Het dekbed is de ster van onze bedden, omdat het zo comfortabel en praktisch is. Het is tijdloos en verandert het bed in een knus nestje. Maar hoe kies je het juiste dekbed? Maat, materiaal, vulling, warmte-index, onderhoud... Er zijn veel criteria bij het kiezen van een dekbed. Hier is ons advies om je te helpen beslissen.

Gebruik onze gids om de beste manieren te vinden om je beddengoed te kiezen.

Hoe kies je de juiste maat dekbed?

Om ervoor te zorgen dat je niet het verkeerde dekbed koopt, kun je het beste een dekbed kiezen dat bij je beddengoed past. Van daaruit heb je twee mogelijke keuzes: ofwel wil je dat je dekbed je matras en een deel van de boxspring volledig bedekt, ofwel heb je liever dat het aan beide kanten van het bed bijna tot op de grond valt. In het eerste geval kies je voor de standaardafmetingen, in het tweede geval voor grotere afmetingen, zoals aangegeven in onderstaande tabel:

Matrasafmetingen
(breedte x lengte)
Dekbedmaat voor een
normale val
Dekbedmaat voor
comfort +++
80x190-140x200
90x200140x200200x200
140x200240x220260x240
160x200240x220260x220


Voor een kinderbed bedekt een dekbed van 140x200 de matras aan beide kanten. Maar als je kind 's nachts veel beweegt of warm moet blijven, is een dekbed van 200x200 comfortabeler. Als het bed niet erg hoog is, kun je het dekbed gewoon aan beide kanten instoppen om een knus bed te creëren.

Voor de babykamer zijn er kleine dekbedden van 75x120 cm. Deze kleine afmetingen zijn een garantie voor veiligheid. Er is geen risico dat de baby erin verstrikt raakt.

Voor al ons advies: Hoe kies ik de juiste maat dekbed?

Bekijk onze voorraad om een kwaliteitsdekbed te vinden tegen een lage prijs.



Une couette duveteuse et des oreillers moelleux sur un lit défait
Maat, gewicht... Volg ons advies om het dekbed te kiezen dat bij je past!

Welk gewicht dekbed moet ik kiezen?

Wat is het ideale materiaal voor een dekbed? Je kunt kiezen tussen een natuurlijke vulling, met ganzen- of eendenveren of dons, en een synthetische vulling.

Natuurlijke dekbedden bestaan uit dons en veren in een katoenen dekbed. De quilting zorgt ervoor dat de vulling en warmte gelijkmatig worden verdeeld. Hoe meer dons, hoe losser en lichter het dekbed. En hoe hoger de prijs... Dit zijn dus kwaliteitsartikelen die blijvend comfort bieden in je slaapkamer, ongeacht het seizoen. Ze worden echter niet aanbevolen voor mensen met een allergie, omdat ze snel kunnen bederven als ze regelmatig onder stromend water worden gewassen.
Zorg er ten slotte voor dat het dekbedovertrek gemaakt is van een dicht geweven stof die geen kleine veertjes laat ontsnappen.

Synthetische dekbedden hebben het voordeel dat ze licht, makkelijk te onderhouden en redelijk geprijsd zijn. Net als natuurlijke veren heeft synthetische vulling isolerende eigenschappen. Deze dekbedden bieden ook een goede loft en zijn licht van gewicht, waardoor ze ideaal zijn voor een goede nachtrust.
Een andere handige koopgids is dat deze dekbedden worden aanbevolen voor mensen met een allergie. Ze kunnen worden behandeld tegen huisstofmijt en zijn machinewasbaar. Synthetische vezels zijn zeer goed bestand tegen herhaaldelijk wassen, wat niet het geval is bij ganzendons of eendendons.
Om je item langer te behouden, kies je een katoenen hoes, die beter bestand is tegen wassen.

Wat is het ideale gewicht? De warmte-index zal je dat vertellen. Hoe hoger de index, hoe zwaarder de vulling. De index loopt van 1 tot 6, van het lichtste tot het warmste model, afhankelijk van het seizoen. Index 6 is vooral geschikt voor de winter.
Dat gezegd hebbende, kan een dekbed met een hoog gewicht het hele jaar door heel geschikt zijn. Voor warme nachten kun je kiezen voor een model met een zijden vulling, die de lichaamstemperatuur heel goed reguleert.

Wat zijn de beste dekbedden voor de winter? Als je een dekbed voor de winter kiest, zoek dan naar een hoge warmte-index, tussen 4 en 6. De warmte-index wordt gekozen op basis van de gebruikelijke temperatuur in je slaapkamer. Een hoge index betekent dat je de kamer niet opwarmt.

Het 4-seizoenen dekbed is een combinatie van twee dekbedden, één licht voor de warmste nachten, de ander gematigd voor de tussenseizoenen. Wanneer de koude nachten aanbreken, kun je de twee modellen gewoon samenvoegen met bandjes en in je gebruikelijke dekbedovertrek schuiven.

Voor al ons advies: Hoe kies ik het gewicht van een dekbed?

Hoe was ik mijn dekbed?

Allereerst raden we je aan om de aanbevelingen op het etiket te volgen, vooral wat betreft de maximaal toegestane temperatuur. Net als uw hoofdkussen kan dit artikel in de wasmachine. Om je dekbed in de wasmachine te wassen, moet je rekening houden met de capaciteit. Een 1-persoonsdekbed (140x200) is prima. Maar let op: als het zwaar is, kan het nat en erg zwaar worden, waardoor je apparaat beschadigd kan raken. Voor grotere modellen moet je naar een wasserette of naar de wasserij gaan.
Laatste tip: om de vulling van je beddengoed te behouden, stop je twee tennisballen in de trommel van de machine. Ze zullen voorkomen dat de veren en polyestervlokken bolletjes vormen tijdens het wassen.

Voor al ons advies: Hoe maak ik een dekbed schoon?

Beddengoed tegen de beste prijs: IDMarket.com!

Ontdek de beste manieren om beddengoed te kiezen in elke gids:

- Je matrastopper kiezen
- Je kussens kiezen