Een tuinkas is een uitstekend idee om het hele jaar door planten en groenten te kweken. Met een tuinkas kun je het klimaat regelen en heb je een groot kweekoppervlak. Maar welke kasbreedte is het meest geschikt voor jouw project? Hier zijn wat tips en antwoorden om je te helpen bij het bepalen van de beste kasmaat, in de breedte en in de lengte, voor jouw tuin.

Bekijk voor een overzicht van het onderwerp onze gids: Wat is de ideale maat voor een kas?

Hoe breed is jouw tunnelkas?

Er zijn verschillende soorten kassen, elk ontworpen voor een specifiek gebruik in de tuin. In alle gevallen, of het nu een tunnelkas, een kas of een polycarbonaatkas is, is het doel om zaailingen te voorzien van de warmte die ze nodig hebben om zich op de grond te ontwikkelen, om ze te beschermen tegen de ontberingen van de winter en, ten slotte, om de zonnestralen op de groeiende planten te controleren.

Voor tuinieren of een eenvoudige moestuin is een tunnelkas een klassieke productaankoop. Je gewassen staan beschut met dit type kas, en de ruimte die wordt geboden door de grootte van de bogen geeft veel flexibiliteit wat betreft de indeling van de tuin.

De breedte van de kas moet worden gekozen op basis van het aantal bedden en paden dat je van plan bent te installeren. Als je bijvoorbeeld kiest voor een constructie van 2 meter breed, komt de rij paden in het midden, met bedden van 0,8 meter aan elke kant.

Bij een breedte van 3 meter kun je je 3 bedden en 2 gangpaden veroorloven. Zorg ervoor dat de gangpaden breed genoeg zijn zodat je je planten en groenten kunt laten groeien, op je hurken kunt zitten en comfortabel kunt oogsten.

Na de breedte, welke lengte en hoogte voor je tunnelkas?

De grootte van je tuinkas hangt af van de beschikbare oppervlakte in je tuin en het aantal planten dat je wilt kweken. Tunnelkassen zijn bijvoorbeeld meestal 3 meter breed en tussen de 6 en 8 meter lang. De totale oppervlakte is dus tussen de 18 en 24 vierkante meter. Als je niet veel ruimte beschikbaar hebt, kun je kiezen voor een kleinere kas, met een tunnelkas van korte lengte en breedte.

De hoogte van je kas hangt af van de hoogte van de planten en gewassen die je wilt kweken. In het geval van tunnelkassen en hun hoepelvorm worden de hoogste planten naar het midden verplaatst en de kortere naar de randen van de tunnelkas.

Let op: de uiteindelijke oppervlakte van je kas (minder dan 5 vierkante meter op de grond, tussen 5 en 20 vierkante meter, meer dan 20 vierkante meter) en de hoogte (minder of meer dan 1,80 meter) bepalen de hoogte van de eventuele bouwvergunningbelasting die over de installatie moet worden betaald. Zorg ervoor dat je de relevante voorschriften controleert en indien nodig een bouwvergunning aanvraagt.

Une serre d’une grande largeur remplie de plantations florissantes
Al het advies dat u nodig hebt om de juiste breedte voor uw kas te kiezen

Locatie van de polytunnel

U moet nu beslissen over de locatie voor uw toekomstige kas. Het is natuurlijk heel belangrijk om een locatie te kiezen waar de kas de meeste zon krijgt! Punten om te controleren:

  • Kies een positie op het zuiden voor de grotere kant van je kas, om de blootstelling van je planten en gewassen aan de zonnestralen te optimaliseren.
  • Kies een vrije plek op de grond, of ten minste een plek waar overdag geen schaduw is (schaduw van het huis, naburige gebouwen, bomen, enz.)
  • Controleer of buren geen hinder zullen ondervinden van de locatie die je voor de kas hebt gekozen.

Het materiaal voor je kas kiezen

Je moet ook het juiste materiaal kiezen voor de gewassen die je wilt kweken. In het bijzonder als je moet kiezen tussen een kas met een dekzeil of een kas met een glazen of polycarbonaat dak voor je planten: dekzeilen zijn goedkoper, maar ze beschermen minder goed tegen kou en slecht weer.

Glazen kassen zijn over het algemeen goedkoper dan andere soorten kassen. Aan de andere kant bieden ze een betere bescherming voor de gewassen, in termen van temperatuur en sterkte. Kassen van polycarbonaat zijn ook erg duurzaam, hoewel ze iets minder transparant zijn dan glazen kassen. Maar om te beginnen met kweken, is een kas met een dekzeil een zeer goede optie.

Andere vragen die je jezelf moet stellen bij het kiezen van de juiste maat tuinkas:

- Wat zijn de verschillende vormen voor een tuinkas?
- Hoe hoog moet een tuinkas zijn?
- Welke oppervlakte moet een tuinkas bestrijken?