Het weer en de zon hebben invloed op de staat van je tuinmeubelen. Om schade te voorkomen en de levensduur van je meubelen te verlengen, is het belangrijk om elk materiaal goed te verzorgen. Houten tafels, parasolhoezen, plastic stoelen, rotan schommelstoelen - er is een oplossing voor iedereen.

Maar als het weer, de kwaliteit van het product, ouderdom of een ongelukje je tuinmeubelen hebben aangetast, zijn er nog manieren om ze te repareren, afhankelijk van het product. Wat kunt u doen?

ID Market nodigt u uit om onze gids voor tuinmeubelonderhoud te volgen en geeft u de reparatietips.

Un salon de jardin design de couleur grise sur une terrasse ensoleillée
Volg ons advies om uw tuinmeubelen te repareren!

Tuinmeubelen repareren

  • Hoe bevestig ik het rotan van mijn tuinmeubelen opnieuw?

Is de rotan draad van je tuinstoel losgeraakt? Lijm het weer aan elkaar met houtlijm en breng vernis aan zodra de lijm is opgedroogd. Hij ziet er weer zo goed als nieuw uit!

  • Hoe repareer ik plastic tuinmeubelen?

Gebruik neopreenlijm om de poot van een gebroken stoel te repareren. Als je plastic meubelen krassen of verbleekte plekken hebben, verwijder dan de ruwe randen met een puimsteen. Verf ze daarna opnieuw met een speciale plastic verf of bedek ze met een laag harde hars als het kunstharsmeubels zijn.

  • Hoe repareer ik tuinmeubelen van geweven hars?

Geweven hars is een synthetische hars die doet denken aan rotan. Hoewel rotan een comeback maakt in huis, zijn tuinmeubelen van geweven hars bijzonder populair. Geweven hars is robuuster en gemakkelijker te onderhouden dan de natuurlijke vezel van rotan, maar kan breken onder het gewicht of gewoon door veroudering. Voor optimale kwaliteit kies je tafels met glazen tafelbladen. Glas maakt het tafelblad sterker.

Als de stroken van een stoel gebroken zijn, neem dan een reparatieset en nieuwe stroken mee om het vlechtwerk te reconstrueren.

Als één kant van je tuintafel beschadigd is, kun je een rol gevlochten hars gebruiken om een 'patch' aan te brengen, zoals je een broek met gaten oplapt. Dit type rol is perfect voor buitenmeubilair, omdat het het materiaal is dat gebruikt wordt om privacyschermen te maken. Let op: hars is moeilijk te lijmen, dus je hebt een goede lijm nodig.

  • Hoe repareer ik mijn parasol?

Parasoloverkappingen worden buiten op de proef gesteld, maar kunnen gerepareerd worden als ze gescheurd zijn. Je hebt een reparatieset nodig die speciaal is ontworpen voor dit type doek. Zorg er wel voor dat je een gelijkaardige kleur kiest.

Tuinmeubelen renoveren

  • Hoe renoveer je tuinmeubelen van kunststof of geweven hars?

Eenvoudige huismiddeltjes kunnen je kunststof of geweven hars tuinmeubelen in hun oude glorie herstellen. Witte azijn en zuiveringszout doen wonderen, ongeacht de kleur van je meubelen. Waterstofperoxide maakt je witte kunststof tuinmeubelen weer wit.

Houd er wel rekening mee dat je bleekmiddel moet vermijden, omdat het de neiging heeft kleuren te vervagen en wit geel te maken.

Als je tuinmeubelen ondanks alles niet meer mooi worden, kun je ze perfect opnieuw verven om ze weer kleur te geven. Breng hiervoor kunststofverf voor buiten aan, bij voorkeur in spuitbusformaat. Je meubelen zijn nu klaar om hun plaats in te nemen op je stenen terras!

  • Hoe renoveer je houten tuinmeubelen?

Olie is het ideale product om de natuurlijke kleur van hout te doen herleven. Olie voedt onder andere diep en beschermt je meubelen tegen vocht en vlekken.

  • Hoe verzorg ik de kussens van mijn tuinmeubelen?

Als ze afneembare hoezen hebben, kunnen je kussens in de wasmachine. Anders is een goede reiniging met Marseillezeep en drogen in de zon voldoende.

Op zoek naar een goedkope set tuinmeubelen? ID Market heeft een ruim assortiment designmeubelen voor buiten tegen minimumprijzen. Tafels, stoelen en fauteuils wachten erop om op je terras geïnstalleerd te worden!

Ontdek al ons advies over het onderhoud van je tuinmeubelen:

- Hoe je tuinmeubelen in geweven hars onderhouden?
- Hoe kunststof tuinmeubelen reinigen?
- Hoe je tuinmeubelen beschermen tegen de elementen?