Het installeren van een tunnelkas in je tuin is relatief eenvoudig. De meeste kassen die in de winkel verkrijgbaar zijn, zijn ontworpen om snel door particulieren in elkaar te worden gezet. Wat echter een stuk ingewikkelder is, is de Franse regelgeving die geldt voor elke constructie of uitbreiding van een gebouw.

Moet je de installatie van een tuinkas aangeven bij de gemeente, net zoals je een tuinhuisje of een overdekt terras moet aangeven? In welke gevallen en voor welk type kas is een bouwvergunning vereist? Alle antwoorden op de vragen die je stelt hangen voornamelijk af van twee fysieke criteria voor kassen: hun oppervlakte en hun hoogte.

Voor een overzicht van het onderwerp, bekijk onze gids: Wat is de ideale grootte voor een kas?

Welke oppervlakte moet ik aangeven voordat ik een kas bouw?

In Frankrijk bepaalt de stedenbouwkundige code precies welke constructies je mag uitvoeren, onder welke voorwaarden en met welke vergunningen. In het geval van tuinkassen kan elke kas met een kleine oppervlakte (minder dan 5 vierkante meter) worden gebouwd zonder dat u administratieve formaliteiten hoeft te doorlopen.

Hetzelfde geldt voor kassen met een hoogte van maximaal 1,80 meter: er zijn geen administratieve formaliteiten nodig, dus je kunt met een gerust hart aan je tunnelkassenproject beginnen!

Zodra je project betrekking heeft op een kas met een voetafdruk van meer dan 5 vierkante meter en een hoogte van meer dan 1,80 meter, heb je minstens één voorafgaande verklaring nodig van het gemeentehuis van je gemeente. ID Market tunnelkassen vallen bijvoorbeeld in deze categorie.

Let op: de voetafdruk is niet hetzelfde als het gebied dat door de muren van de kas wordt omsloten. Om de voetafdruk van een tuinkas correct te berekenen, moet je de dikte van de muren meenemen in de metingen.

Tot slot is voor grote kassen, d.w.z. kassen met een oppervlakte (voetafdruk) van meer dan 20 m², een voorafgaande verklaring niet voldoende: u moet bij de gemeente een bouwvergunning aanvragen en daarop wachten voordat u met de werkzaamheden begint.

Dit is soms het geval voor de breedste en langste tunnelkassen, waarvoor het opnieuw absoluut noodzakelijk is om te wachten op een bouwvergunning. Als je zonder toestemming begint met de installatie van je polytunnel, kun je een boete krijgen.

Une serre de jardin abritant plantes et matériel de jardinage
Ontdek wat de oppervlakte van een ideale kas is

Hoe zit het met de bouwvergunning voor mijn nieuwe serre?

De taxe d'aménagement is een belasting die wordt geheven door de gemeente EN het departement. Het is van toepassing op alle uitbreidingen of constructies van gebouwen, inclusief tuinkassen (en tuinhuisjes), waarvoor een voorafgaande verklaring (DP) nodig is.

Dus zodra je een verklaring moet afleggen op het gemeentehuis voordat je aan je serreproject begint, is de bouwvergunningbelasting van toepassing. Zoals we net hebben gezien, geldt dit voor kassen van meer dan 5 m² en hoger dan 1,80 meter.

Let op: de begrotingswet voor 2022 voorziet in een optionele vrijstelling van de bouwvergunningbelasting voor kassen die onderworpen zijn aan een voorafgaande verklaring (DP) met een voetafdruk van minder dan 20 m². De kas moet voor niet-professioneel gebruik zijn.

We raden je aan om contact op te nemen met je gemeente om na te gaan of deze optionele vrijstelling van de bouwvergunningbelasting is goedgekeurd door de begunstigde lokale en regionale autoriteiten.

Maar al deze administratieve kwesties mogen je niet afleiden van het belangrijkste: tunnelkassen bieden echte vrijheid voor het individu, en het is een waar genoegen om je eigen gewassen te eten. Om te beginnen heb je alleen een eenvoudig dekzeil, een beetje zon en wat hard werk nodig - dat is alles wat je nodig hebt om je moestuin van de grond te krijgen.

Andere vragen die je jezelf moet stellen bij het kiezen van de juiste maat kas:

- Wat zijn de verschillende vormen van kassen?
- Hoe breed is een kas?
- Hoe hoog is een kas?