De zomer heeft je zijn uitzonderlijk lekkere fruit en groenten gebracht, en het plantseizoen van september staat al voor de deur. In de moestuin verveel je je nooit! Heb je thuis een tunnelkas en geen idee wat je in je kasmoestuinmoet planten? Wat moet je planten in september? Wat moet je zaaien in september? Hoe organiseer je de dooi?

We horen vaak:"Regenachtig september, gelukkig zaaien"Dat is alles wat je moet onthouden! In sommige regio's kan september een regenachtige maand zijn, wat gunstig kan zijn voor je fruit- en groenteplanten in september. Hier vind je een lijst met fruit en groenten die je kunt overwegen voor je eigen producten en in je recepten! Volg de kalender met groenten en fruit die in september in het seizoen zijn en misschien ontdek je wel onverwachte herfstgroenten..

Kalender van groenten om te planten in september

Om te planten in september moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ontdek bij ID Market hoe je het groenteseizoen in september kunt volgen. Na het planten en verzorgen van je tuin kun je je producten met trots opeten!

Groenten die je kunt blijven planten in september: rapen, kool, venkel, bloemkool, enz

September groenten om te plantenOnze kweektips
ArtisjokVoor het beste resultaat is het aan te raden om de oogjes te verzamelen in plaats van ze te zaaien. Zonnige ligging. Diepe, goed gedraineerde grond. Voeg rijpe compost toe. Kies anjers met wortels en zet ze 1 meter uit elkaar. Druk aan, maak een bak rond de basis en vul met water.
Elke maand" roze radijsLaatste plantmaand voor de roze radijs. Zon en schaduw. Losse, humusrijke grond. Niet steenachtig. Onder een plastic tunnel, licht zaaien en uitzaaien. Grondig water geven. Stevige planten 15 cm van elkaar uitplanten.
Sla, rucola1 cm diep voorsteken. Zeer licht uitzaaien. Druk aan en geef water. De beste planten 30 cm uit elkaar planten in alle richtingen.
PastinakenPastinaken kunnen gezaaid worden tot september, afhankelijk van de regio. 1 cm groeven 40 cm uit elkaar. 3 tot 5 zaden om de 15 cm. Aandrukken en water geven bij regen. Uitdunnen tot 15 cm wanneer er 4 of 5 bladeren zijn. Mulch indien nodig.

Le bouton d’une fleur d’artichaut

Probeer voor recepten met seizoensgroenten in september eens bloemkoolkaaskoekjes, pompoensoep, in de oven geroosterde venkel met koriander, falafel met rode biet of gevulde aubergine..

Radis récoltés, avec leurs fanes

Fruitkalender voor september?

Helaas is september niet de beste maand om je seizoensfruit in de boomgaard te planten: je zult nog even moeten wachten. Blijf water geven op dagen dat de nazomerhitte zich laat voelen. Aan de andere kant is het wel een goed moment om te beginnen met het oogsten van het fruit van september: de druiven en amandelen zijn klaar!

Récolte de fruits en septembre : les amandes

Kalender van kruiden om in september te planten?

Goed nieuws! September is de perfecte maand om kruiden te planten:

September kruidenOnze kweektips
UiOp een heuveltje (10 cm). Lichte, drainerende grond. Zaaien of planten in de herfst in een mild klimaat. Breedwerpig zaaien, harken en water geven bij regen. Op 20 cm bladhoogte om de 8 cm in regels planten. Bollen: elke 10 cm planten zonder water te geven.
BieslookKleigrond, drainage. Zon of halfschaduw. Voren 2 cm diep. Licht zaaien, water geven met een fijne appel. Uit een emmer: plant in een gat dat 3 keer zo groot is als de kluit. Water geven en mulchen.
TijmKalkrijke, zanderige of steenachtige grond. Leg de zaden op de oppervlakte en bedek ze heel licht. Besproei met een beetje water. 2 maanden later uitplanten: leg het zaaibedje neer, druk aan en zet 20 cm uit elkaar. Vernieuw de planten om de 4 jaar.
DragonDe enige soort geurige dragon produceert geen zaden. Plant je gekochte potten gedurende de zomer en tot in september. Zonnige standplaats. Plant 20 cm uit elkaar.
ZuringZuring kan het hele jaar door geplant en geoogst worden, behalve tijdens vorstperiodes. Fijne compost, groeven van 1 cm. Bedek de zaden met aarde. Houd de grond vochtig. Zodra er 3 of 4 blaadjes verschijnen, om de 20 cm uitplanten.

L’oseille commune, heureuse au potager

Om je moestuin te verfraaien, moet je niet aarzelen om honingdragende bloemsoorten toe te voegen. Ze zijn nuttig voor de bestuiving, aantrekkelijk en natuurlijk afstotend voor bepaalde insecten en een lust voor het oog. Cosmos, borage, smeerwortel, anjers, zonnebloemen en Oost-Indische kers gedijen allemaal goed in je moestuin.

Tuinieren in september

September is een drukke maand in de moestuin! Na het planten kan een hele reeks taken worden uitgevoerd:

  • Uitdunnen en overplanten van zaailingen die in de voorgaande weken zijn geplant
  • De composthoop opschudden
  • De laurier of salie uitknippen
  • Artisjokken en bieslook verdelen volgens je beplanting
  • Zelf zaden maken
  • De tunnel beluchten door hem open te zetten
  • Onkruid
  • Plaats insectengaas indien nodig
  • Geef water als het weer warmer wordt


Onze lijst met groenten en fruit zou je moeten helpen bij het kweken en onderhouden van je tuin! Nu is het jouw beurt om te beginnen met het kweken van je eigen groenten in een kas, zodat je het hele jaar door beter kunt eten!

Voor meer informatie:
Wat te planten in mei
Wat te planten in juni
Wat te planten in juli
Wat te planten in augustus