Of het nu gaat om een bruiloft, huwelijksreceptie of verjaardagsfeest, wanneer je een receptie organiseert met veel gasten, kan de tafelindeling al snel een echte nachtmerrie worden.
Hoe moeten de gasten rond de tafel worden geplaatst?

Hoe groot moet de tafel zijn? Welke vorm moet hij hebben? Hoe maak je een tafelschikking? Dit zijn slechts enkele van de vragen die je jezelf moet stellen en het advies dat je moet opvolgen om ervoor te zorgen dat je maaltijd zo vlot mogelijk verloopt.

Une table noire, avec 4 fauteuils et 4 sets de table

Hoe moet je je gasten rond de tafel plaatsen? Ons advies

De eettafel kiezen

Of het nu gaat om een etentje thuis of een grote receptie buiten, het kiezen van de eettafel is de eerste stap. De opstelling van de gasten aan tafel hangt nauw samen met de grootte en de vorm van de tafel.

Hoe moeten de gasten aan een ronde tafel zitten?

Ronde tafels zijn ideaal om gezellig samen te zijn en hebben een aantal voordelen, niet in het minst dat elke gast rond de tafel zichtbaar is voor de anderen. Met een ronde tafel valt niemand buiten de boot en is er geen slechte plaats. Daarom is het de populairste vorm voor een bruiloft of receptie in een grote eetzaal.
De face-to-face afstand kan echter oplopen tot 2 meter voor tafels met 10 couverts. In een lawaaierige omgeving maakt dit het moeilijk om met de persoon tegenover je te praten.
Advies: zorg ervoor dat je een ronde eettafel kiest met een centrale poot of poten die aan de binnenkant van het tafelblad zijn bevestigd. Verkeerd geplaatste tafelpoten zijn ongemakkelijk voor gasten.

Hoe plaats ik mijn gasten aan een rechthoekige tafel?

Rechthoekige tafels passen gemakkelijk in elke keuken of eetkamer en hebben veel voordelen.
Voor een gezellige maaltijd met vrienden of familie plaats je ongeveer om de 60 cm een bord om te bepalen waar iedereen zit.

Tips :

  • Vermijd kruisvormige tafelpoten aan het uiteinde van de tafel als je van plan bent om gasten te laten zitten. Ze hebben dan geen ruimte voor hun benen.
  • Houd er rekening mee dat je maar één persoon aan het uiteinde van de tafel kunt zetten als je tafelblad minder dan één meter lang is. Je zult plaats kunnen bieden aan 2 personen als je blad 1,20 m of breder is.

Voor een formelere avond of etentje kun je het beste een tafelplan opstellen om de opstelling van de gasten te organiseren en fouten te voorkomen.

Een tafelplan opstellen

Hoe moeten de gasten aan tafel? Dat is een grote vraag als je een bruiloft of een grootschalige receptie organiseert. Maar het is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat de avond soepel verloopt en dat de sfeer precies goed is.

Hoe maak je een tafelplan?

Om een tafelschikking te maken, begin je met het opschrijven van je gastenlijst.
Schrijf de namen eventueel in verschillende kleuren volgens leeftijd en geslacht.
Je moet ook beslissen of je tafels alleen voor kinderen hebt of dat de kinderen bij hun ouders aan tafel zitten.

De regels van tafeletiquette

Volg deze basisregels voordat je de namen op je tafelschikking schrijft en vervolgens voor elk bord:

  • Indien mogelijk plaats je iedereen naast een bekende of in ieder geval iemand met wie je een nieuwe vriendschap zou kunnen sluiten. Vrienden moeten natuurlijk bij elkaar zitten. De sfeer van de maaltijd hangt af van deze plaatsing;
  • Laat jonge koppels bij elkaar;
  • Jonge kinderen zijn bij hun ouders, terwijl tieners een aparte eettafel kunnen hebben;
  • Probeer een man en een vrouw af te wisselen en vermijd om twee mannen of twee vrouwen naast elkaar te zetten;
  • Als er een eregast is, is zijn of haar plaats rechts van de gastvrouw als het een man is en rechts van de gastheer als het een vrouw is; de tweede ereplaats is links van de gastheer of gastvrouw;
  • Tot slot, als de meester of meesteres van het huis, reserveer de stoel in de buurt van de keuken.


Alles wat je moet weten over de afmetingen van eettafels:

- Hoe hoog moet je je eettafel kiezen?
- Hoe breed moet je je eettafel kiezen?
- Hoe lang moet je je eettafel kiezen?
- Hoe dik moet je tafelblad zijn?
- Hoe meet je een eettafel op?
- Hoe moet je je gasten aan tafel plaatsen?