Als je op zoek bent naar de juiste keuze voor je kussens, dan staat het veren kussen symbool voor traditioneel beddengoed. Het is van natuurlijke oorsprong en al generaties lang dé maatstaf voor comfort en zachtheid. Vooral gewild om de onvergelijkbare molligheid en zachtheid van de vulling, wordt het ook gewaardeerd om zijn kwaliteit en lange levensduur. Maar daar houdt het niet mee op, want het biedt een goede warmte-isolatie en is gemakkelijk schoon te maken.

Wat is een natuurlijk kussen?

Een natuurlijk kussen is gemaakt van dons en/of veren. Deze grondstof is voornamelijk afkomstig van eenden of ganzen. Natuurlijk ondergaan veren en dons een sterilisatieproces voordat ze tot hoofdkussen worden verwerkt, net als alle beddengoed waarin dit materiaal wordt gebruikt (overtrekken, dekbedden, kussens, matrassen, enz.).

Dons, dat uit de buik van de vogel komt, is een jonge veer met een uitzonderlijke vacht. Het is dons dat kussens hun zachtheid en omhullend comfort geeft.

Ganzen- en eendenveren voegen daarentegen stevigheid toe aan natuurlijke kussens, zonder afbreuk te doen aan de algehele zachtheid van veren/dons kussens.

Hoe stevig moet een veren kussen zijn?

Het is de verhouding van elk element dat het kussen zijn eigenschappen geeft: stevigheid voor de veren en zachtheid voor het dons.

Een hoofdkussen moet de ondersteuning bieden die je nodig hebt voor een goede nachtrust. Deze ondersteuning hangt af van de fysionomie en de zwakheden van elk individu. In alle gevallen is het doel om de uitlijning van het hoofd, de nek en de wervelkolom te behouden.

Onderstaande tabel toont de meest voorkomende verhoudingen van veren en dons in hoofdkussens.

SamenstellingComfort
100% verenStevig
70% veren - 30% donsZacht
70% dons - 30% veerZeer zacht
Deux oreillers en plumes dans un lit
Hoe kies ik het juiste donzen kussen? Volg de gids!


Zoals je kunt zien, hoe hoger het aandeel dons in de vulling, hoe pluiziger en zachter het kussen.

Qua prijs zijn kussens met ganzen- of eendenveren duurder dan synthetische kussens. Merk ook op dat de prijs van eendendons aanzienlijk lager is dan die van ganzendons, dat gewilder en zeldzamer is op de markt.

Waarom kiezen voor een kussen met veren?

Als je je afvraagt welk materiaal je moet kiezen voor een hoofdkussen, zijn natuurlijke hoofdkussens bijzonder populair vanwege hun onvergelijkbare zachtheid en soepelheid. Ze passen zich gemakkelijk aan aan de bewegingen van de slaper tijdens de slaap. Maar afgezien van dit essentiële criterium, wat zijn de andere voordelen van dit type product?

  • Zeer gemakkelijk onderhoud

    In tegenstelling tot traagschuim- of latexproducten kun je veren kussens in de wasmachine wassen. Idealiter om de 3 of 4 maanden, tegelijk met uw dekbedden. Deze frequentie van wassen in de wasmachine (wees voorzichtig, kies een delicaat programma) is nodig om de huisstofmijten te elimineren die zich regelmatig voortplanten in beddengoed.

  • Belangrijke duurzaamheid

    Door de kwaliteit van hun behandeling kunnen natuurlijke hoofdkussens tot 10 jaar meegaan, met zorgvuldige, regelmatige verzorging. Dat is even lang als de levensduur van de hele matras en bodem.

  • Isolerend en ademend materiaal

    Hoofdkussens gemaakt van veren en dons hebben bekende thermoregulerende eigenschappen, dus je kunt afscheid nemen van overmatige warmte in de nekstreek! Ze zijn ook van nature luchtdoorlatend, waardoor transpiratievocht gemakkelijk wordt afgevoerd.

  • Een woordje over kinderen

    Voor een rustige nachtrust met een jong kind kies je een kussen met weinig vulling, maat 40x60 cm. Met een bolster voor extra zijdelingse steun en een goed dekbed is je kind zo comfortabel als maar kan. Regelmatig onderhoud van het kussen is belangrijk voor jonge kinderen, om het risico op huisstofmijtallergieën te voorkomen.

Tijk en accessoires

De kussensloop speelt een belangrijke rol in het voorkomen dat de vulling ontsnapt. De dichtheid van het weefsel moet daarom zo hoog mogelijk zijn. Wit perkal katoen is het beste, met 80 draden per cm² stof. Deze weving houdt zelfs de kleinste veertjes vast, zelfs tijdens een kussengevecht!

Bovendien is een tijk van wit katoen gemakkelijk te onderhouden en bestand tegen regelmatig wassen op hoge temperaturen, zodat je in een gezond en comfortabel bed kunt slapen.

Uw donzen kussen geleverd op ID Market

Laat uw mening achter op IDMarket.com en vind goedkope kussens, beschikbaar tegen de beste prijs. Ontdek ons volledige assortiment beddengoed en linnengoed: we hebben een breed scala aan producten op voorraad voor rechtstreekse levering vanuit Frankrijk.

Meer advies nodig? Bekijk dan deze andere gidsen die u misschien interesseren:

- Waarom kiezen voor traagschuim kussens?
- Hoe maak je je kussens schoon?
- Hoe vaak moet je je kussens vervangen?
- Handleiding bij het kiezen van een matrasbeschermer
- Handleiding bij het kiezen van een dekbed