Vorm, afmetingen, meubelmaterialen en de beschikbare ruimte in de woonkamer moeten allemaal in aanmerking worden genomen om een geslaagde eethoek in de keuken of eetkamer te creëren.
Maar hoe stem je de stoelen af op de tafel? En hoe schik je de stoelen rond de tafel?

Kies een tafel en stoelen die perfect passen bij de bestaande meubels in je huis. Hier zijn enkele tips om het beste uit je interieurdecoratie te halen.

Stoelen kiezen die bij je tafel passen

Een van de beste ideeën om in gedachten te houden voordat je stoelen koopt die bij je keuken- en eetkamertafel passen, is om stoelen te kiezen die bij je eettafel passen. Weet je hoeveel stoelen er rond je eettafel passen?

Het zal gemakkelijker zijn om de kamer in te richten als je al een idee hebt van hoe je je stoelen rond een tafel moet rangschikken.

Hier zijn een paar decoratietips en -trucs:

  • Om stoelen rond een ronde tafel te plaatsen, kies je ze met een gebogen rug, zodat ze beter opgaan in de vorm van je eettafel;
  • Stoelen met armleuningen nemen meer ruimte in beslag in de hoogte en breedte en kunnen lastig onder de tafel te schuiven zijn;
  • Als je in een klein huis woont, kies dan een stoel die niet veel ruimte inneemt, niet ver naar achteren geschoven hoeft te worden en gemakkelijk onder de tafel opgeborgen kan worden. Geef de voorkeur aan wit, dat trekt licht aan en vergroot de ruimte.
  • Pas op voor tafelpoten! Vermijd kruisvormige poten aan het uiteinde van een rechthoekige tafel als je er een stoel op wilt zetten. Het is moeilijk om je benen er omheen te krijgen.
Chaises disposées autour d’une table en bois design.
Ontdek het advies van ID Market om je stoelen rond je tafel te schikken!

Stoelen plaatsen op basis van de beschikbare ruimte

Stoelen rond een tafel plaatsen is een kunst. Hoe creëer je een gezellige eethoek waar iedereen comfortabel rond de tafel zit?

Hier zijn een paar tips en decoratie-ideeën om je te helpen kiezen.

Het rangschikken van stoelen rond een tafel kan leiden tot onaangename verrassingen, zoals rommelproblemen in de woonkamer en ruimtegebrek. Vooral als je geen rekening houdt met de ruimte waarin de stoelen naar achteren kunnen worden geschoven.

De afmetingen van een stoel worden niet alleen gemeten vanaf het meubelstuk. Je moet ook denken aan de rugleuning van de stoel: de ruimte die je nodig hebt om te gaan zitten en gemakkelijk op te staan. Je kunt daarom gemiddeld 30 cm toevoegen aan de rugleuning van stoelen.

Voor keuken- of eettafels die dicht bij een muur staan, kan het ingewikkeld zijn om stoelen rond een tafel te schikken. Overweeg in dit geval houten krukjes of banken die tegen de muur kunnen worden geplaatst om ruimte te besparen.

Tot slot kun je in een rechthoekige kamer stoelen met armleuningen aan het uiteinde van de tafel plaatsen en een model in dezelfde stijl, maar zonder armleuningen, rondom de eettafel.

Rangschikking van stoelen volgens de gekozen modellen

- Uniformiteit: de sleutel tot succes?

We zijn vaak geneigd te denken dat de inrichting van ons huis pas echt compleet is als we een uniforme meubelstijl hebben geïnstalleerd in de woonkamer en de eetkamer, omdat het qua decoratie heel harmonieus is om een set meubels uit hetzelfde assortiment in de woonkamer te hebben.

Als je bijvoorbeeld houdt van Scandinavisch design, dat vaak hout en wit combineert, krijg je een set stoelen rond een tafel, naast een dressoir dat er perfect bij past.

- Kies een stoel in verschillende kleuren

Om je interieur nog persoonlijker te maken, hoef je niet voor al je stoelen dezelfde kleur te gebruiken. Ben je een fan van Scandinavisch design? Koop dan dezelfde houten stoel in verschillende kleuren: met bij elkaar passende stoelen ziet je huis er heel trendy uit!

Als je geen ideeën hebt op het gebied van kleur, gebruik dan de kleur van een muur, meubelstuk of ander decoratief element om je stoelen bij elkaar te laten passen.

- Durf stijlen te mixen

Vroeger was het ondenkbaar om je keuken of eetkamer in te richten met meubels in verschillende stijlen, maar vandaag de dag is alles veranderd.

We aarzelen niet langer om verschillende materialen en kleuren te combineren om stoelen te creëren die niet bij elkaar passen rond onze eettafel.

Hier is ons advies over hoe je de ruimte in je woonkamer kunt indelen en de perfecte stoelen kunt kiezen die bij je tafel passen:

- Welke stoel bij een houten tafel?
- Welke stoel bij een witte tafel?
- Welke stoel bij een industriële tafel?