Wil je graag moestuinieren in een kas? Als je het hele jaar door verse seizoensgroenten wilt, is een broeikas de beste manier om je zaailingen te beschermen tegen het winterweer... Tomaten, aardappelen, courgettes, uien, aubergines, sla, knolselderij, erwten, bloemkool... Je hebt keuze te over als het op groenten en fruit aankomt! Je kunt ook bloemen en kruiden kweken in een kas. Maar hoe kiesje de juiste kas? In deze gids vind je al het advies van ID Market over hoe je met succes je planten en zaailingen kunt kweken en de moestuin van je dromen kunt creëren!

Hoe kweek je zaailingen in een kas?

Wil je een kas installeren in je moestuin om de groei van je zaailingen te versnellen? Een kas geeft je groenten het hele jaar door warmte en bescherming. Overdekt kweken betekent dat je je groenten en fruit het hele jaar door kunt kweken en beschermen tegen het gure winterweer (vorst, wintertemperaturen, vochtigheid, regen).

Het ontkiemen van zaden is een cruciale fase in het succes van een moestuin. Het houdt in dat je de zaden in de grond zaait en de juiste omstandigheden creëert om ze te laten ontkiemen en ontwikkelen... Voor succesvol zaaien gebruik je een speciale fijne zaaimix en geef je regelmatig water om de groei van je zaden te stimuleren.

Hoe zaai je zaden in een kas? Je kunt verschillende bakken gebruiken om je zaden in een kas te laten groeien:

Emmers

Plaats 2 of 3 zaden in elk bekertje en bedek met potgrond. Geef de bekers vervolgens water (een klein beetje water is genoeg). De zaden moeten niet te diep in de grond begraven worden. De diepte moet 2,5 keer de grootte van het zaadje zijn.

Een zaadbakje

Met dit apparaat kunnen meerdere zaden tegelijkertijd worden gezaaid. Het wordt meestal gebruikt om langzaam kiemende planten te planten, zoals tomaten of aubergines. Houten of plastic bakjes worden gebruikt om een zaadbakje te maken.

Zodra het zaad is ontkiemd en de eerste blaadjes zijn verschenen, is uitplanten essentieel (in de moestuin).

Let op: in kassen is het belangrijk om de beplanting zorgvuldig te organiseren en ruimte tussen de planten te laten. Dit helpt ziekten voorkomen en stimuleert de planten om zich goed te ontwikkelen.

Une serre abritant un potager avec des légumes, des plantes aromatiques et des fleurs
Volg ons advies over wat te planten in een kas

Welke planten moet ik kweken in een kas?

Welke planten moet ik kweken in een kas? Om de moestuin van je dromen te creëren, kies je planten op basis van je smaak en behoeften... Prei, radijs, asperges, knolselderij, erwten, courgettes, pompoenen, uien, sperziebonen, koolraap... Er zijn oneindig veel groenteplanten!

In een groentetuin zijn de meest voorkomende groenten tomaten, komkommers, aubergines, sla, aardappelen, knolselderij, koolrabi, enz. Natuurlijk geldt: hoe groter de oppervlakte van je kas, hoe meer je je gewassen kunt diversifiëren.

Een kweekkalender zal erg handig zijn om je te helpen je zaailingen in de kas op het juiste moment te plannen.

Als algemene regel geldt dat je het beste groenten met dezelfde behoeften in dezelfde kas kweekt, om het onderhoud te vereenvoudigen.

Tomaten, aubergines, paprika's, koolrabi, spinazie, muskaatpompoen, sla en radijs worden bijvoorbeeld begin maart gezaaid.

Welk fruit kan ik kweken in een kas?

Sommige fruitsoorten zijn geschikt om in een kas te telen. Dit zijn onder andere meloenen en aardbeien (te planten in maart/april). In een kasmoestuin kunnen meloenzaailingen vanaf half maart worden gezaaid (Noord-Frankrijk). In Zuid-Frankrijk wordt gezaaid rond april/mei. Meloenen worden vaak verkocht als zaailingen, klaar om geplant te worden. In dat geval moet je wachten tot half mei om ze te planten (met een afstand van 80 cm tussen elke plant). Om goed te groeien hebben meloenen vruchtbare grond nodig die rijk is aan voedingsstoffen (humus), zon en warmte..

Welk fruit kan ik in een kas kweken? In een moestuin kun je ook citroenbomen, Chinese guaves en oude vruchten (bessen en kleine vruchten) kweken die in Europa weinig bekend of vergeten zijn.

Welke aromatische planten kan ik het beste kweken in een kas?

Wil je de smaak van je gerechten versterken met aromatische planten? Welke aromatische planten kun je het beste onder glas kweken? De eenvoudigste manier om ze bij de hand te houden is door ze in een kas of in potten te kweken. Om het onderhoud te vergemakkelijken en de kasruimte optimaal te benutten, kun je ze op een kweekplank zetten.

Hier zijn een paar voorbeelden van planten om in september te zaaien: zuring, dragon, tijm, bieslook, koriander, rozemarijn..

Basilicum kan in mei buiten worden geplant, wanneer de temperaturen beginnen te stijgen. Hetzelfde geldt voor munt, die in potten moet worden geplant als de grond warm genoeg is.

Welke bloemen kan ik kweken in een kas?

Wat is er leuker dan het hele jaar door te genieten van prachtige bloemen om je huis mee te versieren? Welke bloemen kan ik het beste kweken in een kas? Om met succes bloemen te kweken in een kas, moet je je echter houden aan een nauwkeurig kweekschema en grote temperatuurschommelingen vermijden. Er is een breed scala aan bloemen om uit te kiezen. Eenjarige bloemen zijn onder andere dahlia's, zoete erwten, korenbloemen, begonia's, fuchsia's, primula's, brugmansia's, etc. Deze bloemen moeten in maart worden geplant, zodra de vorst voorbij is.

Tip: zaai de zaden eerst in potjes om ze warm te houden en het uitplanten te vergemakkelijken.