Je hebt je zomergewassen in juli geoogst en nu vraag je je af hoe je in augustus verder moet met planten? Als je een kas hebt, maar niet weet wat je moet planten, is dit het moment om onze kaskalender voor groenten en fruit te bekijken. Wat te planten in augustus Welke groenten moet ik planten in augustus? Zorg er in de zomer voor dat je plant in de koelere uren van de dag in plaats van de hete: je zult het comfortabeler hebben en je tuin zal je dankbaar zijn!

Onthoud:"In augustus is het goed om sla en lente-uitjes te plukken". Dat zou je op weg moeten helpen naar heerlijke oogsten en recepten! Omdat groenten en fruit in augustus speciale zorg nodig hebben vanwege de mogelijke hitte, helpt ID Market je met een lijst van groenten en fruit die je moet verwennen voor een betere productie. Ontdek welke zomergroenten je moet planten of zaaien op het hoogtepunt van het zomerseizoen met onze groenten- en fruitkalender voor augustus.

Welke groenten planten in augustus?

Planten in augustus garandeert een goede oogst enkele weken later. Hoe meer je de seizoensgebondenheid respecteert, hoe meer je zult genieten van het eten van bepaalde groenten in augustus, net wanneer de geweldige herfstrecepten (potées, gratins, pot-au-feu, enz.) beginnen te verschijnen om ons op te warmen.

Denk eraan: net als in de vorige maand kun je kool (spruitjes, broccoli, bloemkool, Chinese kool, sluitkool), prei en salades in rijke grond blijven planten.

Ontdek in de onderstaande tabel welke groenten in augustus in het seizoen zijn:

Augustus groenten om te zaaien en te plantenOnze kweektips
KoolraapZaai je februari zaailingen in de volle grond, onder een afdak of in de volle grond. Plant 15 tot 20 cm uit elkaar. Wintervariëteiten: zaaien in rijen, in ondiepe voren (1 cm). Halfschaduw.
Winterwortelen
(De Colmar, Nantaise, Chantenay en Major)
Winterwortelen worden gezaaid in een groef van 1 cm diep. Strooi de zaden uit, dek af en druk licht aan. Tip: laat de zaden 48 uur weken voor het zaaien. Zon tot gedeeltelijke schaduw.
Voorjaarskool
(Cœur de Bœuf des Vertus, d'Étampes, de Pontoise, enz.)
Verspreid de zaden in een kwekerij en bedek ze met 1 tot 2 cm leem zonder in te pakken. Aarzel niet om compost aan de grond toe te voegen.
Winter witlofZaaien aan het begin van de maand, op 5 à 6 cm van elkaar, daarna verspenen in kluiten onder glas eind augustus. Plant 25 cm uit elkaar. Rijke, losse grond. Goed water geven en in de gaten houden als ze niet onder glas staan.
VenkelLaatste zaaiingen begin augustus, of laatste maand van uitplanten vanaf maart zaaiingen. Rijke, verse, losgemaakte grond. 40 cm ruimte tussen de rijen. Eén plant om de 20 cm. Water geven en ontharen.

Fenouil commun prêt à récolter

Er is genoeg om heerlijke recepten te maken met je oogst van wortelen, paprika's, snijbiet, courgettes, aubergines, tomaten en komkommers. Probeer eens een heerlijke worteltaart, een taart van courgette en geitenkaas of een gratin van snijbietbladeren en kokosmelk!

Variétés diverses de carottes du potager

Welk fruit moet ik planten in augustus?

Als het gaat om fruit dat in augustus in het seizoen is, zijn er maar weinig fruitbomen die het leuk vinden om in de hitte van de zomer geplant te worden. Ze kunnen zelfs stress ondervinden van overmatige hitte. De herfst blijft het ideale seizoen voor het planten van fruitbomen!
Je kunt een fruitboom echter op elk moment van het jaar met de grond verplanten, zolang je ervoor zorgt dat je de grond van de oorspronkelijke pot rond de wortels laat zitten.
Je kunt ook fruit oogsten in augustus, en dan vooral het resultaat van je tuinierinspanningen en de zorg die je je bomen geeft.
Dus, afhankelijk van wat je dit jaar hebt geplant, kun je genieten van pruimen, mirabelpruimen, abrikozen, perziken, kersen en misschien zelfs een paar bosbessen.

Consommer en août le fruit de sa production : les framboises

Welke kruiden moet ik planten in augustus?

Augustus is nog steeds een goede maand om kervel, peterselie en engelwortel te planten voor je aromatische planten en kruiden, die de perfecte finishing touch zullen geven aan al je recepten.

Kruiden om te planten in augustusOnze kweektips
KervelZon of halfschaduw. Koele, goed doorlatende grond. Zaaien in compost. Groeivoor 2 cm diep. Zaai licht en laat 20 cm tussen de planten.
EngelwortelZaai vers geoogste zaden in de volle grond, spaarzaam afdekken. Houd het zaaisel licht vochtig en houd het in de gaten. Zon en halfschaduw
PeterseliePeterselie kan nog in augustus gezaaid worden. Zeef potgrond over de zaden (2 cm). Zodra er 3 of 4 blaadjes zijn verschenen, uitdunnen en 20 cm tussen elke plant laten.

L’angélique officinale, une ombellifère aromatique appréciée

Wist je dat? Kruiden kunnen niet alleen worden bewaard door ze te drogen en in te vriezen, maar ook door ze te bewaren in olie of zout. Welke methode je ook kiest, zet je kruiden niet te vol.

Praktische tips voor tuinieren in augustus

In augustus is er veel onderhoud te doen in de moestuin:

  • Zaai groenbemesters als je daarvoor ruimte hebt: phacelia, fenegriek, tuinboon, witte mosterd, enz;
  • Verplant de zaailingen van de vorige maand: prei, sla, kool, enz
  • Aardappelen oogsten: even laten drogen voordat je ze binnenhaalt;
  • Houd de meloenen in de gaten: laat geen bladeren ze verbergen voor de zon;
  • Breng je pompoenen omhoog zodat ze geen contact meer hebben met de grond;
  • Houd tomatenplanten in de gaten voor uitlopers;
  • Geef tot slot water als het weer warmer wordt.


Met onze lijst van groenten en fruit om te planten of te zaaien, heb je alles wat je nodig hebt om beter te eten en te genieten van lokale producten waarvan je weet waar ze vandaan komen!

Voor meer informatie over seizoensgebondenheid:
Wat te planten in mei?
Wat te planten in juni?
Wat te planten in juli?
Wat te planten in september?