Denk je erover om een zonnescherm op je terras te installeren? Elektrische of handbediende zonneschermen bieden een doeltreffende bescherming tegen de zon zonder je uitzicht te belemmeren. Met hun aluminium frame en polyester doek zijn ze bestand tegen de tand des tijds.

Met zoveel producten op de markt tegen zoveel verschillende prijzen, is het moeilijk om de juiste keuze te maken. Om u te helpen de juiste keuze te maken, volgt u de koopgids van ID Market over de kenmerken van een zonnescherm. Hoe installeer ik een luifel? Hoe hoog moet een luifel zijn?

Volg ons advies om de juiste hoogte, helling, overhang, het type bevestiging en de ideale locatie voor uw luifel te vinden.

Ontdek op IDMarket.com een ruim assortiment trendy producten met stijlvolle polyesterdoeken. Je vindt zeker een voordelige handmatige luifel die aan jouw wensen voldoet!

De hoogte van een luifel volgens zijn uitsteeksel

De hoogte waarop een luifel geïnstalleerd kan worden, hangt grotendeels af van de uitsteek van het doek. Een overstek van 3 tot 4 meter biedt de ideale bescherming tegen de zon, zodat u rustig kunt lunchen in de schaduw op uw terras. Zonneschermen met kortere overkappingen worden het best geïnstalleerd op balkons.

Wat de hoogte betreft, raden we over het algemeen aan om minstens 2 meter ruimte vrij te laten aan het uiteinde van het doek, ter hoogte van de draagstang, zodat je je vrij kunt bewegen. Het is een kwestie van rekenen en afstellen om de ideale positie voor de luifel te vinden, afhankelijk van de gewenste helling.

Positie van de luifel volgens helling

De helling van het zonnescherm biedt bescherming tegen de zon door schaduw te creëren op het terras. Zonneschermen met een hellingshoek van ongeveer 15° zijn perfect om voldoende schaduw te bieden zonder het uitzicht te belemmeren en om ruimte over te laten voor mensen om onderdoor te lopen. Deze hellingshoek is niet alleen esthetisch mooi, maar garandeert ook een goede weerstand tegen regen en wind.

De plaats van de luifel: bepaal de installatiehoogte

De positie van de luifel kan een aantal beperkingen met zich meebrengen: verlichting aan de voorkant van het huis, ramen of deuren, elektrische gordijnkasten, enz.
Plaats de luifel boven de verlichting, anders kunt u niet genieten van het licht op het terras.

Zonneschermen boven ramen worden meestal op een grotere hoogte dan gemiddeld geïnstalleerd (vooral als er een elektrische gordijnbox is), d.w.z. tussen 2,5 en 3 meter. Dit komt omdat er, naast de cassette, ook ruimte moet zijn voor de laadstang en de ingeklapte armen als de luifel gesloten is.

Store banne installé en hauteur pour protéger une terrasse des rayons du soleil
Hoe hoog moet uw voortent zijn? Ontdek al onze adviezen!

Wand- of plafondbevestiging?

Hoewel wandluifels het meest voorkomen, zijn er ook luifels met plafondboxen. Elektrisch of handmatig, dit type product is ideaal voor installatie onder een balkon.

Deze productkeuze kan ook handig zijn als je huis op de bovenverdieping een overstek heeft dat gebruikt kan worden om een zonnescherm te ondersteunen. Een van de voordelen van dit systeem is dat je geen gaten in de voorgevel hoeft te boren.

Als u de gaten niet erg vindt, is de muurbevestiging het meest gebruikelijke systeem waarmee u de hoogte van de luifel naar wens kunt aanpassen. Boor het gat wel boven eventuele obstakels (verlichtingsarmaturen, elektrische gordijndozen, etc.).

Professioneel advies adviseert om het rolgordijn in de taille van de voorwand te bevestigen. Wat is de gordel? Dit is de bovenkant van de muur, waar de breezeblocks over de hele breedte van de muur aan elkaar zijn geketend. De gordel is daarom een bijzonder stevige steun voor het gewicht van een zonwering.

Gevelwanden: verschillende steunen om te overwegen

Ter herinnering: een luifel bestaat niet alleen uit een polyester doek; hij kan ook een box hebben die aan de muur is bevestigd en mechanische armen waarmee het doek kan worden uitgevouwen, gespannen door een trekstang. Het totale gewicht van een aluminium luifel kan tussen 10 en 15 kg liggen.

Daarom is het belangrijk om het bevestigingssysteem aan te passen aan de ondergrond om een stevige afdichting te garanderen. Er zijn veel verschillende soorten gevelbekleding (pleisterwerk, hout of steen) en ze kunnen allemaal als steun gebruikt worden. Zorg ervoor dat je het bevestigingssysteem aanpast aan de ondergrond. Hout is natuurlijk gemakkelijker te boren dan steen.

Je moet er ook rekening mee houden dat elk gat diep genoeg moet zijn om de jaloezie op zijn plaats te houden. Door het gat moet je bij het windscherm kunnen om je pluggen te bevestigen en een sterke afdichting te maken.

Of u nu kiest voor een handmatige of elektrische zonwering, aarzel niet om een professional in te schakelen om u te helpen bij het installeren van uw zonwering. Hun advies is altijd welkom.

Alle kenmerken waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een voortent:

- Welke vergunningen zijn nodig om een voortent te installeren?
- Welke technieken zijn nodig om een voortent correct te installeren?
- Welke reinigingstechnieken zijn nodig voor een voortent?
- Welke technieken zijn nodig om een voortent te repareren?