Met de komst van de zon is het tijd om je tuinmeubelen uit de winterstalling te halen.
Maar voordat je kunt relaxen op een ligstoel of een gezellige maaltijd kunt delen aan je tuintafel, is een goede lenteschoonmaak van je tuinmeubelen essentieel.

Maar wees voorzichtig, want elk materiaal heeft zijn eigen speciale verzorging nodig. Terwijl kunststof meubelen vrijwel elk schoonmaakmiddel verdragen, moeten houten meubelen op de juiste manier worden behandeld, terwijl metalen meubelen moeten worden behandeld met een roestwerend middel.

ID Market heeft een aantal tips om je tuinmeubelen weer te laten glanzen. Volg de gids en vind al ons advies over tuinmeubelonderhoud.

Hoe maak ik kunststof tuinmeubelen schoon?

Kunststof is heel gemakkelijk te onderhouden. Je hebt geen speciale behandeling of reinigingsproduct nodig. Er zijn verschillende huismiddeltjes om je PVC, geweven hars of kunststof rotan tuinmeubelen schoon te maken.

  • Zeepsop

Zwarte zeep of Marseillezeep doen wonderen. Marseillezeep wordt al eeuwenlang gebruikt om kleding te wassen en is zeer effectief tegen vlekken. Wrijf je plastic meubelen in met een spons, spoel af, droog af en klaar!

  • Witte azijn

Om iets grondiger schoon te maken, meng je zeepwater met witte azijn. Voeg wat zuiveringszout toe om de effectiviteit van dit natuurlijke middel te verdubbelen.

  • Soda kristallen

Kun je nog steeds niet van je oude, doffe stoelen afkomen? Giet wat sodakristallen op een spons gedrenkt in heet water om je PVC tafel en stoelen schoon te maken.

  • Waterstofperoxide

Als je witte plastic tuinmeubelen vergeeld zijn door de zon, wrijf er dan over met een zachte doek gedrenkt in waterstofperoxide om ze weer wit te maken.

Tip:

- Gebruik voor het schoonmaken een niet-schurende spons en vermijd het gebruik van een staalborstel, die het oppervlak van je meubels kan beschadigen;
- Spoel je plastic meubels grondig af met water. Maar gebruik geen hogedrukspuit, want die kan de bekleding van je meubels beschadigen;
- Droog elk meubelstuk altijd met een zachte doek om watervlekken te voorkomen;
- Gebruik een niet-agressieve oplossing voor je tuinmeubels van geweven hars met rotaneffect. Geweven hars verdraagt geen bleekmiddel, oplosmiddelen of kalkverwijderingsmiddelen;
- Kussens met afneembare hoezen kunnen gewoon in de machine gereinigd worden. Breng anders je niet-afneembare kussens naar de stomerij om ze te laten reinigen.

Op zoek naar design tuinmeubelen tegen de beste prijs? Vind al ons advies en een ruime keuze aan goedkope tuinstoelen en -tafels op IDMarket.com.

Un transat blanc biplace bien nettoyé sur une terrasse en bois
Al ons advies over het onderhouden en schoonmaken van je tuinmeubelen

Hoe reinig ik houten tuinmeubelen?

Hout is erg gevoelig voor vocht. Als je steeds vaker merkt dat je prachtige houten tafel grijs wordt, is het tijd om actie te ondernemen.

  • Maak schoon

Begin met schrobben met een oplossing van warm water en sodakristallen of zwarte zeep. Spoel af met schoon water en vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger, die lak- en verflagen kan verwijderen.

  • Het oliën van

Laat drogen voordat je olie aanbrengt. Olie is gemakkelijk aan te brengen en heeft veel voordelen: het voedt het hout tot diep in de vezels, beschermt het tegen vocht en vlekken en behoudt het natuurlijke uiterlijk.

Hoe reinig ik metalen tuinmeubelen?

  • Reinigen

Je kunt je metalen tuinmeubelen dagelijks schoonmaken met een niet-schurende spons gedrenkt in een sopje.
Spoel af met een tuinslang en droog elk meubel met een zachte doek of badstof handdoek. Als je het aan de lucht laat drogen, zullen waterdruppels sporen achterlaten op het oppervlak.

  • Roest verwijderen

Heb je roestvlekken gezien op de hoek van een stoel? Geen paniek! Stroop je mouwen op en schrob! Gebruik een spons gedrenkt in een huismiddeltje gemaakt van een mengsel van witte azijn, zuiveringszout, citroen en grof zout.

  • Bescherm

Tot slot is het een goed idee om je metalen tuinmeubelen preventief te behandelen met een roestwerend product net voordat je ze opbergt voor de winter.

Wil je dat je tuinmeubelen er op hun best blijven uitzien? Ontdek hoe je ze doeltreffend kunt onderhouden:

- Onze tips om kunststof tuinmeubelen te onderhouden
- Onze tips om je tuinmeubelen te beschermen
- Onze tips om je tuinmeubelen te herstellen