Net als de rest van je beddengoed moet een dekbed regelmatig worden gereinigd. Zodat je bed een gezonde omgeving blijft voor je welzijn en je gezondheid, maar ook om de levensduur te verlengen. Maar weet je hoe? Hier zijn een paar tips en trucs om je bed te onderhouden zonder naar de stomerij te moeten.

Lees onze complete gids om te ontdekken Wat zijn de beste dekbedden?

Hoe was ik een dekbed?

Als je je huis wilt onderhouden, is het handig om een paar trucjes te weten. Er is goed nieuws over het schoonmaken van dekbedden! Dekbedden kunnen in de wasmachine, of ze nu gevuld zijn met natuurlijke of synthetische materialen. Je hebt dus geen stomerij nodig.

Onze tips voor het wassen van je dekbed

Net als een kussen moet een dekbed regelmatig gewassen worden. Als het mogelijk is, kun je overwegen om het twee keer per jaar te wassen. Dit is ook een goede gelegenheid om het beddengoed grondig te reinigen met een stofzuiger, met speciale aandacht voor de matras.
Neem een paar voorzorgsmaatregelen voordat je aan deze operatie begint. Als je item een scheur heeft, raden we je sterk aan om die dicht te naaien voor het wassen, zodat de vulling niet kan ontsnappen. Als er vlekken zijn, maak ze dan eerst schoon om ze gemakkelijker te verwijderen.

Hoe was ik een dekbed in de wasmachine?

Kijk op het etiket van je product voor de toegestane temperatuur om er zeker van te zijn dat je de vulling niet beschadigt. Synthetische dekbedden kunnen op 40°C gewassen worden. Sommige modellen die speciaal ontworpen zijn voor mensen met een allergie kunnen op 60°C gewassen worden, een temperatuur waarbij huisstofmijt geëlimineerd wordt.

De capaciteit van een wasmachine ligt meestal tussen 5 en 7 kg. Je kunt een dekbed van 140x190 wassen, of een dekbed van 200x200 als het dun is. Daarboven kan het gewicht van het vochtige dekbed de motor beschadigen. Verwijder je dekbedovertrek.

Om te controleren of de belading goed is, kijk je of je het item in de wasmachine kunt plaatsen zonder het te forceren. Controleer ook of er genoeg ruimte in de trommel is voor de mechanische werking om het goed te wassen.

Gebruik een normale hoeveelheid wasmiddel, maar niet meer. Start een kleurencyclus voor synthetische stoffen en een delicaatcyclus voor donzen, veren of zijden dekbedden. Aarzel niet om twee extra spoelprogramma's te programmeren, zonder wasverzachters te gebruiken.

Une couette et deux oreillers dans une chambre à la lumière tamisée
Volg al onze tips voor het wassen van je dekbed!

Voor grotere dekbedden ga je naar de wasserette. Kies een machine met een trommel met een grote capaciteit (10 kg voor een dekbed van 220x240). De gebruikelijke hoeveelheid wasmiddel is voldoende, omdat je het waterniveau in de spoelcyclus niet kunt verhogen.
Kies voor drogen op locatie. Er is geen risico dat je product beschadigd raakt in deze machines, maar zorg ervoor dat je niet boven de 60°C droogt. Als je boven deze temperatuur droogt, kan de maat van je artikel veranderen, vooral als het van katoen is.
Een wasserette is ook een goede oplossing voor het verzorgen van je kussens. Met verschillende machines tot je beschikking kun je alles in één keer wassen en drogen.

En handwas?

Dit is een optie, hoewel het redelijk wat energie kost. Je kunt je badkuip gebruiken om het dekbed te laten weken in voldoende water met een beetje wasmiddel erbij. Je hebt waarschijnlijk iemand nodig om het te centrifugeren. Als het nodig is, kun je het afgespoelde item in de trommel van je wasmachine doen om te centrifugeren. Je kunt je item het beste plat buiten je huis laten drogen.

Tips en trucs

  • Verwijder hardnekkige vlekken voordat je ze in de wasmachine stopt. Gebruik een vochtige handschoen met Marseille-zeep, wrijf en droog onmiddellijk met een droge doek. Herhaal indien nodig. Dezelfde procedure geldt voor een vlek op een matras. Als de vlekken blijven, vraag dan advies aan een stomerij.
  • Gebruik voor je donzen of veren dekbed twee tennisballen in de trommel van je wasmachine, voor zowel wassen als drogen. Dit voorkomt de vorming van kleine klontjes die moeilijk te drogen zijn. Dit advies geldt ook voor het wassen van je kussens.
  • Om je dekbed en veren kussen na het wassen weer mollig te maken, schud je ze uit en wrijf je de twee zijden van de buitenhoes tegen elkaar. Controleer of de vulling volledig droog is.
  • Wees voorzichtig bij het spoelen en aarzel niet om twee keer extra te spoelen. Centrifugeer zachtjes om de plompe vulling te behouden, maximaal 800 toeren per minuut.
  • Wacht op een warme dag om je veren of synthetische artikelen aan de lucht te laten drogen: de verdamping gaat dan erg snel.
  • Voordat je je bed opmaakt en je lakens en dekens terugplaatst, moet je goed controleren of je artikelen helemaal droog zijn. Vocht kan leiden tot schimmelvorming, wat zeer schadelijk kan zijn voor de luchtwegen.
  • Tot slot nog iets over opbergen. Als je je dekbed wilt opbergen na het wassen, zijn er opberghoezen met een grote capaciteit of ruimtebesparende zakken om ze te beschermen tegen stof en onaangename geurtjes.


Nu weet je alles!
Klik hier om een dekbed te kopen.

Voor al ons advies over de inrichting van je bed, klik hier:

- Dekbedmatengids
- Dekbedgewichtgids
- Hoe kies ik mijn matrastopper?
- Hoe kies ik mijn kussens?