Een tuinkas is een ideale plek om je planten en zaailingen te kweken. Hier kunnen je gewassen gedijen, beschut tegen de wind, de kou in de winter en de elementen in het algemeen. Voordat je een tuinkas in je tuin installeert, moet je echter met een aantal zaken rekening houden.

Afhankelijk van de gemiddelde temperatuur in uw regio en uw kweekdoelen, is de oriëntatie van de kas een belangrijk criterium. De keuze van de installatie-as (noord-zuid of oost-west) zal een impact hebben op je moestuin. De locatie van kassen in tuinen is het andere belangrijkste criterium. Hier zijn een paar tips om je te helpen het meeste te halen uit de installatie van een winterkas of tunnelkas in je tuin.

Bekijk voor een overzicht van het onderwerp onze gids: Hoe installeer en onderhoud je een kas?

Une serre bien orientée avec des plantations généreuses
Volg ons advies om de juiste oriëntatie voor uw kas te vinden

Welke oriëntatie voor mijn kas of tunnelkas?

De echte vraag, die je zal helpen om de best mogelijke oriëntatie voor je tuinkas te kiezen, heeft te maken met het licht (zonneschijn) en de warmte die door de zon wordt geleverd. Sommige gewassen hebben veel licht nodig om te gedijen, maar niet per se warmte. Omgekeerd zijn sommige groenten en fruit dol op de zon! Denk bijvoorbeeld aan meloenen en tomaten, paprika's, courgettes en aubergines.

Afhankelijk van het terrein van je tuin kies je voor een oost-west oriëntatie voor je tunnelkas als je in het noorden van Frankrijk woont, of in een van onze minder zonnige regio's. Op die manier zijn de langere zijden naar de tuin gericht. Op deze manier zijn de langere zijden naar het zuiden en noorden gericht, waardoor de warmte van de zon in je tuinkas wordt gemaximaliseerd. Deze oost-west oriëntatie is ook goed voor je gewassen als ze bestaan uit het fruit en de groenten die hierboven zijn genoemd, vooral als je in een regio woont waar het 's zomers heet is.

Maar als je in het zuiden woont en je gewassen last kunnen hebben van te veel zon, kun je je installatie het beste een noord-zuid oriëntatie geven. Op deze manier worden de korte zijden van de kas het meest blootgesteld aan de middagzon, terwijl de lange zijden 's ochtends en 's avonds de meeste zon krijgen.

Maar natuurlijk hangt de oriëntatie van kassen altijd voornamelijk af van hun locatie, de andere grote vraag die je jezelf moet stellen voor de installatie.

Waar plaats je een kas in de tuin?

De beste plek in je tuin om een kas te plaatsen is natuurlijk :

  • Waar de grond vlak en stabiel is.
  • Beschut tegen de wind.
  • Een plek in de zon, met zo min mogelijk schaduw.

Het is niet altijd gemakkelijk om zo'n plek in de tuin te vinden, vooral omdat een ander criterium voor het kiezen van de juiste locatie voor uw kas in strijd kan zijn met dit laatste punt over schaduw.

We raden je aan om je kas dicht bij je huis te plaatsen! Wat is er onaangenamer dan over de hele lengte en breedte van je tuin te moeten lopen als je een tuingereedschap of voorwerp nodig hebt dat in je huis is opgeslagen? Als je veel beweegt tussen je huis en je kas, kun je ze het beste dicht bij elkaar houden. Dit maakt het ook gemakkelijker om je gewassen water te geven, omdat het waterpunt vanuit je huis komt: de slangen zullen niet zo lang zijn.

Kortom, de ideale locatie voor je kas is er een met maximaal zonlicht (zonder schaduw van bomen of andere kenmerken zoals het huis of de kerktoren) en beschut tegen de wind (die de temperatuur in de kas te veel verlaagt).

Andere vragen die je jezelf moet stellen bij het installeren en onderhouden van je tuinkas:

- Waar plaats je je tuinkas in de tuin?
- Hoe maak je een tuinkas schoon?