Wil je de opbrengst van je tuinkas maximaliseren? Om je groenten en fruit efficiënt te kweken, is goede ventilatie essentieel om luchtverversing te bevorderen en het verschijnen van bacteriën en schimmels te voorkomen. Want naast het bevorderen van ziektes, kan overmatige hitte in een kas ook je planten verstikken of zelfs verbranden! Dit heeft een directe invloed op de groei van je gewassen. Hoe gebruik je je kas op de juiste manier? In deze gids vindt u advies van ID Market over hoe u uw kas op de juiste manier kunt ventileren.

Waarom een tuinkas ventileren?

Over het algemeen is een plastic tunnelkas uitgerust met een systeem van openingen met deuren en ramen die aan de zijkanten omhoog kunnen worden gezet om je gewassen te ventileren. Om de productiviteit van je kasmoestuin te verbeteren, is regelmatig ventileren essentieel.

In een tunnelkas helpt het verversen van de lucht binnenin om de atmosfeer te zuiveren en de temperatuur en vochtigheidsgraad te verlagen, waardoor condensatie wordt voorkomen. Als je je groenten in de best mogelijke omstandigheden wilt kweken, helpt ventilatie om ziektes te voorkomen. En de gevolgen van slechte beluchting kunnen rampzalig zijn voor de groei van je planten..

Hoe regel je de temperatuur?

De belangrijkste functie van een 4-seizoenen tuinkas is om je planten en zaailingen te beschermen tegen slecht weer (vorst, kou, regen). Dankzij de zonnestralen komt er warmte door de muren van de kas, waardoor de temperatuur stijgt. Dit staat bekend als het broeikaseffect... Tijdens de warme zomermaanden moet je de temperatuur in de kas verlagen zodat je planten niet verbranden en zich in de best mogelijke omstandigheden kunnen ontwikkelen.

Hoe regel je de luchtvochtigheid?

Wanneer de lucht in een kas warm is, bevat het water in de vorm van damp (condensatie). Een te hoge luchtvochtigheid kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van je planten (schimmel, ontwikkeling van ziekten). Goede ventilatie helpt om de luchtvochtigheid te reguleren.

Hoe kan CO2 worden beheerst?

Planten ademen de CO2 in de lucht in en nemen ook zuurstof (02) op om hun wortelstelsel te versterken, vooral 's nachts. Als de kas slecht wordt geventileerd, zal de concentratie kooldioxide in de kas te hoog zijn, wat invloed heeft op de fotosynthese en dus op de opbrengst van je gewassen.

Une serre de jardin bien aérée dans un jardin en été
Een goed geventileerde tuinkas in de zomer

Advies over hoe je je kas goed kunt ventileren?

Hoe ventileer je een tunnelkas goed? Welke tips kun je gebruiken om de hitte in een kas te verminderen? Welk systeem is het beste om de luchtvochtigheid te verlagen? ID Market neemt een kijkje!

Locatie

De keuze van de locatie voor een tuinkas is erg belangrijk, omdat dit bepaalt hoeveel de kas wordt blootgesteld aan de wind. De kas moet in de richting van de heersende wind worden geplaatst om ventilatie te bevorderen, maar ook op een zonnige plek... Vermijd ook vochtige plekken in uw tuin: te vochtige grond zal condensatie in de kas veroorzaken.

De ideale oriëntatie hangt af van een aantal factoren: je geografische ligging, je teeltdoelen en de schaduwrijke delen van je land (om een hitteberoerte in de zomer te voorkomen).

De juiste tijd kiezen om te luchten

De lente en de herfst zijn de twee seizoenen waarin de luchtvochtigheid in een kas het hoogst is, door het verschil in temperatuur tussen overdag (warm) en 's nachts (koud). Het is daarom aan te raden om vroeg in de ochtend en aan het einde van de dag te ventileren via de zijopeningen in uw kas.

Opmerking: de ventilatietijd hangt af van de grootte van de kas. Voor een grote kas moet u minstens 30 minuten de tijd nemen om de omgevingslucht te verversen.

Natuurlijk ventileren

Natuurlijke ventilatie vernieuwt de omgevingslucht en koelt de kas af. U hoeft alleen maar de deuren en ramen open te zetten om de lucht te laten circuleren. Sommige serre modellen hebben zijopeningen, ramen en een open dak. Bij erg warm weer kun je ook een ventilator gebruiken om de kas te ventileren en de hitte te verminderen. In een kleine tuinkas volstaat een ventilator op een draaibaar statief. In professionele kassen gebruiken tuiniers meer geavanceerde ventilatoren om de luchttemperatuur te verlagen.

Je kasgewassen organiseren

In de kas helpt een goede organisatie van je moestuin om ervoor te zorgen dat je gewassen goed geventileerd worden. Zorg ervoor dat je planten goed uit elkaar staan om overbevolking te voorkomen. Zo kan de lucht goed circuleren tussen de bladeren en de rijen gewassen.

Om het onderhoud te vereenvoudigen, probeer je planten met dezelfde behoeften (water, zon) te groeperen. Gewassen van dezelfde familie (paprika's, aubergines, tomaten) moeten goed uit elkaar staan om het risico op ziekten te beperken.

Naast het verbeteren van de luchtcirculatie draagt het uit elkaar plaatsen van gewassen ook bij aan de kwaliteit van de oogst.

Welke vragen moet je jezelf stellen om het gebruik van je tuinkas te optimaliseren?

- Hoe regel ik de temperatuur in een kas?
- Hoe geef ik een kas water in de winter?
- Hoe houd ik mijn kas vrij van bladluizen?