Als je in juni een moestuin wilt beginnen, heeft ID Market een lijst samengesteld met groenten en fruit die je in deze tijd van het jaar kunt zaaien en planten. Twijfel je niet langer over wat je moet planten in juni?

Tot de groenten en fruit van juni behoren abrikozen, kersen, tomaten, paprika's, broccoli, sperziebonen... Maar deze maand, die de terugkeer van warm, zonnig weer inluidt, is de perfecte tijd om de laatste lente- en zomergroenten te planten. Om je groenten en fruit beter te laten groeien in juni, kun je ze beschermen met een kleine tuinkas. In deze omgeving worden ze beschermd tegen insecten en zullen ze sneller groeien dankzij de grotere warmte. Ontdek al ons advies over kweken onder glas om ervoor te zorgen dat je het hele jaar door goede groenten en fruit uit de tuin eet.

Welke groenten moet ik planten in juni?

Vraag je je af welke groenten je in juni moet planten? Ten eerste is het belangrijk om seizoensgroenten te blijven planten in juni. Bovendien moet je je voorbereiden op het kweken van de groenten die iets later in de zomer komen.

Groenten in juniOnze kweektips
WortelenLater zaaien is nog steeds mogelijk in juni. Het risico bestaat echter dat ze zich minder goed ontwikkelen dan wanneer je in april of mei zaait.
TomatenOm een tomatenplant te planten: graaf een gat van 20 cm in het vierkant en 15 cm diep en zet de tomatenplant erin. Geef goed water. Zorg voor een staak per plant van minstens 1,5 m hoog.
PreiVerplant prei gezaaid in april of mei. Zet elke plant apart. Snijd de wortels terug tot 1 cm. Verplant in rijen van 10 cm diep. Zet de rijen 30 cm uit elkaar en de planten 10 cm uit elkaar.
Groene bonenZaai in rijen, één boon om de 5 cm. Zorg ervoor dat je de bonen niet te diep ingraaft. Laat minstens 50 cm tussen elke rij om het plukken te vergemakkelijken.
Sla (sla, andijvie, andijvie)Het is nog steeds mogelijk om in juni te zaaien, maar pas op: slazaden hebben moeite met ontkiemen als de temperatuur boven de 20 graden komt.
Als je zaailingen plant, begraaf ze dan niet te diep. Geef regelmatig water.
KomkommersZaai de zaden in een groef van 3 cm diep met een tussenruimte van 5 cm. Zorg voor een opbindsysteem.
CourgettesDoe 3 zaden in elke pot. Zet de potten 80 cm tot 1 m uit elkaar.


Vergeet naast deze lijst niet dat juni ook een goede tijd is om alle koolsoorten te planten: Chinese kool, bloemkool, broccoli, sluitkool, enz

Le chou pommé ou chou cabu

Welk fruit moet ik planten in juni?

Er is veel seizoensfruit in juni (aardbeien, kersen, abrikozen, perziken, rode bessen, enz.), maar het is niet de beste tijd om het te planten. Het enige fruit dat je nog kunt planten in juni zijn meloenen, als je ze in een tuinkas kweekt. Kies een zonnige plek en laat 80 cm tot 1 m tussen elke plant.

Le melon comme la citrouille fait partie de cucurbitacées

Welke aromatische kruiden moet ik planten in juni?

Voor dit soort planten is juni nog steeds het juiste seizoen. Het is belangrijk om aromatische kruiden niet te verwaarlozen, want zij maken je recepten zo lekker.

Kruiden om te plantenOnze kweektips
BasilicumUitplanten in potten. Bewaar basilicum op een warme, zonnige plek (20°C).
RozemarijnPlant in goed doorlatende grond. Zet in de zon, maar uit de wind. Vergeet niet om het eerste jaar regelmatig water te geven.
ZuringPlant in potten in verse, rijke grond.
PeterselieZaaien op regels in een ondiepe groef. Plant 20 cm uit elkaar.

Tuintips voor juni

Voor een goed gewasonderhoud moet je in juni ook wat werk verrichten in de moestuin. Dit is het moment om wortelgroenten (pastinaken, rode bieten, wortelen, enz.) en fruitstruiken (aardbeien, frambozen, enz.) uit te dunnen, zodat ze meer ruimte krijgen om te groeien. Denk er ook aan om tomaten-, meloen- en pompoenstengels terug te knijpen om te voorkomen dat er te veel stengels worden gevormd. Aarzel tot slot niet om je groenten vaker water te geven met het warme weer in juni.

Nu je deze kalender met groenten en fruit voor juni hebt, heb je alle informatie die je nodig hebt om te beginnen met je moestuin. Voor je het weet, eet je heerlijke groenten uit gecontroleerde bronnen.

Als je de andere seizoenen wilt respecteren, kan ID Market je verder helpen:

Wat te planten in mei
Wat te planten in juli
Wat te planten in augustus
Wat te planten in september