De lente is het seizoen van bloeien, oogsten en zaaien. Je moet niet alleen genieten van het seizoensfruit en de groenten die al in de tuin groeien (artisjokken, wortelen, aardbeien, enz.), maar ook vooruitkijken naar toekomstige oogsten. Elk moment van de lente is anders, dus laten we ons richten op mei. Wat moet ik planten in mei? Wat moet ik zaaien in mei? Als je een tunneltuinkas hebt en niet weet wat je in deze periode moet planten, hebben we alle informatie die je nodig hebt om een geweldige moestuin te creëren. Deze kalender met seizoensfruit en -groenten in mei zal je goed van pas komen.

Maar voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om bekend te zijn met de bijzonderheden van deze maand. Hoewel mei synoniem is met de terugkeer van mooi weer, kan het een wrede maand zijn. Pas op voor de IJsheiligen, die de eerste zaaiingen kunnen verpesten. Tot Sint Pancrace (11 mei), Sint Mamet (12 mei) en Sint Servais (13 mei) voorbij zijn, moet je je jonge scheuten beschermen. Een tuinkas kan heel effectief zijn tijdens deze periode. Als je je goed voorbereidt op deze kille periode, hebben je aanplantingen in mei niets te vrezen en kun je in de zomer of herfst genieten van de vruchten van je arbeid.

Kalender van groenten om te planten in mei?

Eerste stap: groenten planten in mei. Voor heerlijke groenten is het belangrijk om de seizoenen te respecteren. De groenten die in mei in het seizoen zijn, zijn artisjokken, bloemkool, wortelen, enz. Maar in deze tijd van het jaar moet je ook denken aan het planten van zomer- en herfstgroenten.

Meigroenten om te zaaien en te plantenKweektips
Rode bietZaai in rijen om de 5 cm in ondiepe voren. Zet de rijen ongeveer dertig centimeter uit elkaar.
RapenZaai elke 2 tot 3 cm een zaadje in een groef van 1 cm diep. Zet de rijen 30 cm uit elkaar.
Cucurbitaceae: Pompoenen, pompoenen, enzZaai 2 tot 3 zaden per gat. Laat een straal van 3 cm rond elke zaailing.
DwergbonenZaai in rijen, één boon om de 5 cm. Zet de rijen 50 cm uit elkaar.
ZomersaladesZaaien op rijen met 40-50 cm tussenruimte. Zodra de eerste blaadjes verschijnen, uitdunnen en minstens 25 cm tussen elke rij laten.
Aardappelen (de nieuwste variëteiten: melody, vitelotte, rouge de Flandres, etc.)Plant de gekiemde knollen in rijen in een groef van ongeveer 15 cm breed. Houd 40 cm afstand tussen elke plant en 60 cm tussen elke rij.
PreiZaaien met de hand, daarna uitplanten als ze 1 cm in doorsnee zijn: de wortels terugsnijden tot 1 cm en 10 cm diep uitplanten in rijen. Laat 10 cm tussen elke plant en 30 cm tussen elke rij.


Naast deze populaire groenten, die gemakkelijk te kweken zijn, kunnen in deze tijd van het jaar ook andere, meer winterharde soorten worden gezaaid, zoals patisson, pastinaak en maagdenpalm

Le pâtisson, aussi appelé l’artichaut d’Espagne

Kalender van fruit om te planten in mei?

Veel vruchten zijn in mei in het seizoen, zoals kersen, kiwi's en aardbeien, maar sommige gewassen kunnen ook in deze tijd van het jaar worden gekweekt.

Fruit om te planten in meiKweektips
Watermeloenen en meloenenZaai in goed losgemaakte grond. Laat 1 m tussen elke plant.
AardbeienPlant aardbeiplanten in rijen op terpen en laat genoeg ruimte tussen elke terp om het plukken te vergemakkelijken. Mulch de heuvel om te voorkomen dat het fruit in contact komt met de grond. Dit voorkomt ook de verspreiding van onkruid.



La pastèque peut peser jusqu’à 20 kg

Mei is niet de beste tijd van het jaar om fruit te zaaien, maar als het je lukt om goede watermeloenen te kweken, zullen ze in de zomer erg in de smaak vallen.

Kalender van kruiden om te planten in mei?

Vergeet naast fruit en groenten in mei ook kruiden niet. In feite is deze maand een goed moment om veel verschillende soorten kruiden te planten, die het verschil zullen maken voor je recepten.

Kruiden om te planten in meiKweektips
BasilicumZaaien op een warme, zonnige plek bij een temperatuur van 20°C.
RozemarijnZaaien in de volle grond of een plantje uit de winkel herplanten.
KervelZaaien in voren van 2 cm diep. Laat 20 cm tussen elke rij.
TijmZaaien in de volle grond. Uitdunnen tot 5 cm. Vijf weken na opkomst uitplanten in regels met 20 cm tussenruimte.
Marjolein en zuringZaai 4 tot 5 zaden om de 15 cm in een groef van 1 cm diep. Zet de rijen minstens 30 cm uit elkaar. Wanneer de plantjes opgekomen zijn, dun ze dan uit tot 30 cm van elkaar.

Pieds de basilic, l’herbe indispensable à la confection de délicieuses pizzas

Uw tuin verzorgen in mei

Mei is een drukke bloeiperiode, dus er is veel onderhoud te doen in de moestuin:

  • Fruitstruiken mulchen
  • Fruitbomen uitdunnen
  • Kassen beluchten De eerste zaailingen uitdunnen


Je kent nu de lijst van groenten en fruit die je in mei kunt planten, maar de rest van het jaar zijn er nog veel meer gewassen om te kweken. Voor meer informatie:

Wat te planten in juni
Wat te planten in juli
Wat te planten in augustus
Wat te planten in september