Wil je een andere eettafel maar maak je je zorgen dat je het verkeerde model kiest? Volg ons advies over het kiezen van de juiste eettafel. Wat afmetingen betreft, moet de hoogte van de eettafel je in staat stellen om comfortabel te eten. Welke hoogte moet je kiezen voor een eettafel? ID Market legt de verschillende criteria uit waarmee u rekening moet houden voor een succesvolle aankoop.

Hoe hoog moet het blad van de eettafel zijn?

Of het nu in de woonkamer, keuken of eetkamer is, de eettafel is het belangrijkste kenmerk van je eetruimte. Ben je je interieur aan het herinrichten? Je flat aan het renoveren? Past je oude tafel niet meer bij je? Het is essentieel om de tijd te nemen om een eettafel te kiezen die perfect past bij je behoeften, de stijl van je huis en je levensstijl. Maaltijden zijn een speciaal moment om met je familie en vrienden door te brengen. Comfort is dus van het grootste belang! Je tafel moet zowel praktisch als aantrekkelijk zijn.

Let vooral op de afmetingen van je eettafel:

  • Breedte
  • Lengte
  • Hoogte


Wat de tafelhoogte betreft, hebben standaardmodellen een gemiddelde tafelbladhoogte tussen 70 en 75 cm. Op deze afstand van de vloer is er genoeg ruimte voor stoelen en comfortabel zitten. Iedereen moet zonder ongemak met zijn benen onder de tafel door kunnen, net als in een restaurant. Om comfortabel te zitten, moet je altijd je voeten op de grond kunnen zetten. Zijn jullie allemaal erg lang in het gezin? Wil je een hoger tafelblad zodat je de tafel gemakkelijk als werkblad kunt gebruiken? Je kunt het onderstel van de eettafel aanpassen aan je behoeften.

Bar, hoge of lage tafel: verschillende hoogtes

Is je eetkamer ook je keuken? Eet je in de woonkamer op de bank en zoek je in plaats daarvan een salontafel? Je eettafel kan ook een hoge tafel zijn, een salontafel met fauteuils of een bar met krukken. De keuze van je eettafel moet vooral in overeenstemming zijn met de beschikbare ruimte in je huis en je gebruiksdoeleinden.

Om je wegwijs te maken, vind je hier de gemiddelde hoogtes van andere soorten tafels:

Bar- of bijzettafelLage tafelHoge tafel
Tussen 100 en 110 cm
(je moet gemakkelijk tegen het tafelblad kunnen leunen als je staat)
Tussen 25 en 45 cm95 cm (inclusief blad)

Table à manger en bois avec chaises grises
De hoogte van de tafel moet het mogelijk maken om stoelen comfortabel te plaatsen

Hoe hoog moeten de tafelpoten zijn?

Logischerwijs hangt de hoogte van de tafelpoten af van de hoogte van het tafelblad. Om de hoogte van de tafelpoten te bepalen, trek je gewoon de dikte van het tafelblad af. De hoogte van het tafelblad is ongeveer 3 tot 4 cm. De hoogte van het tafelblad is ongeveer 3 tot 4 centimeter, maar kan variëren afhankelijk van het materiaal van het tafelblad (hout, metaal...). De dikte van een tafel met een massief eiken blad is bijvoorbeeld groter dan die van een eettafel met een metalen blad. Bij standaard eettafels komen de poten 65 tot 70 cm boven de vloer uit.

Een eettafel is niet je bureau! Comfortabel zitten tijdens het eten is essentieel voor je welzijn. Om ervoor te zorgen dat je maaltijd een moment van ontspanning wordt, moet je voldoende ruimte overlaten voor je benen en tussen je tafelgenoten. Voor comfortabel zitten moet de afstand tussen de onderkant van het tafelblad en de bovenkant van de stoel minimaal 30 centimeter zijn.

Eettafelpoten: vormen en materialen

Een eettafel wordt door het hele gezin gebruikt, dus aarzel niet om je vrienden en familie om hun mening te vragen bij het kiezen van een tafel. Er zijn veel verschillende producten op de markt. Of je nu op zoek bent naar een design eettafel in wit, een tafel van ruw hout met zwarte metalen poten of een rechthoekige tafel met lichte houten poten, je wilt je eettafel afstemmen op je interieur. Vergeet niet om je tafel af te stemmen op de andere meubels in je keuken of eetkamer en op de stoelen, krukken of fauteuils die je erbij wilt gebruiken. De poten van je tafel moeten voor stabiliteit zorgen: hout en metaal zijn materialen die bekend staan om hun stabiliteit.

De poten van je tafel geven hem stijl. Hun kleur, materiaal (hout, aluminium, metaal) en vorm kunnen je eettafel een trendy toets geven.

Stijlen eettafelpoten:

  • Kompas- of haarspeldpoten
  • Platte ijzeren poten (U-vormig)
  • V-vormige poten

In de beschikbare productreeksen vind je eettafels in alle hoogtes en voor alle prijzen. Wil je een functionele design eettafel kopen zonder de bank te breken? Ontdek het assortiment ID Market tafels tegen lage prijzen om je keuken of eetkamer smaakvol in te richten.


Heb je de juiste hoogte gekozen? Ontdek:
Onze tips om de juiste tafelbreedte te kiezen
Onze tips om de juiste tafellengte te kiezen

Het juiste ontwerp voor je eettafel kiezen:
Houten tafel
Scandinavische designtafel
Industriële designtafel