Het doek van een zonnescherm is het element dat het hele zonnescherm maakt. Het moet zowel slijtvast als aantrekkelijk zijn om een effectieve zonwering op een terras te bieden en tegelijkertijd de gevel van het huis te verfraaien.

Kleuren, materialen, maten, zonneschermen met een geïntegreerde cassette (een lange aluminium buis die aan de muur wordt bevestigd) of een monobloc (zonder cassette) zijn allemaal criteria om te overwegen bij het kiezen van een zonnescherm.

Denkt u erover om een goedkope stoffen zonwering op uw terras te installeren, maar weet u niet welk product u moet kiezen uit het grote aanbod? Volg de gids van ID Market om de juiste zonwering te kiezen.

Een zonnescherm met of zonder volant?

De volant is de stof die aan het uiteinde van een luifel hangt en verticaal uitsteekt zoals verduisteringsgordijnen. Dit product meet van 10 cm tot meer dan een meter, afhankelijk van de luifel.

De stof van de volant, uit de hoes gehaald (een lange buis aan het uiteinde van de stof), biedt extra bescherming tegen de zon.

Het doek van de luifel en de volant worden vaak met elkaar verbonden door een stang. Dit is een klein plastic buisje dat in de zoom van de stof wordt geschoven. Om de stof te veranderen, haal je gewoon het staafje uit de koker en meet je de diameter van het gemeten staafje en vervolgens van de gemeten koker om de nieuwe stof te vinden die erbij past.

Un store banne de couleur marron avec lambrequin enroulable sur une terrasse
Welke stof moet u kiezen voor uw luifel? ID Market vertelt u alles!

Welk zonweringdoek moet ik kiezen?

Stoffen die ontworpen zijn voor buitengebruik zijn behandeld en waterdicht gemaakt met een product om ze beter bestand te maken tegen de elementen en UV-stralen.

Elk doek heeft echter zijn eigen kenmerken en voordelen.

  • Katoenen luifeldoeken

Hoewel ze erg aantrekkelijk geprijsd zijn, worden natuurlijke stoffen zoals katoen niet aanbevolen voor buitengebruik omdat ze te kwetsbaar zijn. Het risico op scheuren, schimmel of verkleuring van je luifel is bijna zeker.

  • Polyester doek

Deze synthetische vezel is zeer goed bestand tegen UV-stralen, waardoor kleuren goed blijven en polyester producten lang meegaan, vooral als het luifeldoek solution-dyed is. Het grote voordeel van polyesterdoek is de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

  • Acryl luifeldoek

Resistent, Latimacryl doek (voor waterdicht acryl doek) is extreem duurzaam. Voor een optimale kwaliteit kiest u voor een in de massa geverfd acrylzonweringdoek (Latimacryl), dat een perfect kleurbehoud garandeert, zelfs in de zonnigste regio's.

  • Micro-geventileerde doeken

Microgeperforeerd doek, gemaakt van synthetische vezels, lijkt op PVC en kan worden gestikt om lucht door te laten, zodat het gevreesde broeikaseffect onder een schaduwdoek wordt voorkomen.

Maar omdat er gaten in zitten, is het probleem met deze gestikte stoffen (ook al lijken ze op PVC) dat ze helemaal niet waterdicht zijn. Daarom worden ze vaker gebruikt voor verticale gordijnen of jaloezieën.

Hoe kies ik de kleur van mijn zonweringdoek?

  • Afhankelijk van hoeveel zonwering je op je terras wilt

Lichtgekleurde doeken (wit, beige, enz.) bieden schaduw maar laten toch licht door. Donkere producten blokkeren 100% van de UV-stralen.

Het gamma gestreepte zonweringen biedt een goed compromis, omdat ze bijvoorbeeld stroken beige en antraciet afwisselen.

  • Afhankelijk van de esthetische impact van de kleuren

Een moderne antracietgrijze luifel past perfect bij een eigentijds huis en tuinmeubelen van geweven hars.

Een witte of beige luifel voegt charme en elegantie toe aan je terras. Met houten tuinmeubelen ben je verzekerd van een bohemian chic sfeer!

Kies voor een gestreepte luifel voor een vintage look en kies uit een breed kleurengamma (wit, geel, rood, blauw...).

Goed om te weten: effen of piqué? Een piqué luifel heeft een korrelige textuur voor een moderner effect.

Vragen die u zichzelf moet stellen bij het kiezen van een voortent :

- Met welke criteria moet u rekening houden bij de keuze tussen een luifel en een pergola?
- Met welke criteria moet u rekening houden bij de keuze van het juiste type luifel?
- Met welke criteria moet u rekening houden bij de keuze van de kleur van een luifel?
- Met welke criteria moet u rekening houden bij de keuze van de juiste maat luifel?