Slaap je al een tijdje niet zo goed, maar weet je niet zeker waarom? Het is een mysterie... Is het misschien tijd om je hoofdkussen te vervangen? Hoofdkussens hebben een beperkte levensduur, om verschillende redenen! Slijtage aan de ene kant, hygiëne aan de andere kant - wanneer moet je je hoofdkussen vervangen? Volg ons advies om erachter te komen of je je kussen meteen moet weggooien, of dat het je nog steeds een goede nachtrust kan garanderen. Natuurlijk, als je al een beslissing hebt genomen, aarzel dan niet om naar onze gids te gaan om je hoofdkussen tegen de beste prijs te kiezen.

Hoe lang gaat een kussen mee?

Om te weten of je je hoofdkussen moet vervangen, is het belangrijkste criterium om rekening mee te houden hoe oud het is. De gemiddelde levensduur van een kussen is 2 of 3 jaar. Maar dit moet natuurlijk als een indicatie worden beschouwd, aangezien het om relatief verschillende gevallen gaat.

  • Synthetische hoofdkussens

    Synthetische hoofdkussens hebben een relatief korte levensduur en moeten ongeveer om de 6 maanden worden vervangen. Daarna verliezen ze hun molligheid en zachtheid, omdat de vezel waarvan ze gemaakt zijn platter wordt en niet meer terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm. Het verlies aan comfort door een slechte slaaphouding kan leiden tot nek- en rugpijn. Ontdek onze selectiegoedkope hoofdkussens voor hernieuwd comfort.

  • Ergonomische latex of schuimrubberen hoofdkussens

    Ergonomische traagschuim hoofdkussens gaan tot 2 à 3 jaar mee. Deze lange levensduur is te danken aan de superieure weerstand van latex of schuim tegen samendrukking. De stevige ondersteuning van de nek en neklijn is kenmerkend voor een ergonomisch kussen, waardoor je een comfortabele positie in bed kunt behouden. Als je de prijs hebt betaald, kan je kussen vaak meer dan 3 jaar meegaan. Houd er wel rekening mee dat dit alleen geldt als je het dagelijks goed verzorgt, bijvoorbeeld door het af en toe in de wasmachine te stoppen.

  • Kussens van veren of dons

    Hoofdkussens met een natuurlijke vulling (dons of veren) worden duurder verkocht en kunnen lang worden gebruikt, tot wel 10 jaar, afhankelijk van de fabrikant! Ze zijn echter moeilijker te onderhouden omdat ze niet zo vaak gewassen kunnen worden als hun voorgangers, vooral niet in de wasmachine. In elk geval is chemisch reinigen te verkiezen voor veren en dons, omdat water de neiging heeft om dit mooie slaapmateriaal te beschadigen. Uiteindelijk is het eerder de hygiëne dan de levensduur die bepaalt wanneer je een kussen met natuurlijke vulling moet vervangen.

Wanneer moet je een kussen weggooien?

Ongeacht het model moeten je hoofdkussens regelmatig worden gereinigd, net als alle andere elementen van je beddengoed. Alleen een onberispelijke hygiëne van het beddengoed kan ervoor zorgen dat matrassen, beddengoed, dekbedovertrekken en kussenslopen lang meegaan. Anders kan de proliferatie van huisstofmijt in het beddengoed, en vooral in de kussens waar ze zich ophopen, zelfs een negatief effect hebben op je gezondheid.

Als je bijzonder gevoelig bent voor huisstofmijt, of zelfs allergisch, aarzel dan niet om een kussen te kiezen dat behandeld is tegen huisstofmijt en bacteriën.

Het tweede hygiëneprobleem met hoofdkussens is dat ze op den duur geel worden. Ze ontwikkelen ook min of meer onuitwisbare kringen op de plekken waar je je nek laat rusten als je slaapt.

Als dit soort vlekken niet verdwijnt na het wassen, is het tijd voor een nieuw kussen!

Tot slot is hier ons advies over de vraag of je je kussen meteen moet wegdoen.

un oreiller neuf, bien moelleux, posé sur un lit
Ontdek al onze tips om je hoofdkussen te vervangen!

Test de zachtheid en het comfort van je kussen

Ga op uw bed liggen (bij voorkeur op een stevige matras) in uw favoriete houding. Vraag jezelf af of je houding ergonomisch correct is en je een goede nachtrust geeft. Als dat zo is, goed gedaan! Je ruggengraat en nek zullen je dankbaar zijn. Als je daarentegen na een tijdje nek- of rugpijn krijgt, zijn je nachten en je gezondheid in gevaar! Overweeg dan om een ergonomisch traagschuim hoofdkussen te kopen.

Je kussen testen op loft en traagschuim

Dit keer is het een kwestie van specifiek je kussen testen om te zien of het nog steeds geschikt is. Vouw het op uw bed dubbel en leg er een licht voorwerp op. Als uw kussen zich vanzelf aanpast en zijn vorm terugkrijgt door het voorwerp dat u erop legt om te kantelen, dan is het schuim of de vulling nog nieuw genoeg voor dagelijks gebruik.

Dus heb je net je kussens getest en ben je van plan om nieuwe te kopen? Bekijk dan onze andere kussentips:

- Waarom traagschuim kussens kopen?
- Waarom veren kussens kopen?
- Hoe verzorg en was je je kussens?
- Criteria voor het kiezen van een matrastopper
- Criteria voor het kiezen van een dekbed