Een dekbed geeft je beddengoed dat laatste beetje comfort. Maar je moet nog wel weten welke maat je moet kopen. Naast je voorkeuren is het belangrijk om de juiste maat voor je bed te kiezen. We bekijken de verschillende maten die bij je passen. Dit is ons advies.

In onze gids voor het kiezen van het juiste dekbed vind je al ons advies om je te helpen de juiste keuze te maken.

Hoe groot is je bed?

Of je nu kussens of een dekbed kiest, de eerste vraag die je jezelf moet stellen is natuurlijk de grootte van je bed. Daarna kun je kijken naar het materiaal, de warmte-index die je zoekt en tot slot de inrichting van je slaapkamer, met de keuze van lakens, beddengoed, dekbedovertrekken, enz

De eerste stap is het bepalen van de exacte afmetingen van je bed. Voor kingsize bedden kan dit een echte hoofdpijn zijn. Deze tabel zal je helpen bij je aankoop:

Welke maat dekbed heb je nodig?

BeddengoedAfmetingen
breedte x lengte
Afmetingen dekbed
Baby75x12075x120
Kind - 1 persoon90x200140x200
Tweepersoons140x200240x220
Tweepersoons Queensize160x200260x220
Tweepersoons kingsize180x200260x220

Welke maat moet je kiezen voor je dekbed?

Niets weerhoudt je er echter van om een groter formaat te kiezen voor meer comfort. Vooral omdat synthetische dekbedden de neiging hebben om na verloop van tijd te krimpen. Je kunt een eenpersoonsbed bijvoorbeeld voorzien van een dekbed van 200x200. Dit heeft als voordeel dat het een goede bedekking is voor een kind dat 's nachts veel ligt te woelen, of voor iemand die het fijn vindt om goed ingestopt te zijn.

Het effect dat je wilt in je slaapkamer telt ook mee. Bedden met grote dekbedden laten een kamer groter lijken.
Afhankelijk van je voorkeuren en het effect dat je in je slaapkamer wilt, kun je dus een dekbed kopen in de eerstvolgende hogere maat, zonder dat dit veel invloed heeft op de prijs. Met een groter model heb je een overhang van ongeveer 40 cm aan elke kant van de matras. Je kunt een simulatie doen met een dekbed om te beslissen welke maat je verkiest. Maar let op, donzen dekbedden zijn gezwollen, dus de afmetingen zullen niet hetzelfde zijn! Houd hier rekening mee.

De volgende tabel geeft een overzicht van de verschillende mogelijkheden:

Standaard beddengoedMatras afmetingen
breedte x lengte
Afmetingen dekbed
korte val
Afmetingen dekbed
lange val
Eenpersoonsbed80x190-140x200
Tweepersoonsbed90x200140x200200x200
Tweepersoonsbed140x200240x220260x240
Kingsize160x200240x220260x220


Bekijk ons brede assortiment nachtproducten, natuurlijke en synthetische dekbedden tegen lage prijzen, met levering overal in Frankrijk.

Une couette à la bonne taille dans une chambre design
Gids voor het kiezen van de juiste maat dekbed

Welke maat dekbedovertrek heb je nodig?

Wanneer je de maat van je beddengoed kiest, kies dan voor een dekbedovertrek dat precies dezelfde maat heeft als het dekbed.

Je kunt een laken tussen het hoeslaken en het dekbedovertrek leggen. Dit heeft als voordeel dat je minder was hoeft te doen: je hoeft alleen het laken en hoeslaken elke week te verschonen, evenals de kussenslopen. Omdat je dekbed wordt beschermd door het laken, hoef je het dekbedovertrek niet elke week te vervangen. Dit is des te leuker als je een XXL-dekbed hebt... Als je het nog beter wilt doen, zijn er online tutorials die uitleggen "hoe je een dekbed van 220x240 aantrekt" in een recordtijd. Let op!

Voor een chique en knusse touch kies je een set die bij je favoriete deken past. Je vindt een ruime keuze aan stoffen, in effen tinten of patronen. Speel met de kleuren van je slaapkamer. Varieer met kussenmaten om een gezellige sfeer te creëren. Voor een modern gevoel kies je voor een effen kussensloop met een set met geometrische patronen.

Wat materialen betreft: aangezien het lichaam 's nachts veel warmte afgeeft, kies dan katoen voor je dekbedovertrekken. Katoen heeft warmteregulerende eigenschappen en is gemakkelijk te onderhouden. Bovendien is het verkrijgbaar tegen lage prijzen, dus je zou er verkeerd aan doen om het niet te gebruiken!

Lees onze volledige gidsen over beddengoed:

- Hoe kies je het gewicht van een dekbed?
- Hoe was je een dekbed?
- Hoe kies je een matrastopper?
- Hoe kies je kussens?