Kussens gaan jarenlang mee en daarom moeten ze regelmatig gewassen worden. Geef je kussen een frisse look en verwijder tegelijkertijd vlekken. Maak gebruik van ons advies in deze gids voor kussenverzorging. Wasfrequentie, methoden en tips - we hebben het allemaal!

Tips en trucs zijn ook opgenomen in de gids voor het kiezen van het beste kussen.

Hoe weet je of je je hoofdkussen moet wassen?

Onze hoofdkussens zijn, net als ons dekbed en onze lakens, de trouwe metgezellen van onze nachten. Maar om ervoor te zorgen dat ons beddengoed ons een gezonde omgeving blijft bieden, moet het regelmatig worden verzorgd. Het belangrijkste is om het vocht dat zich elke nacht ophoopt te verwijderen, want een warme, vochtige omgeving is ideaal voor de verspreiding van bacteriën. Oog in oog staan met zo'n broedplaats kan snel leiden tot een aantal problemen... Om ze te vermijden, moet je bepaalde termijnen respecteren. Lakens, dekbedovertrekken en kussenslopen moeten wekelijks gewassen worden. Onderlakens en matrasbeschermers moeten elke maand vervangen worden. Hoofdkussens moeten om de 3-4 maanden gewassen worden, net als dekbedden. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je de levensduur aanzienlijk verlengt, ook al kost het een beetje moeite.

Als je een onderlaag gebruikt, wat we sterk aanraden, en deze regelmatig vervangt, kan het kussen met kortere tussenpozen gewassen worden. Het is het kussensloop en de onderlaag die overtollig vocht en eventuele vlekken absorberen, zodat je niet voor de onaangename verrassing komt te staan van een vergeeld kussen.

De vraag: kunnen kussens in de wasmachine? Gelukkig is het antwoord ja! De procedure is echter enigszins afhankelijk van de vulling.



Deux oreillers dans un lit défait
Onze gids voor het wassen van je hoofdkussens

Hoe kun je kussens in de wasmachine wassen?

Allereerst moet je het type vulling van je kussen bepalen voordat je het in de wasmachine stopt. Controleer ook of er geen scheuren in de hoes zitten waardoor vezels zouden kunnen ontsnappen tijdens het wassen. Als dat wel het geval is, is dit een goede gelegenheid om wat naaiwerk te doen.
Als er vlekken zijn, maak ze dan met de hand schoon voordat je een cyclus start. Gebruik hiervoor heet kraanwater en een van de schoonmaakmiddelen die je in huis hebt: Marseillezeep of zuiveringszout voldoen prima. Wrijf over de vlek en herhaal de handeling indien nodig.

  • Donzen of veren kussens

    Deze natuurlijke producten hebben regelmatig onderhoud nodig om hun kwaliteit en zachtheid te behouden. Was op een maximumtemperatuur van 40°C op een fijnwasprogramma. Een tweede spoelcyclus kan nodig zijn om overtollig zeepsop te verwijderen. Gebruik een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel en vermijd wasverzachters die de structuur van de veren kunnen aantasten.

  • Hoofdkussens van synthetische vezels

    In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de verzorging van een synthetisch kussen net zo delicaat als de verzorging van een natuurlijk kussen. Om ervoor te zorgen dat synthetische vezels hun eigenschappen behouden, moeten ze gewassen worden op een temperatuur van 40°C. Volg de instructies op het label. Sommige artikelen kunnen echter op 60°C gewassen worden, wat helpt om bacteriën te verwijderen. Dit zijn meestal modellen met een hoes van zuiver katoen, wat betekent dat ze tot 600 toeren per minuut kunnen draaien.
    Om wrijving en dus beschadiging van de vezels te voorkomen, raden we je aan om de trommel van je wasmachine tot de rand te vullen, ofwel door twee kussens tegelijk te wassen, of door lakens toe te voegen.
    Vloeibaar wasmiddel is het beste voor dit soort gebruik, omdat het minder schurend is dan een product in poedervorm.

Hoe was ik een traagschuim hoofdkussen?

De meeste hoofdkussens kunnen onder stromend water worden gewassen, maar dat geldt niet voor traagschuimkussens of bepaalde modellen die gevuld zijn met plantaardige vezels zoals boekweit. Bij deze artikelen kan alleen de hoes worden gereinigd, en zelfs dan moet de hoes afneembaar zijn. Anders kunnen vlekken "chemisch gereinigd" worden op dezelfde manier als een matras:

  • Stap 1: maak een doek vochtig met een mild schoonmaakmiddel zoals zuiveringszout.
  • Stap 2: Dep de vlek met deze doek, bij voorkeur voordat de vlek heeft kunnen drogen.
  • Stap 3: droog snel, bijvoorbeeld met een föhn.

Tips en trucs

  • Hoe maak ik vergeelde kussens schoon? Een vergeeld kussen heeft een kleine behandeling nodig voordat het machinaal gereinigd wordt. De truc is om een half glas witte azijn te mengen met een half glas zuiveringszout. Giet heel heet water over je kussen en voeg het mengsel toe. Laat het een uur staan voordat je het in de wasmachine stopt. Start een programma dat past bij het materiaal van de hoes.
  • Hoe kan ik dons luchtig houden? Als je van plan bent een artikel van dons of veren te wassen, doe dan twee tennisballen in de trommel. Hun mechanische werking voorkomt de vorming van kleine klontjes veren. Deze tip geldt voor zowel kussens als dekbedden en werkt ook bij het drogen in de droogtrommel.
  • Hoe kan ik het droogproces versnellen? Laat je item na het wassen in de zon drogen en draai het twee of drie keer om. Dit versnelt de verdamping! Maar wacht wel tot het helemaal droog is voordat je het weer in je bed legt.
  • Hoe behoud ik de molligheid van een veren kussen? Schud het elke dag op om het te luchten en het volume te herstellen.
  • Hoe kunt u de kwaliteit van uw slaap optimaliseren? Net zoals je je huis elke dag moet luchten, moet je ook je slaapkamer goed ventileren. Dit beschermt je bed tegen overtollig vocht. Op dezelfde manier heeft het op 18°C houden van de temperatuur in je slaapkamer het voordeel dat het de ontwikkeling van huisstofmijt vertraagt.


Een goede nachtrust hangt af van een goed kussen! Ga naar IDMarket.com om hoofdkussens met een hoog comfort te kopen tegen een lage prijs!

Je vindt er een schat aan advies en tips die je met mate kunt gebruiken:

- Waarom traagschuim kussens kopen?
- Waarom veren kussens kopen?
- Hoe vaak moet je je kussens vervangen?
- Criteria voor het kiezen van een matrastopper
- Criteria voor het kiezen van een dekbed