Wil je een kippenhok installeren om je gevederde vrienden te beschermen tegen roofdieren? Een kippenhok is een van de essentiële onderdelen om kippen in goede omstandigheden te houden. Het moet aangepast zijn aan de grootte van je boerderij en vooral optimale veiligheid voor je dieren garanderen. Wat is de aanbevolen hoogte voor een kippenren? Welk type gaas is het beste? Welke materialen zijn het best bestand? Deze gids geeft u het advies van ID Market voor het kiezen van een betrouwbaar en veilig systeem voor uw dieren.

Wat is de juiste hoogte voor een beschermd verblijf?

Kippen zijn kwetsbare dieren die een veilige omgeving nodig hebben om zich prettig te voelen. Kippen zijn erg gevoelig voor stress en hebben ook rust nodig om elke ochtend verse eieren te produceren. Idealiter heeft ze een plek in de open lucht waar ze kan stoeien en naar gras kan pikken om haar dieet af te wisselen en haar legprestaties te optimaliseren.

Afhankelijk van de grootte van je boerderij zijn er hokken van verschillende groottes: 24 m², 16 m², 12 m², 9 m², 6 m²... Dit systeem bakent een gebied af dat omringd wordt door een hek en dat volledig gewijd is aan je dieren. Het kippenhok kan zich binnen de omheining bevinden of er als een uitbreiding op worden geplaatst.

Hoe garandeert u een betrouwbare en veilige installatie?

Zowel in stedelijke gebieden als op het platteland staan uw dieren bloot aan roofdieren. Een zwerfhond of vos kan heel goed in een overdekking klimmen om uw gevederde metgezellen aan te vallen, of door de aarde graven om toegang te krijgen.

Daarom is het essentieel om een omheining te plaatsen om het risico op aanvallen door roofdieren te verkleinen.

Als u uw volière op gras installeert, in een deel van uw tuin, moeten de palen stevig in de grond worden verankerd en moet het gaas strak staan en diep genoeg worden ingegraven om binnendringen van onderaf te voorkomen.

Een volière voor kippen of een bouwpakket voor kippenhokken op harde grond biedt een betere bescherming. Vergeet echter niet om het gaas regelmatig te controleren op gaten.

Een paar extra tips om je kippengaas vast te zetten:

  • Buig de bovenste 30 cm van het gaas naar buiten om roofdieren af te schrikken;
  • Installeer een elektrisch net langs hun graspad.
Une poule dans un enclos, picorant le sol
Ontdek ons advies over de aanbevolen hoogte voor een kippenren

Welk type gaas moet je gebruiken voor je hok?

De aanwezigheid van een hek in je tuin, zelfs een heel hoog hek, is niet het enige criterium om rekening mee te houden bij het beveiligen van een kippenhok. Als je omheining niet van goede kwaliteit of sterk genoeg is, heb je er niets aan!

Als je een kippenren wilt installeren, kies dan voor een omheining van gegalvaniseerd staal. Dit robuuste materiaal is goed bestand tegen de tanden van roofdieren. Hoe dikker het draad, hoe beter het bestand is tegen corrosie en aanvallen. Gaas is verkrijgbaar in verschillende maten: 13 x 13 mm of 25 x 25 mm. De aanbevolen draaddikte is 0,8 mm.

Driedubbel getwist gegalvaniseerd stalen gaas

Dit type gaas wordt veel gebruikt en biedt een aantal voordelen:

  • Flexibel en gemakkelijk te hanteren;
  • Bestand;
  • Versterkt gaas om te voorkomen dat kuikens uit de ren sluipen;
  • Voorkomt dat kleine roofdieren het hok binnenkomen.

Wilt u beginnen met het houden van kippen? ID Market heeft een breed assortiment artikelen en accessoires om je te helpen bij het opzetten en inrichten van je hok tegen de laagst mogelijke kosten!

Waar moet je nog meer rekening mee houden voordat je een hok kiest of aanpast?

- Wat voor soort hok moet ik kiezen voor mijn kippen?
- Wat moet er op de vloer van een kippenhok?
- Welk dak moet ik kiezen voor mijn volière?
- Hoe kan ik mijn volière beschermen tegen de kou?