Ben je van plan om een zonnescherm aan de voorkant van je huis of bedrijfspand te installeren? Wilt u uw zonwering vervangen? Een zonnescherm is minder duur en minder omvangrijk dan een pergola, en biedt effectieve bescherming tegen de zon.

Maar voordat u een keuze maakt uit het grote aantal beschikbare modellen, moet u het advies van ID Market opvolgen. Op welke kenmerken moet u letten bij het kiezen van een zonnescherm? Kleuren, afmetingen, materialen... soms is het moeilijk om een keuze te maken, waarbij de kleurkeuze belangrijk kan zijn, vooral in het kader van de stedenbouwkundige voorschriften die van kracht zijn in uw regio.

Welke voorafgaande vergunning is vereist voor de bouw van een luifel of pergola? Wat zijn uw rechten? Dit is de samenvatting.

Een zonnescherm installeren: welke vergunning is vereist?

Als het installeren van zonwering op een gebouw triviaal lijkt, denk dan nog eens na. Net als de bouw van een pergola brengt de installatie van een zonnescherm veranderingen aan de buitenkant met zich mee, of het nu gaat om de voorkant van een huis of de voorkant van een bedrijfspand. Daarom is de boodschap duidelijk: je moet een voorafgaande werkverklaring indienen bij het gemeentehuis en je hebt ook een vergunning nodig voor het project.
Lever je aanvraag in bij het gemeentehuis of stuur het per aangetekende brief met ontvangstbevestiging. Een volledige aanvraag bestaat uit een CERFA 13703 formulier, minstens één projectieplan van je perceel en huis, foto's en een beschrijving van het project.

Zodra de aanvraag ongeveer een maand in behandeling is, ontvang je een antwoord van de Mairie. Als het antwoord positief is, kun je de verkregen bouwvergunning laten zien. Iedereen in je buurt of elders kan binnen de volgende 2 maanden beroep aantekenen. Het is daarom raadzaam om deze periode af te wachten voordat je met de bouw begint.

Let op: als je in een flatgebouw woont, heb je toestemming nodig van de vereniging van mede-eigenaars. De toestemming van de mede-eigenaar alleen is echter niet voldoende. Er is nog steeds toestemming nodig van het gemeentehuis.

Zoom sur le mécanisme d’un store banne
Heb ik toestemming nodig om een luifel te installeren?

Wat zegt de wet over stedenbouwkundige regels?

Het Burgerlijk Wetboek, het Wetboek van Ruimtelijke Ordening, het PLU... er zijn veel wetsartikelen met betrekking tot ruimtelijke ordening en ze verschillen sterk van gebied tot gebied.

Zoals je weet, mag je geen veranderingen aan je winkelgevel aanbrengen zonder een voorafgaande verklaring op het gemeentehuis.

Ben je van plan om je zonwering een andere kleur stof te geven? Zelfs het veranderen van de kleur van het zonweringdoek houdt in dat het uiterlijk van de buitenkant wordt veranderd, wat moet worden goedgekeurd door het gemeentehuis.

Over het algemeen wordt dit soort verzoeken geaccepteerd. Het is echter altijd raadzaam om uw plaatselijke PLU (Plan Local d'Urbanisme) en de artikelen van de Code de l'Urbanisme (stedenbouwkundige code) met betrekking tot uw verzoek te raadplegen. De geldende voorschriften zijn meer of minder streng, afhankelijk van het gebied, en het is essentieel om ze na te leven.

Voor een winkelgevel mag een terrasoverkapping met uitzicht op de openbare weg bijvoorbeeld niet minder dan 2,20 meter hoog zijn.

Als je woning zich in de buurt van opmerkelijk erfgoed, historische monumenten of geklasseerde sites bevindt, kan bovendien de toestemming van de Architectes des Bâtiments de France vereist zijn.

Pergola's

Wil je een pergola installeren op je terras om je te beschermen tegen de zon? De wet is zelfs anders voor een pergola dan voor een zonnescherm, omdat hiervoor een recht van overpad over de grond nodig is.

Net als voor luifels is voor pergola's minstens een voorafgaande verklaring van werken nodig als hun oppervlakte kleiner is dan 20 m².

Als het grondoppervlak van de pergola groter is dan 20 m² (hoewel er geen eigenlijke constructie is), is er nog steeds een bouwvergunning nodig. Je moet het betreffende CERFA-formulier invullen en een plan van het project bijvoegen. Wacht vervolgens op groen licht van je gemeente voordat je begint met de installatie van je pergola.

Als je twijfels hebt over het recht om dit type luifel te installeren, aarzel dan niet om contact op te nemen met de plaatselijke dienst ruimtelijke ordening.

Technische kenmerken waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een luifel:

- Hoe installeert u een luifel?
- Hoe kiest u de juiste hoogte voor uw luifel?
- Hoe reinigt u een luifel?
- Hoe repareert u een luifel?