Heb je besloten om kippen te gaan houden in je tuin? Voordat je begint, moet je een comfortabele, ruime kippenren installeren zodat de kippen zich thuis voelen. Het eerste wat je moet doen, is een kippenhok kiezen dat geschikt is voor het aantal kippen dat je wilt houden. Kies hiervoor een oppervlakte tussen 0,5 en 1,5 m² per kip, afhankelijk van de soort. Maar een kippenhok is niet genoeg: je hebt ook een veel grotere leefruimte nodig, tussen 10 en 20 m² per kip. Kippen hebben ruimte nodig om hun poten te strekken en zich te ontwikkelen. En om deze ruimte af te sluiten, is er niets beter dan een omheining van kippengaas.

Waarom kippengaas gebruiken?

Een kippenren heeft verschillende toepassingen. De eerste is om je kippen te beschermen tegen roofdieren. Kippen zijn een gemakkelijke prooi voor veel wilde dieren, zoals vossen, wezels, marters, etc. Om te voorkomen dat uw kippenboerderij wordt gedecimeerd, moet u ervoor zorgen dat uw kippen goed omheind zijn.

Kies fijnmazig gaas voor uw beschermende gaas

Kies fijnmazig gaas, omdat sommige van deze roofdieren kleine dieren zijn die niet aarzelen om zich door gaten te wringen. Kies dus een gaas met een diameter tussen 12 en 50 mm.

Wat betreft de structuur van kippengaas worden twee oplossingen het meest gebruikt. Gegalvaniseerd triple-twist gaas is erg sterk en flexibel, wat een voordeel is bij de installatie. Een andere optie is gelast kippengaas. Als een gaas breekt, zorgt dit ervoor dat het gat niet te groot wordt.

Een volière of beschermend gaas

Als je kuikens in je hok hebt, kan het ook verstandig zijn om het hok af te dekken met beschermend gaas of een volière. Deze kleine, weerloze vogels zijn een gemakkelijke prooi voor roofvogels zoals buizerds en valken. Maar er zijn ook andere dieren die de jongen van een hen kunnen aanvallen.

Dieren die kippen kunnen aanvallen Dieren die kuikens kunnen aanvallen Dieren die eieren kunnen aanvallen
- Vossen
- Wezels
- Wezels
- Marterachtigen
- Paalratten
- Zwerfhonden
- Roofvogels (buizerds, valken, haviken)
- Ratten
- Katten
- Ratten
- aasvliegen (eksters, kraaien, raven)
- slangen (kousenbandslangen en adders)
- egels
Le renard, l’un des prédateurs de la poule

Hoe hoog moet je je kippenren kiezen?

Om ervoor te zorgen dat je kippen een betrouwbaar onderkomen hebben, moet je kiezen voor kwaliteitsmaterialen, maar je moet er ook voor zorgen dat de hoogte van je kippengaas voldoende is. Je kunt kiezen voor een omheining van 1,20 m, maar voor de zekerheid kun je beter kiezen voor een omheining van 2 m. De reden hiervoor is simpelweg dat sommige vossen roekeloos zijn en niet schrikken als ze in een kleine kippenren klimmen.

Ten tweede maakt een te lage hoogte het voor kippen gemakkelijker om weg te rennen. Strikt genomen kan een tamme kip niet vliegen omdat ze te zwaar is. Maar ze kan haar vleugels gebruiken om over hetkippenhok te springen. Een hoger hek beperkt dit soort incidenten.

Nog een laatste tip: als je het kippenhok in gaat, zorg er dan voor dat je het op de terugweg op slot hebt gedaan. Dit voorkomt dat de kippen ontsnappen, maar ook dat andere dieren binnenkomen. Zelfs een loslopende hond kan veel schade aanrichten in een kippenhok.

Voor meer informatie over het houden van kippen in je eigen tuin:

Hoe groot is een kippenhok?
Wat eet een kip?