Tuinkassen bieden een heleboel mogelijkheden voor tuinbezitters. Of je nu net begint met het kweken van groenten in een moestuin, of op zoek bent naar een specifieke esthetiek in een siertuin, een tuinkas kan een grote hulp zijn, vooral in de winter, wanneer je je planten kunt beschermen tegen de daling van de temperatuur.

Hoe dan ook, stel jezelf de juiste vragen voordat je een kas in je tuin installeert! Hier zijn een paar tips om je te helpen beslissen over de meest rationele locatie en oriëntatie voor je kas.

Voor een overzicht van het onderwerp, bekijk onze gids: Hoe installeer en onderhoud je een tuinkas?

Waar moet een tuinserre worden geplaatst?

De ideale locatie voor een tuinkas is natuurlijk de zonnigste plek, vrij van schaduw gedurende de dag, ongeacht het seizoen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de schaduwen van omliggende gebouwen (te beginnen met je eigen huis!) de zon niet blokkeren, zelfs niet voor een korte periode van de dag.

In dezelfde geest zijn bomen die te dichtbij staan, vooral die waarvan de takken over de kas kunnen hangen, erg hinderlijk: ze produceren niet alleen schaduw, waardoor de temperatuur in de kas daalt, maar ze kunnen ook waterdruppels, hars, bladeren, enz. op de kas laten vallen, waardoor het zeil of het dak van je tuinkas snel vuil wordt. Je hebt dus een heldere, zonnige plek nodig.

Een ander punt dat je absoluut moet controleren: de locatie die je kiest voor je tuinkas moet beschut zijn tegen de wind. Je moet de achterkanten van tuinen vermijden, die maar al te gemakkelijk windvallen kunnen worden. Directe wind op je kas maakt regelmatige, effectieve verwarming vrijwel onmogelijk. Als je in een winderige regio woont, overweeg dan om een windscherm te installeren.

Tot slot, als je de vorige twee punten hebt gecontroleerd (locatie zonder schaduw en beschut tegen de wind), probeer dan zoveel mogelijk een locatie te kiezen die niet te ver van je huis is! Het zal veel comfortabeler zijn als je geen lange afstanden hoeft te lopen, want heen en weer lopen tussen de kas en het huis kan al snel een test voor je geduld worden.

Vue sur des tomates qui poussent dans une serre
Weet u waar u uw kas moet plaatsen? ID Market legt het allemaal uit!

Wat is de beste manier om een kas te plaatsen?

Als u eenmaal de beste plek voor uw kas in de tuin heeft gekozen, rijst de vraag naar de oriëntatie, oftewel de positie ten opzichte van de zon. Er is geen universeel antwoord op de vraag over de oriëntatie van een kas. Afhankelijk van de regio en je kweekdoelen kun je in het ene geval de voorkeur geven aan een noord-zuid oriëntatie en in het andere geval aan een oost-west oriëntatie.

De vraag die je zou moeten leiden is: geef je de voorkeur aan zoveel mogelijk warmte van de zon, of ben je op zoek naar licht gedurende de langste periode van de dag?

In regio's waar de zon het heetst is, in het zuiden, wil je misschien niet dat je groentegewas op het heetst van de dag in de kas verbrandt. Geef je kas in dat geval een noord-zuid oriëntatie: de lange zijden van je kas zijn naar het oosten en westen gericht.

In koudere gebieden daarentegen moet de kas oost-west gericht zijn. Afhankelijk van je gewas kun je het beste de warmte benutten tijdens het heetste deel van de dag, met de langste zijden naar het zuiden en noorden gericht.

Andere vragen die je jezelf moet stellen bij het installeren en onderhouden van je tuinkas:

- Hoe moet een tuinkas worden geïnstalleerd?
- Hoe moet een tuinkas worden schoongemaakt?