Wil je dat je eerste zaailingen een succes worden? Of het nu in een tuinkas, onder een frame of thuis is, het is belangrijk om je zaden onder een afdak en op een warme plek te zaaien! Kassen bieden het hele jaar door optimale omstandigheden voor tuinieren, zowel voor het ontkiemen van zaden als voor het groeien van planten. Hoe zaai jij je zaden? Welke tips kun je gebruiken om met succes fruit- en groenteplanten te kweken in de winter? Welk type potgrond moet ik gebruiken? Hoeveel water heeft een kas nodig? Wat plant je in een kas? Deze gids bevat al het advies vanIDMarket.com over hoe je je zaailingen succesvol in een kas kunt laten groeien.

Welke kas moet je kiezen voor je zaailingen?

Het kweken in kassen is nog steeds de goedkoopste en leukste manier om het hele jaar door fruit, groenten, kruiden en zelfs bloemen te kweken... In de winter beschermt de tuinkas je zaden en jonge planten tegen de elementen (kou, vorst, regen, zon, wind). Om een moestuin te beginnen, kun je kiezen tussen verschillende soorten kassen: tunnelkas, aanleunende kas, tomatenkas, framekas, enz

Voor het zaaien van planten blijft de plastic tunnelkas het populairste model. Dit type installatie bestaat uit een metalen structuur (vaak staal) bedekt met een doorschijnende plastic folie (wit of groen) om voldoende licht te geven aan je planten en zaailingen om te groeien. Tuinkassen zijn op de markt verkrijgbaar in verschillende materialen. Sommige modellen hebben een deksel van glas of polycarbonaat.

De meest economische oplossing voor het zaaien van je fruit- en groenteplanten is een tunnelkas met een anti-UV versterkt dekzeil. Dit praktische en goedkope vaste afdak is verkrijgbaar in verschillende maten, afhankelijk van de beschikbare oppervlakte in je buitenruimte. De tuinkas creëert een microklimaat dat ideaal is voor het kweken van je planten.

Tips voor succesvol zaaien

Om je zaailingen voor te bereiden in de kas, raden we aan houten of plastic potten, bekers of trays te gebruiken. Om het ontkiemen van de zaden te bevorderen, gebruik je speciale zaaigrond. Deze bovengrond bevat alle voedingsstoffen die de zaden nodig hebben om zich goed te ontwikkelen.

Er zijn verschillende opties voor het ontkiemen van je zaden onder glas:

Potten gebruiken

Om je zaailingen te laten groeien, begin je met het plaatsen van je zaailingen (niet meer dan 3 zaden) in een beker of emmer gevuld met aarde of potgrond. Na 2 weken, wanneer de eerste blaadjes verschijnen, plant je ze opnieuw in de grond of kies je voor een grotere pot.

Dozen

Het voordeel van dit soort bakjes is dat je meerdere zaden tegelijk kunt planten. Je kunt houten, plastic of polystyreen bakjes gebruiken om je zaailingen in te ontkiemen. Vul je bakjes met potgrond en plant vervolgens je zaden, waarbij je ervoor zorgt dat je ze goed uit elkaar zet (8 cm). De zaden mogen niet te diep in de potgrond zitten.

Zodra er 2 blaadjes aan elke plant verschijnen, moet je ze uitplanten.

Een moestuin met compartimenten

Om je zaailingen thuis te laten ontkiemen, kun je ook een groentetuin met meerdere compartimenten gebruiken. Met dit praktische en functionele tuingereedschap kun je je beplanting organiseren en tegelijkertijd een goede bescherming bieden.

Des graines présentées dans des mains en coupe
Ontdek hoe je zaden zaait in een kas

Hoe zorg je voor je zaailingen in een kas?

Tuinieren in een kas vereist regelmatig onderhoud om de verspreiding van bacteriën of ziekten te voorkomen die desastreuze gevolgen kunnen hebben voor je planten en zaailingen. Wat je installatie ook is (kasframe, tunnelkas, tomatenkas), je moet een paar regels volgen om te zorgen voor een ideale omgeving voor je planten om in te groeien:

Goede ventilatie

Regelmatig ventileren van je kas is essentieel om het risico op infectie te beperken. Aarzel niet om de deuren en/of ramen van tunnelkassen te openen om de lucht binnen te verversen. Sluit de kas voor het vallen van de avond om je planten te beschermen.

Regelmatig water geven

Hoe moet je zaailingen water geven?

Zaailingen in potten of bakken zijn nog erg kwetsbaar. Voor een goede groei moet het wortelsysteem worden versterkt en regelmatig worden gehydrateerd (water). Daarom moet je het water geven tijdens de ontkiemingsfase aanpassen. Gebruik de eerste dagen een appelgieter om de grond te bevochtigen. De grond moet constant vochtig blijven om de ontkieming te versnellen.

Goed om te weten: zodra de blaadjes verschijnen, vermijd dan om ze water te geven. Bevochtig alleen de basis van de plant.

Bescherming tegen vorst

In het geval van temperaturen onder nul, overweeg je best extra bescherming voor je fragiele zaailingen (winterbedekking). De ideale temperatuur in een koude (onverwarmde) kas ligt tussen 10 en 15°C.

Welke vragen moet je jezelf stellen voordat je begint met kweken in een kas?

- Welke planten moet je kweken in een kas?
- Welk fruit moet je kweken in een kas?
- Welke kruiden moet je kweken in een kas?
- Welke bloemen moet je kweken in een kas?