Heb je besloten om te beginnen met het kweken in kassen? Droom je ervan om een kas in je tuin te plaatsen om je fruit- en groenteplanten in te kweken? Om een groentetuin onder glas te beginnen, heb je zaden nodig! De eerste stap is het zaaien van groentezaden of het uitplanten van planten in de grond... Welke planten moet je in je kas zetten? Wat plant je in de kas? Hoe verzorg je ze? In deze gids geeft ID Market je advies over het kweken van planten in een kas!

Welke planten moet je in je moestuin planten om bloemen te produceren?

Droom je ervan om je huis het hele jaar door te laten bloeien met mooie, kleurrijke boeketten? Waarom niet een hoekje van je kas reserveren voor bloeiende planten? Er zijn veel soorten planten die je in een tuinkas kunt kweken om je te helpen je huis te versieren met prachtige bloemstukken..

Hier is een selectie van planten die het goed doen in een kas:

Begonia: een snelbloeiende vaste plant die perfect is om in de kas te kweken.

Fuchsia: met zijn mooie klokvormige bloemen is deze plant gemakkelijk te kweken (let er wel op dat hij niet vorstbestendig is).

Primula: deze vaste plant kan zowel binnen als buiten worden gekweekt en vergt weinig onderhoud.

Je kunt ook klimplanten kweken zoals clematis, passiebloemen, blauwe regen, klimlelies, enz

Wanneer moet ik bloemzaden zaaien in de kas voor een voorjaarsoogst?

Als algemene regel kun je zaden het beste in april rechtstreeks in de grond zaaien, zodat de gewassen kunnen profiteren van licht en een warme temperatuur, zelfs in een tuinkas. Idealiter kun je thuis beginnen met je zaailingen om te profiteren van een temperatuur die bevorderlijk is voor de ontkieming. Je kunt potjes gebruiken om de zaden te helpen ontwikkelen.

Goed om te weten: je kunt zaailingen in een tuinkas uitplanten zodra de eerste blaadjes verschijnen.

Une serre tunnel abritant des plantes
Weet je welke planten je in de kas moet zetten? Volg ons advies!

Welke planten moet ik kweken in een kas om fruit en groenten te oogsten?

Weet je niet welke groenteplanten je in je tuinkas moet zetten? Wil je de perfecte moestuin creëren? Er zijn veel soorten planten die in kassen kunnen worden gekweekt om het hele jaar door fruit en groenten te produceren. De meest voorkomende kasplanten zijn: tomaten, komkommers, broccoli, aubergines, kool, sla, radijs, wortelen, paprika's, etc. Al deze groenten zijn perfect geschikt om in een kas te kweken.

Let op: sommige groenten, zoals tomaten, aubergines en klimbonen, groeien hoog en hebben een staak nodig om ervoor te zorgen dat ze zich goed ontwikkelen. Tomatenzaailingen, een must voor elke moestuin, worden tussen februari en april gezaaid voor een herfstoogst. Tomatenplanten hebben dagelijks water nodig.

Hoe verzorg je groenten en fruit in een kas?

In een kas is het belangrijk om je groenteplanten goed te organiseren om ziekten te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat ze in optimale temperatuursomstandigheden gedijen, moet je bepaalde regels volgen:

  • Laat voldoende ruimte tussen elke plant (minimaal 15 cm);
  • Verwijder regelmatig al het onkruid uit de grond;
  • Verwijder verwelkte bladeren van groenten;
  • Gebruik regelmatig mest om de grond te verrijken.

Belangrijk: bepaalde groenten zoals aubergines, paprika's en aardappelen mogen niet naast tomaten geplant worden omwille van meeldauw!

Nog een paar tips voor de verzorging van je kasgewassen

In een kas is het aan te raden om planten met dezelfde behoeften bij elkaar te zetten om onderhoud en water geven gemakkelijker te maken. Volg voor meer efficiëntie de groentekalender voor in de kas. Met dit hulpmiddel kun je je toekomstige oogsten zo dicht mogelijk bij de groei van je planten plannen.

  • Je kasplanten organiseren;
  • Het aantal planten moet aangepast zijn aan de oppervlakte van je kas (in een kas van 10 m², niet meer dan 25 grote planten);
  • Controleer de conditie van je planten regelmatig om ziekten en parasieten te voorkomen;
  • Regelmatig luchten van je kas is essentieel om je planten gezond te houden;
  • Zorg ervoor dat je de juiste locatie voor je kas kiest voordat je hem installeert (blootstelling aan licht);
  • Regelmatig water geven.

Welke vragen moet ik stellen voordat ik begin met kweken in een kas?

- Hoe zaai je zaden in een kas?
- Welk fruit moet je kweken in een kas?
- Welke kruiden moet je kweken in een kas?
- Welke bloemen moet je kweken in een kas?