte van de wind is een ander punt dat je in de gaten moet houden voordat je begint met het opzetten van de structuur van je tuinkas op de grond. Hoe dan ook, moderne kassen zijn uiterst duurzaam en als ze goed geïnstalleerd zijn, zijn ze zeer goed bestand tegen de elementen.

Als je je kas echter op een winderige gang plaatst, zal de temperatuur in de kas aanzienlijk dalen, dus moet je investeren in een kasverwarmingssysteem.

Une serre installée dans un jardin bien entretenu
Hoe installeer je een broeikas? Volg ons advies!

Hoe kies ik de beste oriëntatie voor mijn kas?

Na het kiezen van de locatie moet u beslissen over de oriëntatie van uw kas, dat wil zeggen de positie ten opzichte van de zon. Hoe moet bijvoorbeeld de gevel van een tunnelkas worden georiënteerd? Hoe moeten de lange zijden georiënteerd worden? Het is heel normaal om uzelf deze vragen te stellen, en hier zijn een paar tips om u te helpen beslissen.

Welke oriëntatie moet ik kiezen voor mijn kas? Dit hangt af van het soort gewas dat je wilt kweken. Afhankelijk van de oriëntatie die je kiest, spelen twee factoren een rol: warmte en zonneschijn. Als je je kas op het zuiden oriënteert (de kleine kant van je kas, die van de deurgevel, is naar het zuiden gericht), betekent dit dat de grote kanten naar het oosten en westen zijn gericht. Je gewassen zullen gemakkelijker worden blootgesteld aan ochtend- en avondlicht.

Omgekeerd, als de gevel naar het oosten of westen gericht is, zullen de planten en gewassen profiteren van de maximale zonnewarmte, omdat de lange zijden van de tunnelkas naar het zuiden gericht zijn. Er is echter een risico van overmatige blootstelling aan de zon in de zomer, vooral als je in een warme regio woont..

Hoe reinig en onderhoud ik mijn nieuwe tuinkas?

Het schoonmaken en onderhouden van tuinkassen is geen eenvoudige taak en vereist veel zorgvuldigheid om te voorkomen dat hun prestaties achteruitgaan. Een kas met een vuil dekzeil of vuile ramen laat minder licht binnen. Zorg ervoor dat je de grond reinigt die zich ophoopt op de werkoppervlakken in je kas, evenals beide zijden van het glas (of het dekzeil). Maak ook de structuur schoon (buizen, hoepels, gevels, enz.).

Een ander zeer belangrijk punt: zorg ervoor dat uw kas goed geventileerd wordt. Een te hoge luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat gewassen ziektes, schimmels en andere parasieten oplopen, vooral als de grond constant vochtig is. Wat is de beste manier om voor effectieve ventilatie te zorgen? Het enige wat je hoeft te doen is het deksel van je tunnelkas regelmatig openen tijdens het warme seizoen. Als de luchtvochtigheid hardnekkig is, kun je het deksel bijvoorbeeld 's nachts open laten.

Voor volledig advies over onderhoud, bezoek onze gids: Hoe maak ik een tuinkas schoon?

Uiteindelijk vergt de installatie van een tuinkas op je perceel wat denkwerk. Maar als hij eenmaal staat, kun je eindelijk genieten van het plezier van tuinieren.