Wil je je gerechten kruiden met aromatische planten? Basilicum, koriander, peterselie, rozemarijn, bieslook... Dit zijn allemaal planten die gemakkelijk te kweken zijn in een kas en die een heerlijk aroma toevoegen aan de moestuin. Om goed te groeien hebben al deze planten licht en zon nodig. Wat te planten in de kas? In deze gids vind je al het advies dat ID Market te bieden heeft over het kweken van je zaailingen en aromatische planten in een tuinkas!

Wat zijn de verschillende aromatische planten?

Aromatische planten en kruiden geven niet alleen een heerlijke smaak aan uw gerechten, maar hebben ook veel voordelen voor de gezondheid! Er zijn verschillende soorten aromatische planten: eenjarigen, die een levenscyclus van één jaar hebben, vaste planten, die vele jaren bloeien, en tweejarigen, die een levenscyclus van twee jaar hebben.

Er zijn twee categorieën vaste planten die gemakkelijk te kweken zijn in een moestuin:

- Zaden van groenblijvende vaste planten, die hun blad het hele jaar door houden: citroentijm, rozemarijn, salie, laurier, tijm, enz

- Zaden van bladverliezende vaste planten, die hun blad verliezen in de loop van het jaar: munt, rozemarijn, zuring, bieslook, kervel, dragon, enz

Voor aromatische planten zoals munt, oregano, bieslook en rozemarijn raden we aan om ze de hele herfst te drogen en de grond vervolgens te bedekken met mulch om ze te beschermen tegen de kou van de winter. Koriander is een aromatische plant die gemakkelijk te kweken is, zowel in een bloembak op het balkon als in een moestuin in de kas.

Tip: om je planten te beschermen tegen de elementen (vooral tegen wintervorst) is mulchen aan te raden. Bij deze techniek bedek je de grond rondom de planten met mulch (organisch of mineraal materiaal) om de grond vochtig te houden en minder water te geven.

Hoe kweek je aromatische planten met succes in een kas?

Wil je je aromatische kruiden bij de hand hebben als je aan het koken bent? Het is heel eenvoudig om je zaailingen thuis te kweken, vooral als je een tuinkas hebt.

Om praktische redenen raden we aan om potten te gebruiken voor je zaailingen. Je kunt ze dan gemakkelijker verplaatsen. Overweeg om in de kas planken te installeren om je potten op te bergen. Dit bespaart ruimte en geeft je een beter zicht op de potten.

Er is echter niets dat je tegenhoudt om ze in de grond te zetten... Je kunt bijvoorbeeld planten met dezelfde behoeften (op het gebied van licht en water) op hetzelfde perceel groeperen, voor een betere organisatie.

Tip: voordat je je planten in potten zet, moet je niet vergeten om de bodem te bedekken met een laag grind om de drainage te optimaliseren.

Wanneer moet je je aromatische planten zaaien?

- Vaste planten: september tot mei
- Twee- en eenjarigen: april en mei

Dans un jardin entretenu, une serre dont la porte est ouverte
Ontdek welke aromatische planten je het best in een kas kweekt

Welke aromatische planten moet ik samen kweken?

Voor eenvoudig tuinieren plant je best aromatische planten en kruiden die dezelfde onderhoudsvereisten hebben (blootstelling aan licht, frequentie van water geven) samen.

Hieronder vind je enkele suggesties en advies voor het combineren van aromatische planten in een kas:

  • Bieslook, koriander, peterselie en zuring
  • Rozemarijn, laurier en tijm
  • Kervel, oregano en marjolein
  • Verbena, salie en basilicum
  • Dragon, koriander, basilicum en peterselie
  • Kervel, peterselie en groenblijvende selderij
  • Bieslook, koriander en dragon

Bepaalde combinaties moeten vermeden worden. Munt is bijvoorbeeld een invasieve plant die apart gehouden moet worden van andere soorten. Bovendien houdt munt niet van veel licht en heeft het vochtige grond nodig om goed te gedijen.

Hoe moet je je aromatische planten verzorgen?

Als algemene regel geldt dat aromatische planten licht en water (regelmatig water geven) nodig hebben om in goede omstandigheden te groeien. Basilicum, koriander, oregano en dille hebben vergelijkbare water- en lichtbehoeften. Bieslook, munt en peterselie zijn planten die in halfschaduw en halfzon moeten groeien, dus je kunt ze het beste in potten planten zodat ze gemakkelijker kunnen worden verplaatst.

Om de kwaliteit van de grond te verbeteren, is het belangrijk om deze van tevoren goed te bewerken met compost.

Welke vragen moet ik stellen voordat ik begin met kweken in een kas?

- Hoe zaai je zaden in een kas?
- Welke planten moet je kweken in een kas?
- Welk fruit moet je kweken in een kas?
- Welke bloemen moet je kweken in een kas?