Wil je het beste uit je tuinkas halen door er bloemen in te kweken? Een tuinkas is niet alleen voor het kweken van groenten of kruiden... Naast je groenteplanten kun je er ook veel soorten bloeiende planten in kweken! In feite combineert deze structuur alle omstandigheden die nodig zijn om ervoor te zorgen dat je gewassen goed gedijen: gecontroleerde temperatuur, warmte, licht, vochtigheidsgraad, enz Als je niet zeker weet welke bloemen je in je tuin moet planten, heeft ID Market wat advies om je te helpen de juiste keuze te maken!

Welke bloemen moet je in een kas planten?

Wil je je huis opvrolijken met prachtige boeketten bloemen? Wat is er leuker dan bloemen om de stemming op te vrolijken? Je kunt kiezen uit een breed assortiment vaste planten om je tuin het hele jaar door in bloei te houden. Bloeiende planten voor onder glas zijn onder andere :

  • Eenjarige planten zoals korenbloemen, tuinmuurbloemen, zoete erwten, pelargoniums, enz
  • Vaste planten: fuchsia, sleutelbloem, madeliefje, adonis, nieskruid, roos, fresia, chrysant
  • Klimplanten zoals passiebloemen, klimlelies en clematis

Bepaalde bloembollen zoals narcissen, tulpen en cyclamen zijn gemakkelijker te kweken onder glas en bloeien eerder.

Begonia's zijn zowel vaste als eenjarige planten en bloeien tot ver in de winter. Begonia's zijn gemakkelijk te verzorgen en bloeien eerder als ze in een tuinkas worden gekweekt (in de winter zijn begonia's gevoelig voor vorst).

Voor bloemen het hele jaar door raden we aan om het zaaien van eenjarige bloemen te spreiden (volg de zaaikalender).

Let op: sommige bloeiende struiken, zoals de gele azalea, daphne en viburnum, zijn beter geschikt om in potten te groeien en kunnen meerdere jaren meegaan. Deze planten, die niet van vorst houden, kunnen in de herfst in de kas worden gezet en in de lente weer naar buiten worden gebracht.

Hoe kweek je met succes bloemen onder glas?

Er zijn een paar basisregels die je moet kennen als je succesvol bloemen wilt kweken in elk type kas. We raden je aan om je bloemzaailingen vanaf april in de grond te zetten, zodat je planten optimaal kunnen bloeien terwijl ze volop zon krijgen. Op deze manier wordt de kieming versneld en zullen je planten sneller bloeien.

Tip: om hun groei te stimuleren, is het aan te raden om je zaailingen thuis voor te bereiden door de zaden te zaaien in potten gevuld met aarde of potgrond. Zaden hebben warmte (tussen 20 en 25°C) en vocht nodig om zich in optimale omstandigheden te ontwikkelen. Na een maand kun je ze uitplanten in je serre bij je andere groenten.

De bloeitijd varieert van variëteit tot variëteit onder glas. Daarom moet je je kas goed organiseren, zodat hij plaats biedt aan al je groentezaailingen, planten en bloemen. Om je zaailingen te plannen, houd je een bloeikalender voor in de kas bij de hand... Amaryllis kan bijvoorbeeld in november in de kas worden gekweekt voor bloei in maart, korenbloemen bloeien van mei tot juli, chrysanten van september tot december..

Une serre tunnel dans un jardin
Ontdek welke bloemen je in een kas kunt kweken

Hoe zaai je planten in een kas?

Volg ons advies om je bloemen stap voor stap succesvol te kweken in een kas!

  • Zaailingen kweken

Het kan niet eenvoudiger om te beginnen met je zaailingen! Vul je bakjes (bekers of potjes) met speciale zaaigrond. Verpak de grond licht voordat je je zaden (maximaal 5 zaden per pot) op een diepte van 2 tot 3 cm plaatst.

  • Succesvol uitplanten

Na een paar weken, wanneer de eerste blaadjes verschijnen, moet je de bloemen overplanten in grotere potten met aarde. Deze fase is nodig om je planten zich in de best mogelijke omstandigheden te laten ontwikkelen. Pas als hun wortelsysteem voldoende krachtig is, mogen ze op hun vaste plek worden geplant (in de grond of in een bloembak).

  • Onderhoud

In de kas is regelmatig luchten essentieel voor gezonde bloemen. Te veel vochtigheid bevordert de verspreiding van ziekteveroorzakende bacteriën die je gewassen kunnen vernietigen. Geef je planten in de lente en zomer regelmatig water om uitdroging te voorkomen.

Tip: je kunt je zaailingen in de winter beschermen met een winterhoes.

Welke vragen moet ik stellen voordat ik begin met kweken in een kas?

- Hoe zaai je zaailingen in een kas?
- Welke planten moet je kweken in een kas?
- Welk fruit moet je kweken in een kas?
- Welke aromatische planten moet je kweken in een kas?