Ben je op zoek naar comfortabele, design eetkamerstoelen om je interieur te verfraaien? Maar moet je stoelen met of zonder armleuningen kiezen? Als je jezelf deze vraag stelt, is dat waarschijnlijk omdat comfort voor jou een topprioriteit is, zelfs nog voor de prijs.

Maar armleuningen zijn niet het enige dat een stoel comfortabel maakt. De hoogte van de rugleuning en de bekleding van de zitting maken ook een verschil. En van alle verschillende stoelstijlen is een ergonomische stoel zeker de beste op het gebied van comfort.

Om je te helpen bij je keuze en om te voorkomen dat je een partij ongeschikte stoelen moet leveren, volgt hier een overzicht van de voor- en nadelen van stoelen met en zonder armleuningen.

Stoelen met armleuningen voor optimaal comfort

- Voordelen van stoelen met armleuningen

Het spreekt voor zich dat een stoel met armleuningen je meer comfort biedt. Of ze nu gemaakt zijn van staal, metaal of hout, de armleuning biedt essentiële ondersteuning bij het gaan zitten of opstaan. Ze bieden ook een natuurlijke ondersteuning voor de onderarmen, waardoor zitten ergonomischer wordt.

Stoelen met armleuningen worden vooral aanbevolen voor oudere mensen of mensen met beperkte mobiliteit.

Het is ook veiliger voor jonge kinderen om erop te zitten, omdat de armleuning als een barrière fungeert om te voorkomen dat ze vallen.

Een ander voordeel is het dubbele gebruik: een stoel met armleuningen rond de eetkamertafel kan ook worden gebruikt als fauteuil in de woonkamer of in een kantoor om thuis te werken. Vooral als je kiest voor stoffen of fluwelen modellen met een hoge rug.

Omdat de armleuningen rechtstreeks verbonden zijn met de stoelpoten, is een perfecte stabiliteit gegarandeerd.

- Nadelen van stoelen met armleuningen

De nadelen van een stoel met armleuningen zijn dat hij niet veel plaats inneemt in je eetkamer en dat je niet genoeg ruimte hebt rond je tafel. Een stoel met armleuningen is gemiddeld 10 cm breder dan een stoel zonder armleuningen. Hij is ook vaak hoger, wat het moeilijk kan maken om onder de tafel te schuiven.

Om een beetje vals te spelen met de voetafdruk van je stoelen, kun je altijd kiezen voor een lichtgekleurde stoffen bekleding, zoals wit, en een slank onderstel. Houten meubelen uit de Scandinavische collectie, met hun vloeiende lijnen, zijn perfect om een lichtere, slankere stijl te creëren.

Je zult echter niet hetzelfde aantal stoelen met armleuningen rond de eetkamertafel kunnen plaatsen als stoelen zonder. De oplossing kan zijn om deze bredere stoelen alleen aan het uiteinde van de tafel te plaatsen.

Het is ook goed om in gedachten te houden dat een armleuning een zitbreedte definieert die misschien niet voor iedereen geschikt is, vooral niet voor de sterkste mensen.

Zoom sur une chaise avec accoudoirs et une autre sans.
Stoelen met of zonder armleuningen: ID Market helpt je kiezen!

Tot slot kan de prijs hoger zijn voor sommige zeer design modellen.

Stoelen zonder armleuningen: vloeiendheid en compactheid

- Voordelen van een stoel zonder armleuningen

Qua design biedt een stoel zonder armleuningen veel meer mogelijkheden. Hoge of lage rugleuning, stoffen bekleding met of zonder patroon, houten of zwart metalen poten, rechte, gekruiste of sledepoten... noem maar op. Industriële, Scandinavische of vintage stijl, het is aan jou om de collectie te kiezen die bij je inrichting past.

En omdat het niet veel ruimte inneemt, geeft het de ruimte meer vloeiendheid en past het gemakkelijk in elke eetkamer. Je hoeft niet te spelen met kleur en te kiezen voor wit om de ruimte te vergroten. Je kunt gaan voor zwart en een moderne stijl.

De armloze stoel past ook op elke tafel en schuift er gemakkelijk onder om ruimte te besparen.

En omdat ze een eenvoudiger ontwerp hebben, zijn ze vaak goedkoper dan een stoel met armleuningen.

- Nadelen van stoelen zonder armleuningen

Het enige nadeel van een stoel zonder armleuningen is dat hij minder comfortabel is. Maar met de juiste rugleuninghoogte en zitvulling is je set eetkamerstoelen net zo comfortabel. Er bestaan immers zelfs bureaustoelen zonder armleuningen. Denk je van niet? Wanneer wordt je set stoelen geleverd?

De juiste stoelen kiezen :

- Hoe kies je de juiste Scandinavische stoelen?
- Hoe kies je de juiste moderne stoelen?
- Welke kleur voor je stoelen?
- Effen of niet bij elkaar passende stoelen?