Wil je elke dag beter eten door het hele jaar door je eigen groenten en fruit te kweken? Als we alle goede redenen zouden moeten opnoemen om je eigen groenten en fruit in je eigen moestuin te kweken, zou de lijst te lang worden! Betere smaak, persoonlijke voldoening, geen chemicaliën... Welke vruchten zijn het meest geschikt om onder glas te kweken? Wat plant je onder glas? Hoe kweek je fruitplanten en -bomen in een kas? Ontdek onze beste tips voor het kweken van fruit in deze gids!

Wat zijn de voordelen van het kweken van fruit in een kas?

Je eigen fruit kweken in een tuinkas vereist hard werk en aandacht voor details (regelmatig water geven, ventileren, schoonmaken). Sommige soorten fruitplanten en -bomen zijn bijzonder gevoelig voor winterweer (vorst, lage temperaturen, regen, wind), wat desastreus kan zijn voor de groei van je gewassen. Dankzij een tuinserre staan je fruitzaailingen beschut en profiteren ze van optimale omstandigheden om te bloeien (warmte, UV-stralen van de zon).

We hebben enkele voordelen van het kweken van groenten en fruit in een kas op een rijtje gezet:

  • Effectieve bescherming tegen de grillen van het winterweer;
  • Je planten zijn beter beschermd tegen ziekten en parasieten;
  • Je krijgt gezonde, natuurlijke groenten en fruit;
  • Je bespaart geld;

Bovendien is tuinieren een activiteit die welzijn en voldoening brengt... Wat wil je nog meer!

Welk fruit kun je kweken in een kas?

In een kasmoestuin behoren meloenen en aardbeien tot de meest geteelde fruitsoorten. Maar niets houdt je tegen om vijgen, kiwi's of druiven te kweken... Er zijn talloze soorten fruitbomen: mango, abrikoos, citroen... Zaailingen worden meestal in de herfst of winter gezaaid. Hoe hoger de kas, hoe meer fruitbomen en struiken er in passen... Laten we beginnen met de vruchten die gemakkelijk te kweken zijn!

Meloenen

De meloen is rijk aan smaak en aroma en is een geliefde vrucht die gemakkelijk te kweken is in een kas of moestuin. Meloenen worden meestal gezaaid in de lente (maart/april) en geoogst in juli. Om meloenen succesvol te kweken, moet je de volgende eenvoudige tuintips onthouden:

  • Een zonnige plek;
  • De grond moet vruchtbaar zijn (indien mogelijk verrijkt met mest);
  • De planten moeten minstens 80 cm uit elkaar staan;
  • Regelmatig water geven (een of twee keer per week).

Aardbeien

Gariguette-aardbei, wilde aardbei, Ostara, Reine des vallées... Er zijn honderden soorten aardbeien! Het voordeel van aardbeien is dat ze op verschillende manieren gekweekt kunnen worden (horizontaal of verticaal op een groene muur).

Net als meloenen houden aardbeien van zon en vruchtbare grond (de grond mag niet te vochtig zijn). Aardbeien worden meestal vanaf januari in potten geplant om in de lente geoogst te worden. In kassen kunnen aardbeien echter het hele jaar door worden gekweekt. Zorg ervoor dat er 30 cm tussen elke plant zit.

Une serre tunnel de 8 m de long abritant un potager
Welk fruit moet je in een kas kweken? ID Market legt het allemaal uit

Onze tips voor de verzorging van uw fruitgewassen in kassen

Om succesvol fruit te telen in een kas is dagelijks onderhoud essentieel. Om de verspreiding van ziekten en schimmels te voorkomen die je planten zouden kunnen verwoesten (vooral in een kleine ruimte), zijn hier een paar manieren om te gebruiken in kassen:

  • Lucht de kas regelmatig door de deur en ramen enkele uren open te zetten;
  • Geef niet handmatig water aan de voet van de planten;
  • Installeer een automatisch bewateringssysteem (met een laag debiet);
  • Verwijder dode bladeren (deze kunnen ziektes veroorzaken);
  • Verwijder eenjarige planten;
  • Maak de ramen regelmatig schoon voor optimaal licht.

Belangrijk: elk jaar moet de kas grondig worden gereinigd (kaswanden, planken), bij voorkeur in de herfst, voor het begin van de winter.

Hoe bestrijdt u kasziekten?

Meeldauw, echte meeldauw en roest zijn ziekten die worden veroorzaakt door schimmels die verschijnen wanneer de luchtvochtigheid in de kas te hoog is... Om ze zoveel mogelijk te voorkomen, moet je je tuinhuisje regelmatig luchten en een aangepaste bewateringstechniek gebruiken (vermijd het bewateren van de bladeren).

Om parasieten te bestrijden, is er een breed scala aan zeer effectieve behandelingen... Hieronder valt brandnetelpurine, dat een uitstekend middel is tegen veel groenteziekten, met name echte meeldauw.

Welke vragen moet je jezelf stellen voordat je begint met kweken in een kas?

- Hoe zaai je zaden in een kas?
- Welke planten moet je kweken in een kas?
- Welke aromatische planten moet je kweken in een kas?
- Welke bloemen moet je kweken in een kas?