Volgens de Franse wet is elke constructie of uitbreiding van een gebouw onderworpen aan een bouwvergunningbelasting. De installatie van een tuinkas valt direct onder deze belasting, net als de bouw van een zwembad, een terras of zelfs een eenvoudig tuinhuisje. Het bedrag van de bouwvergunningbelasting is direct gekoppeld aan de voetafdruk en de hoogte van je toekomstige kas.

Wat moet je precies aangeven? Welke bouwvergunning kan nodig zijn? Voor welk type kas, welke hoogte of voetafdruk geldt geen bouwvergunning?

Bekijk voor een overzicht van dit onderwerp onze gids: Wat is de ideale grootte voor een kas?

Waarom is het belangrijk om de hoogte van je tuinkas te bepalen?

De hoogte van een tuinkas is kritisch vanuit het oogpunt van regelgeving: voorafgaande verklaring, vergunning en bouwvergunning zijn gedeeltelijk afhankelijk van deze parameter van uw tuinkasinstallatieproject. De tweede bepalende parameter is het vloeroppervlak.

Als de hoogte van uw toekomstige tuinkas kleiner is dan of gelijk aan 1,80 meter, is het vrij eenvoudig: u hoeft geen formaliteiten te doorlopen en er is geen verklaring nodig om uw project te starten. U kunt dus aan de slag zonder voorafgaande toestemming van uw gemeente.

Kassen hoger dan 1,80 meter en met een oppervlakte van minder dan 5 vierkante meter zijn ook vrijgesteld van voorafgaande aangifteformaliteiten.

Une serre tunnel adaptée aux plantations maraîchères
Weet jij welke hoogte kas geschikt is voor jouw planten?

Wanneer moet ik de installatie van een tuinkas aangeven?

Alle tuinkassen met een oppervlakte van meer dan 5 m2 en een hoogte van meer dan 1,80 meter moeten worden aangemeld bij uw gemeente.

Houd er rekening mee dat de term "oppervlakte" moet worden opgevat als "voetafdruk", d.w.z. dat de dikte van de muren moet worden opgenomen in uw metingen, zoals gespecificeerd in de stedenbouwkundige code.

Houd er ook rekening mee dat je een bouwvergunning nodig hebt als je vloeroppervlakte groter is dan 20 vierkante meter. Deze moet je aanvragen op het gemeentehuis.

Hoe zit het met de bouwvergunningbelasting voor een kas?

De bouwvergunningbelasting is een lokale belasting. Een deel wordt geïnd door de gemeente, een ander deel door het departement.

De begrotingswet voor 2022 voorziet in een vrijstelling van de belasting voor kassen die onderworpen zijn aan een voorafgaande verklaring (DP) met een vloeroppervlakte van minder dan 20 m²: dit is een optionele vrijstelling, alleen voor kassen voor niet-professioneel gebruik.

Wij raden u aan contact op te nemen met uw gemeente om na te gaan of deze optionele vrijstelling van de bouwbelasting is goedgekeurd door de begunstigde lokale autoriteiten, d.w.z. de gemeente en het departement.

Hoe installeer ik een polytunnel?

Een polytunnel bestaat uit metalen of PVC hoepels die met elkaar verbonden zijn door buizen van hetzelfde materiaal. Het anti-UV-bekleding is ontworpen om door deze hoepels en buizen gedragen te worden, zodat je groenten en planten beschermd blijven tegen vocht en slecht weer. Een goede tunnelkas beschermt planten ook tegen de kou, terwijl de warmte van de zon langer behouden blijft.

Het zeil heeft ook een deur met rits, die gemakkelijk te openen en te sluiten is, zodat de kas goed geventileerd kan worden. Vergeet niet om de randen van het UV-beschermende zeil in te graven in een kleine sleuf rond de tunnelkas voor extra stevigheid, vooral bij slecht weer of winderige omstandigheden.

Andere vragen die je jezelf moet stellen bij het kiezen van de juiste maat tuinkas:

- Wat zijn de verschillende vormen voor een tuinkas?
- Hoe breed is een tuinkas?
- Hoe groot is een tuinkas?