Ben je verhuisd of wil je gewoon je interieur veranderen? Vind je de stijl of het formaat van je eettafel niet meer mooi? Dan is het tijd om een nieuwe eettafel te kopen. Bij het kiezen van een eettafel is het essentieel om rekening te houden met een aantal criteria: stijl, materiaal, grootte, enz. Weet je niet zeker welke maat geschikt is voor jouw tafel? Volg de ID Market gids om de juiste eettafelbreedte voor jouw behoeften te vinden en ontdek ons assortiment praktische, aantrekkelijke en betaalbare eettafels.

Eettafel: welke maat voor een functionele eethoek?

Of het nu in je eetkamer, keuken of woonkamer is, de eettafel is het centrale element van je eethoek en moet functioneel zijn. Bij het kiezen van je nieuwe tafel rijst de vraag naar de grootte. Hoeveel mensen kunnen comfortabel zitten aan een bepaalde tafelbreedte? Welke maat tafel biedt plaats aan 4, 6 of 12 personen? De afmetingen (hoogte, lengte en breedte) moeten zorgvuldig worden bepaald.

Hoe breed moet elke persoon aan tafel zijn?

Een maaltijd moet vooral een moment van ontspanning en gezelligheid zijn. Vergeet niet om genoeg ruimte over te laten voor iedereen die aan tafel zit. De ruimte die elke gast nodig heeft om comfortabel te zitten is 60 centimeter. Vermenigvuldig deze afstand om de juiste maat te krijgen. Als je eetkamerstoelen hebt om aan tafel te eten, moet je deze referentiebreedte natuurlijk aanpassen. Is je eetkamer klein, maar zit je met veel mensen aan tafel? De breedte per persoon kan worden teruggebracht tot 50 centimeter, zoals in een bar of restaurant.

Hoeveel ruimte rond een tafel?

De afmetingen, vooral de breedte van je tafel, moeten natuurlijk worden aangepast aan de beschikbare ruimte in de ruimte waar je je eethoek gaat inrichten. Heb je een grote eetkamer? Of heb je een klein keukentje? Zorg ervoor dat je achter de stoelen (stoelen, krukjes of fauteuils) voldoende ruimte overlaat van minstens 120 cm zonder doorgang en 150 cm om een vrije doorgang te hebben.

Breedte, basis en diepte van stoelen

Een ander belangrijk criterium is de breedte en diepte van de stoelen die je rond de tafel wilt plaatsen. Als je de voorkeur geeft aan zeer brede en diepe stoelen voor maximaal comfort, is het essentieel om de benodigde ruimte aan te passen, zowel ter hoogte van het tafelblad zodat iedereen kan zitten, als achter de stoelen zodat je de tafel ongehinderd kunt verlaten. De vorm van de tafelpoten is ook belangrijk. Als je bijvoorbeeld kiest voor een houten stoel met passerpoten, moet je achter elke poot kunnen komen zonder te struikelen.



Plateau en bois de table à manger
De breedte van je eettafel moet je kiezen op basis van het aantal mensen aan tafel en de ruimte die je beschikbaar hebt

Vorm en breedte van de eettafel: aanpassen aan het aantal gasten

De breedte van de juiste tafel hangt af van de vorm van het tafelblad. Of het nu van glas of hout is, de breedte (en lengte) van het blad moet het mogelijk maken om alle borden en schalen te plaatsen die je nodig hebt. Welke diameter biedt plaats aan 4 personen op een ronde of ovale tafel? Of 6 personen op een rechthoekige tafel?

Bepaal de breedte aan de hand van de vorm van de eettafel:

2 gasten4 personen6 personen8 personen10 personen
Rechthoekige tafelNiet geschikt80 cm90 cm90 cm100 cm vierkant
Vierkante tafel70 cm vierkant100 cm vierkant100 cm vierkant140 cm vierkant160 cm
Ronde tafel70 cm80 cm ronde tafel80 cm ronde tafel160 cm ronde tafel180 cm


Voor de vierkante tafel is de breedte gelijk aan de lengte van de tafel. Vanaf een breedte van 120 cm kun je twee mensen comfortabel naast elkaar laten zitten over de hele breedte. Tip: als je snel een gezellige sfeer wil creëren, laat dan niet te veel ruimte tussen je gasten.



Dîner convivial autour d’une table en bois
Laat ongeveer 60 centimeter vrij voor elke gast aan tafel

Uitschuifbare eettafel: gebruik verlengbladen

Laat je eetkamermeubilair niet genoeg ruimte over voor een grote eettafel, maar hou je wel van gezelligheid? De oplossing: kies voor een uitschuifbare tafel met een of meer verlengbladen. In een paar minuten kun je het eetgedeelte uitbreiden met de verlengbladen. Vergeet niet om het tafelkleed aan te passen.

Ontdek het volledige assortiment ID Market eettafels en controleer de beschikbaarheid direct online. Hout of metaal, Scandinavisch of industrieel, vierkant of rechthoekig, vind de design en praktische eettafel met de juiste afmetingen voor het hele gezin (hoogte, lengte en breedte). Je hoeft niet te kiezen voor een dure massief eiken of walnoten eettafel om stijl aan je eetkamer toe te voegen. ID Market tafels zijn perfect om je huis met een klein budget in te richten. Profiteer van snelle verzending en levering aan huis.


Heb je de juiste breedte voor je eettafel gekozen? Ontdek hoe je kiest:
De juiste tafelhoogte
De juiste tafellengte

Ontdek andere eettafelstijlen om je te helpen bij je keuze:
Houten stijl tafel
Scandinavische stijl tafel
Industriële stijl tafel