Ben je op zoek naar een nieuwe eettafel voor je keuken of eetkamer? Als je een idee hebt van de meubelstijl die je wilt, weet je dan precies welke afmetingen je nodig hebt?

Hoeveel ruimte heb je nodig voor elke persoon aan tafel om elke gast voldoende comfort te bieden?

Afhankelijk van het aantal gasten en de vorm van de tafel heb je ook verschillende hoeveelheden ruimte nodig in de kamer. Heb je ruimte voor een grote ronde tafel in je woonkamer? Of ben je op zoek naar meubels die niet te veel ruimte innemen? Het kiezen van de juiste maat voor je tafel is cruciaal voor het succes van je woninginrichting.
Houd bij het maken van je keuze ook rekening met de grootte van de stoelen. Stoelen met armleuningen nemen in de breedte meer ruimte in beslag. Let ook op de poten van sommige tafels, die het moeilijk kunnen maken om iemand comfortabel aan het uiteinde van de tafel te laten zitten of om stoelen onder de tafel te schuiven.

Table ronde, blanche, style scandinave

Hoeveel ruimte per persoon aan tafel? Ons advies

Een rechthoekige tafel: gemakkelijk te plaatsen

Kies een rechthoekige tafel om de ruimte in je eetkamer optimaal te benutten. Deze vorm past goed in een smalle kamer.
Je moet echter wel rekening houden met het comfort van de persoon aan het uiteinde van de tafel, vooral als de tafelpoten in de weg zitten.
Met een minimale breedte van 60 cm per persoon is een rechthoekige tafel voor maximaal 8 personen ongeveer 2 meter lang en 1 meter breed.

Het voordeel van de rechthoekige eettafel is dat het de meest voorkomende tafelvorm is. Daardoor vind je een grote verscheidenheid aan modellen. Van hout, metaal of glas, in donkere of lichte kleuren, er is voor elk wat wils!
Op basis van de vorige berekening is een tafel van 2,60 m lang nodig voor 10 personen en 3,20 m voor 12 personen. Als je niet één maar 2 mensen aan het uiteinde van de tafel zet, moet je eettafel 120 cm breed zijn.

Als je af en toe een groot aantal mensen aan dezelfde tafel wilt laten zitten, gaat er niets boven een uitschuifbare tafel. Met de verlengbladen kun je het tafelblad gemakkelijk uitschuiven zodat al je gasten aan tafel kunnen.
Voor occasionele maaltijden zijn je gasten waarschijnlijk bereid om er een beetje tussenuit te knijpen. In dat geval kan de minimumafmeting per persoon worden teruggebracht tot 50 cm.

De ovalen tafel: pas op voor de hoeken

Ook al is de ovale tafel gezellig, de hoeken van het tafelblad die aan het uiteinde aflopen, maken het minder comfortabel voor mensen aan beide uiteinden.
Om ervoor te zorgen dat elke gast genoeg ruimte heeft, moeten de afmetingen van de ovale eettafel iets groter zijn dan die van de rechthoekige tafel. Houd rekening met 2,20 cm voor 8 personen en 2,80 cm voor 10 personen.

De vierkante tafel: voor een optimale eethoek

Vierkante tafels zijn praktisch als ze klein zijn, maar ze kunnen snel onhandig worden.
Neem bijvoorbeeld de afmetingen voor 8 zitplaatsen: 1,40 m bij 1,40 m is het minimum dat nodig is. Als je een kleinere tafel kiest, zullen de knieën van je gasten waarschijnlijk tegen elkaar slaan.
Om 12 mensen aan een vierkante eettafel te laten zitten, moet het blad minstens 2 meter bij 2 meter meten.
Een grote vierkante tafel is indrukwekkend en ziet er geweldig uit in een grote eetkamer. Maar je moet wel genoeg ruimte hebben om zo'n tafel neer te zetten!
Een ander probleem is dat je misschien geen ruimte hebt om al je stoelen onder de tafel te schuiven, omdat de poten dan in de weg zitten.
In dit geval is de oplossing om te kiezen voor een vierkante tafel die kan worden verlengd met verlengbladen. Als de verlengbladen zijn uitgeklapt, bieden sommige tafels een rechthoekig tafelblad, dat gemakkelijker in de kamer te integreren is.

De ronde tafel: vooral gezellig

Een ronde houten tafel is een klassieker. De ronde vorm is ideaal voor gezelligheid. Het voordeel van een rond tafelblad is dat iedereen zichtbaar is voor elkaar. Er zijn geen onhandige plaatsen om te zitten en de ruimte tussen elke stoel maakt het erg comfortabel voor gasten.
De kleine, ronde, hoge tafel, in de stijl van barmeubilair, is erg stijlvol. Zittend op een hoge stoel zullen je maaltijden onderweg in de keuken een waar genoegen zijn!
Als hij stijl heeft, neemt de ronde eettafel, wanneer hij plaats moet bieden aan een groot aantal gasten, al snel duizelingwekkende afmetingen aan: 120 cm in diameter voor 6 personen, 150 cm voor 8 personen, 180 cm voor 10 en 2 m voor 12 personen.
Het is aan jou om te beslissen of een groot meubel in je woonkamer of eetkamer past.
Houd er ook rekening mee dat een tafel met een grote diameter afstand creëert tussen elke persoon tegenover elkaar. Het is moeilijk om een gesprek te voeren met de persoon tegenover je aan een tafel met een diameter van 2 meter!

Alle vragen die je jezelf moet stellen voordat je een eettafel koopt:

- Hoe hoog moet je je eettafel kiezen?
- Hoe breed moet je je eettafel kiezen?
- Hoe lang moet je je eettafel kiezen?
- Hoe dik moet je tafelblad zijn?
- Hoe meet je een eettafel op?
- Hoe moet je je gasten aan tafel plaatsen?