Het is juli en je hebt al de vruchten kunnen plukken van al je harde werk en beplanting van de afgelopen maanden. Neem voor het tuinieren in de zomer bepaalde voorzorgsmaatregelen: zorg ervoor dat je niet in direct zonlicht werkt en vraag, indien mogelijk, hulp aan je kinderen of kleinkinderen! Het is een geweldige kans om samen te leren tuinieren. Wat moet je planten in juli? Wat moet je zaaien in juli? Maar vooral, hoe doe je dit soort planten in een kas? Heb je thuis een tunnelkas? Dan is dit het moment om hem goed te gebruiken voor je zomergroenten!

Planten op het hoogtepunt van de zomer heeft zijn eigen bijzonderheden: je zaailingen zijn klaar, en je denkt dat ze stoer zullen zijn? Maar pas op: een beetje warmte en ze kunnen verzwakken. Daarom raden we voor je groenten en fruit in juli aan om te tuinieren op de beste tijdstippen van de dag: voor de middag en na 16.00 uur, om te voorkomen dat je plantjes in juli worden blootgesteld aan buitensporige hitte. Jonge planten zullen dit waarderen en de productie zal er alleen maar beter door worden! Bekijk onze lijst met groenten en fruit om te verplanten of te zaaien, evenals onze seizoenskalender voor groenten en fruit voor juli, en zie hoe je moestuin met gemak groeit voor de winter!

Kalender met groenten om te planten in juli?

Wat is een betere manier om je groenten in juli in het seizoen te krijgen dan de beroemde seizoenskalender te respecteren? Een kas maakt de productie natuurlijk gemakkelijker, maar als je besluit om in juli te planten, is het nog steeds aan te raden om de aard van de groenten te respecteren. Je zult de smaak des te meer waarderen als je ze een paar maanden later eet. Hier is een tip over onze juligroenten... Weet jij hoe je kool moet planten?

Juli groenten om te zaaien en te plantenOnze teelttips
SpruitjesVoor alle koolsoorten geldt dat zaailingen die in mei zijn gezaaid, in juli kunnen worden geplant. Plant in rijke grond, 60 cm uit elkaar. Ingraven tot aan de bladeren. Aanprikken als de plant kwetsbaar wordt.
BroccoliMisschien heb je je broccoli al onder glas geoogst. Plant de zaailingen op een hoop en gebruik een goede meststof (organische mest) en plant tussen een paar slaplanten of korter groeiende groenten.
BloemkoolWintervariëteiten van bloemkool worden verplant door de planten 60 tot 80 cm uit elkaar te zetten in goede, vochtige grond die is aangestampt en verrijkt. Het gebladerte moet goed belucht worden om vocht (risico op meeldauw) te vermijden.
Chinese koolOf het nu gezaaid of geplant is, dit is Chinese kool: plaats de voren in een hoop. Plant in rijen in losse grond. Laat 30 tot 40 cm tussen de planten.
Verschillende slasoorten: sla, rucola, veldslaZaailingen kunnen nog steeds gezaaid worden: houd ze 15 cm uit elkaar. Als je gaat verplanten, pas dan op voor breekbare wortels. Mulch de grond om vocht vast te houden.
Winterradijs of zwarte radijsRadijs zaailingen kunnen tot half augustus in de grond geplant worden. Mulch en plant 25 tot 30 cm uit elkaar. Tip: hoe meer water je geeft, hoe minder scherp de radijs zal zijn.
PreiPrei plant je in juli om te oogsten aan het begin van de winter. Zet je zaailingen 30 cm uit elkaar, in groeven die 10 tot 12 cm uit elkaar staan. Geef grondig water.


Le chou brocoli, originaire du sud de l’Italie

Zoals je ziet, houdt juli van kool! Voor julirecepten en zomerse smaken kun je de vruchten van je oogst koken: zonnige groenten (courgettes, kerstomaatjes, een paar aubergines, enz.) kun je gebruiken om een authentieke zelfgemaakte ratatouille of heerlijke groentegratins te maken.

Laitue du potager

Welk fruit planten in juli?

Welk fruit is in juli in het seizoen? Het is niet de beste maand om fruit te planten, maar aardbeiplanten houden er wel van. Je kunt je aardbeiplanten van eind juli tot september in de grond planten, onder glas of buiten. Kies de mooiste planten, 9 tot 10 cm in diameter, zodat ze de stress van het verplanten niet hoeven te doorstaan. Voeg rijpe compost toe. Plant de kluiten en houd ze intact; geef water en mulch rijkelijk.

Plants de fraisier musqué

Aromatische kruidenkalender om in juli te planten?

Het goede nieuws is dat de meest voorkomende aromatische kruiden dol zijn op juli! Om al je recepten te verlevendigen, is het geweldig om je eigen kruiden te hebben. Je kunt ze fijn hakken en invriezen, of ze drogen zoals ze zijn en verpakken zodat je er het hele jaar door van kunt genieten.

Kruiden om te plantenOnze kweektips
Bieslook en lente-uitjesAfhankelijk van de zaaidatum kunnen je voorgeweekte plantjes in juli worden uitgeplant. Voeg rijpe compost toe en houd een afstand van 15 cm tussen de planten en 20 cm tussen de rijen aan.
KorianderGemakkelijk te kweken in de volle grond. Bedek de zaden met 1 cm fijne compost. Houd de grond vochtig en dun uit tot een afstand van 20 cm wanneer de planten 4 of 5 blaadjes hebben.
PeterseliePeterselie wordt gezaaid van maart tot augustus. Bedek de zaden met 2 cm gezeefde compost. Wacht tot de plantjes 3 of 4 blaadjes hebben en dun ze dan uit met 1 plantje per 20 cm.
BerenknoflookZaai heel licht: bedek de zaden met 1 cm verrijkte compost en geef water met een fijne appel. Wacht 4 jaar voordat je voor de eerste keer zaait en plant om de 20 cm een paar bollen.

Coriandre cultivée au jardin

Tuinonderhoud in juli

Er komt geen einde aan het moestuinonderhoud in juli! Het beste is om 's ochtends en 's avonds te tuinieren, zodat je niet voor niets water geeft of de grond zelfs "kookt". Je kunt dit doen door

  • Genereus water te geven, afhankelijk van hoe warm het is;
  • Watermeloenen te mulchen;
  • Aardperen, bonen, aardappelen en kolen te schoffelen en te wieden;
  • Aubergines, komkommers, pompoenen, meloenen en tomaten te snoeien;
  • Gaas of sluiers over gevoelige planten plaatsen.

Je hebt nu een lijst van groenten en fruit tot je beschikking, ideaal om te weten wat je in je tuin moet doen en hoe je dat moet doen, afhankelijk van je kook- en eetgewoonten. Een laatste advies: seizoenen komen en gaan! Let op de cycli van de maan. Het is altijd een goed idee om te planten en te verplanten als de maan afneemt. Pluk fruit en bladgroenten als de maan opkomt.

Wil je meer weten over de seizoensgebondenheid van een moestuin? ID Market brengt je verder:
Wat te planten in mei
Wat te planten in juni
Wat te planten in augustus
Wat te planten in september