Valt het installeren van een pergola met verstelbare lamellen in je tuin niet binnen je budget of je smaak? Wil je liever een luifel installeren die minder plaats inneemt?

Een monoblokzonwering (zonder box) of met een volledige box bestaat uit één doek dat om een draagstang gewikkeld is en is discreet wanneer de armen ingeklapt zijn. Om het te openen, hoeft u alleen maar een motor of een zwengel te activeren om de mechanische armen uit te vouwen die het doek spannen.

Beter dan elektrische gordijnen die je ramen volledig verduisteren, biedt een zonnescherm effectieve bescherming tegen de zon op je terras en zelfs binnenshuis als het doek volledig is uitgetrokken.

Of u nu op zoek bent naar een zonnescherm uit één stuk of een zonnescherm met een geïntegreerde box, een gemotoriseerd zonnescherm of een handmatig zonnescherm met een zwengel, met het ruime aanbod aan terraszonweringen op de markt weet u niet welke u moet kiezen

Donkere of lichtgekleurde luifel? Effen of gestreept? Klassieke modellen (een gestreepte luifel uit één stuk met een zwengel) of moderne modellen (een gemotoriseerde luifel in een effen kleur)? Hebt u hulp nodig bij het kiezen van de juiste voortent? Volg het waardevolle advies van ID Market.

Lichte of donkere kleuren?

De kleur van een luifeldoek is niet alleen een kwestie van esthetiek. Elke kleur heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Bent u alleen op zoek naar bescherming tegen de zon, of wilt u ook beschermd worden tegen het licht? Tegen de warmte?

Afhankelijk van de ligging van je terras is het licht dat het huis binnenkomt niet hetzelfde.

  • De zonwering die je zoekt

Om je vragen te beantwoorden: een goed acryldoek met een hoge weerstand tegen de zon kan bijna alle UV-stralen blokkeren als het van zeer goede kwaliteit is.

Donkergekleurde zonweringdoeken zijn echter effectiever tegen hitte dan lichtgekleurde stoffen. En ja, hoe vreemd het ook lijkt, het tegenovergestelde is waar voor kleding.

Luifeldoeken zijn ontworpen om zonnestralen op te vangen. Hoe donkerder de kleur, hoe meer deze de zonnestralen vasthoudt. Een witte luifel zal dus wat licht en warmte doorlaten. Als je bescherming wilt die 100% van de zonnestralen tegenhoudt, kies dan voor een zwart of grijs zonnescherm.

  • Blootstelling van je terras

Ligt je terras op het zuiden en is het in de zomer niet ademend? Om zoveel mogelijk zonnewarmte en felheid tegen te houden, kies je best voor donkere kleuren.

Als je terras op het westen ligt, volg dan hetzelfde advies als voor het zuiden. De middagzon is het heetst, dus kies je best voor een zonnescherm met een donkere stof om zoveel mogelijk UV-stralen tegen te houden.

De oostkant krijgt de ochtendzon. Je kunt je een lichtgekleurd doek veroorloven om je terras een frisse uitstraling te geven.

Op het noorden heb je nooit de zon in je ogen, dus je kunt het je veroorloven om de gordijnen open te laten. Om een beetje licht en warmte binnen te laten, kies je voor felle kleuren zoals wit, crème of geel.

Un store banne de couleur écru protège une terrasse du soleil
Welke kleur zonwering moet ik kiezen? Volg ons advies!

Effen luifels versus gestreepte luifels

Effen, met patroon of gestreept? Het antwoord is dat het een kwestie van smaak is. Als u een gestreepte luifel kiest, is dat zeker omdat u houdt van het vakantie-effect dat het aan uw tuin geeft.

Terwijl acryldoekmodellen vroeger heel klassiek waren, is er vandaag een ruim aanbod gestreepte of gestreepte luifels met een heel eigentijds design.

Elke kleur en elk patroon heeft zijn eigen kenmerken, maar gestreept doek heeft ook het voordeel dat het je beschermt tegen de hitte zonder licht te verliezen, net als een pergola met verstelbare lamellen, waarmee je de schaduw kunt filteren.

Je moet er ook rekening mee houden dat, hoewel de kwaliteit van luifeldoeken ze zeer slijtvast maakt, vuil, naden en eventuele verkleuringen veel minder opvallen op een gedessineerde of gestreepte stof dan op een effen stof.

Vragen die u zichzelf moet stellen bij het kiezen van de juiste luifel:

- Pergola of luifel, wat is de juiste keuze?
- Type luifel, wat is de juiste keuze?
- Luifeldoek, wat is de juiste keuze?
- Afmetingen van een luifel, wat is de juiste keuze?